Kayıtlar

Şubat, 2009 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Bademli Kup

Resim
Sütlü tatlıları çikolatalı/kakaolu değilse pek sevmem ama bu kup küçük bir pastacık tadındaydı, bu ölçülerle yapılan bademli muhallebi kaşıkta sabit kalacak yoğunlukta, daha sıvı bir kıvam seviyorsanız nişastayı bir miktar azaltabilirsiniz. Meyvalarla yada altına kek yada bisküvi ufalanmış kuplarda servis edebilirsiniz. İsterseniz içine damla sakızı da ilave edebilirsiniz. Alternatifi fazla bir tarif...

Malzemeler:

2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
1 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı labne peynir
1 pk vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
1 avuç tuzsuz badem

Hazırlanması:

-Bademleri ve vanilyayı mutfak robotunuza alın ve un haline gelinceye kadar robotunuz çalıştırın.
-Sütü tencerenize alın ve kaynatın, ocağı kısın.
-Suyu, yumurta sarısını, nişastayı ve pirinç ununu bir kavanoza koyup kapağını kapatın ve elinizde iyice çalkalayın.
-Hazırladığınız nişastalı karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ve sütü s…

Alman Pastası(mayalı hamurla)

Resim
Benim nostaljik lezzetlerimdendir taze "Alman Pastası" ille de çikolata soslu, keki mahlepli ve mayalı hamurlu. Lise yıllarında en sevdiğim öğlen menülerinden birini oluştururdu. Şimdilerde tam da bana o günleri hatırlacak tarifi bulmanın keyfindeyim. Baktığım tariflerin büyük bir kısmında kek kısmının kabartma tozu ile yapıldığını gördüm, ama benim aradadığım lezzet mutlaka mayalı bir kekle yapılan Alman Pastası olmalıydı. Sonunda 1-2 değişiklikle Bizim Pastane'de gördüğüm tarifi uyguladım ve gerçekten sonuç muhteşem oldu. Zinnur Hanım'a tekrar teşekkür ederim, emeği ve yorumlara gösterdiği ilgisi için...Elde ettiğim hamurla 20-22 cm'lik ve 5 adet de küçük alman pastası( ara kremasını sürmekte acele edince kremanın akışkanlığının azizliğine uğradım tabiiki) elde ettim. Küçük pastalar için muffin kalıbını büyük pasta içinde kelepçeli kalıp kullandım. İsterseniz çikolatalı sos yerine üzerlerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Muzlu Alman Pastası tarifi için tıklaya…

Katmer Poğaça

Resim
Biraz zahmetli gibi göründe aslında normal bir mayalı poğaça yapmak kadar kolay bir poğaça. Bu tarifi ilk olarak Mutfak Güncesi blogunda görmüştüm.Tarifte uyguladığım fark hamurdan 12 yerine 16 poğaça çıkarmak ve şeker miktarını arttırmak oldu. Epey kabaran bir hamur olduğu için daha önce 12 parçayla yaptığım poğaçalar neredeyse sandviç ekmeği boyutunda oldular. Poğaçaların soğuduktan sonra servis edilmesi gerekiyor.



Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tozşeker
3,5 su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı
Peynir, susam

Hazırlanması:

-Ekmek makinasının tankına sütü, sıvıyağı,yumurta akını, tuzu, şekeri döktükten sonra üzerine elenmiş un ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanın taze hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzu yoğurma işlemi sonunda(yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı) mayalanmasını beklemeden unlanmış tezgaha alın ve 8 parçaya bölün.
-Her parçayı pasta tabağı büyüklüğünd…

Beşamel Sos

Resim
Beşamel sos , ana sos olarak çeşitli sosların yapımında kullanılır, çorbalar için yumuşak, sebze , kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleriyle graten yaparken orta, köfte ve kroket yaparken koyu beşamel sos kullanılır. Dilerseniz karabiber ve muskat gibi baharatlarla sosunuzu tatlandırabilirsiniz. Ben özellikle graten yaparken yada fırın makarnada sosu rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırıp kullanıyorum. Beşamel sosun üzerine serpilen kaşar peynir fırınlama esnasında kabuklaşabiliyor.Tarif için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabımdan alıntı yapıyorum.

Malzemeler:

Yumuşak Beşamel Sos
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Orta Beşamel Sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Koyu Beşamel Sos
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir tavada tereyağını eritin.
-Unu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun, unun kararmamasına ve tavanın dibine yapışmam…

Beşamel Soslu Güveç

Resim
Sadece buharda pişirdiğiniz sebzelerle yapabileceğiniz gibi, et-sebze karışımıyla da hazırlayabileceğiniz bir güveç. Ana yemek öncesinde beşamel soslu mantar güveç olarakda düzenleyebileceğiniz pratik bir tarif.Güveçteki beşamel sos için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabındaki orta beşamel sos tarifini kullandım. Beşamel sos için yeni bir başlık açıp detaylı yazı yazmayı düşünüyorum.

Detaylı bir tarif vermeye gerek duymuyorum aslında ben resimdeki güveç için brokoli, havuç ve patatesi buharda pişirdim, ayrı bir yerde kuşbaşı etlerimi ön pişirmeden geçirip çok az sıvı yağ ilave edip soğan ve sarımsakla soteledim. Tüm malzemeyi baharat ve tuz ekleyip karıştırdım, güveç kaplarına paylaştırdım. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniriyle karıştırdığım beşamel sosu güveçlere paylaştırdım ve üzerine isot ve karabiber serpip 150 derecede 10 dk fırınladım.

Vanilyalı Poğaça

Resim
Biraz tuzlu kurabiye tadında biraz da vanilya kokulu bu poğaçaların tarifini "Semra'nın Mutfağı"ndan aldım. Sadece iç malzemesini değiştirdim ve büyük çay bardağı ölçüsü kullandım. Bir tutamda karbonat ilave ettim(içinin yumuşak olmasını sağlıyor, tamamen gevrek seviyorsanız kullanmayın) ve tabiiki margarin yerine tereyağı kullandım. Bence grubunun iyilerinden olabilecek bu gevrek poğaçaları denemekten korkmayın. Kendi değişikliklerimle tarifi veriyorum.Poğaçalar ılıkken tadı daha güzel, afiyet olsun...

Malzemeler:

1 çay bardağı mısırözü yağı
1 çay bardağı katı yoğurt
1 çay bardağı tereyağı
1 büyük yumurta(sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
1 fiske karbonat
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tuz
Un,susam
İçi için doğranmış örgü peyniri yada hellim

Hazırlanması:

-Fırınınızın ısısını 190 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Yoğurt, sıvıyağ, yumuşak tereyağını, yumurta akını, tuzu, vanilyayı, kabartma tozunu ve karbonatı yavaş hareketlerle birbirine yedirin ve bu karışıma aza…

Limonata

Resim
Soğuk içeceklerden hoşlanıyorsanız eminim limonata sizin de sevdiğiniz içecekler arasındadır. Benim en güzel anılarım arasındadır Kadıköy Beyaz Fırında ne yiyeceğime karar veremeyip ne içeceğimden emin olduğum lise yıllarım. Beyaz fırının soğuk sandviçleri, ekleri, zeytinli yada patatesli açmaları... liste böyle uzayıp gidiyor aslında; ama ne içileceği bellidir ille de buz gibi limonata. Ne zaman yolum düşerse düşsün mutlaka hatıraları tazelerim. Elbette herşey gibi bu alışkanlık da eski günlerde daha keyifli gibiydi.


Aslında tarifi Cafe Fernando'da bulunan naneli limonata tarifinden yola çıkarak hazırladım; tabii 1-2 değişiklikle. Naneli halini beğendiğimi söyleyemem (belki nane miktarı azaltılabilir); ama limon kabuklarını toz şekerle birlikte robotta çekince limonun enfes aroması daha baskınlaşıyor ve nanenin vereceği ferahlığı almış oluyorsunuz.

Malzemeler:

3 iri limon
4 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
bol buz

Hazırlanması:

-Limon kabuklarını iyice yıkayıp temizleyin ve elma s…

Gaziantep'te Haftasonu

Resim
Profilimde de bahsettiğim gibi şu anda Adıyaman'da yaşıyoruz. Tam olarak yerleşik hayata geçememekten sıkılsamda bu durumun iyi yanları da yok değil. Bulunduğumuz illerin civarını da çok sık olmasada kendimize göre düzenlediğimiz hafta sonu kültür turlarıyla gezebiliyoruz. Bunun için ön araştırma yapmak işin en zor kısmı; yani nereye gidilir, nerede ne yenir? İlk kaynağımız internet daha sonrada tecrübeli arkadaşlar. Geçen yaz başında Antep'e gitmeye karar verdiğimizde asıl amacımız Antep Hayvanat Bahçesini gezmek gibi görünse de aklımızda İmam Çağdaş'da yiyeceğimiz meşhur patlıcan kebapları, lahmacunlar ve mezeler çıkmıyordu.

Bunları bloga aktarmaktaki amacım Antep'e gidecekseniz öneride bulunmak, tabiki bu konuda ki önerilerim şahsi deneyimimden öteye geçmiyor;

-En az 1 gece konaklamayı göze alın.
-Hayvanat bahçesini mutlaka gezin(özelliklede çocuklarla gezecekseniz) . Hayvanat Bahçesini sabah erken saatlerde gezmeye çalışın, hayvanlar sıcaklığın arttığı saatlerde barın…

Bademli Yıldızlar

Resim
Tarçınlı, karanfilli ve bademli nefis bir kurabiye, ben çikolata ile kaplanmış halini çok seviyorum. İsterseniz sıcakken arasına marmelat sürüp 2 taneyi birbirine yapıştırabilirsinizde. Kalıpla kesilen kurabiyeleri yapmak biraz dikkat isteyen bir konu, bununla ilgili işime yarayan püf noktaları -elimdeki kitaptan yararlanıp- blogumda farklı bir başlıkla paylaşmak istiyorum. Bu yüzden burda çok fazla detaya girmek istemiyorum. Sadece hamuru buzdolabında dinlendirmeyi ve şekil verme aşamasını mümkün olduğunca pratik bir şekilde geçmenizi tavsiye edebilirim. Ayrıca çalıştığınız mekanın da çok fazla sıcak olmamasında fayda var, hamur tereyağı ağırlıklı olduğu için eriyebilir ve işiniz epey zorlaşır. Tarif "Mutfak Rehberi'nde" mükemmel kurabiyeler başlığıyla yayınlanan kurabiyelerden sadece birisi...

Bu arada kabartma tozunu bu sefer fazla kaçırdım kurabiyelerim biraz kalın oldu; siz yarım paketten fazla kullanmayın. Tarifimi "Yaman Etkinlikler-5 çayına lokmalık mini tat…

Brownie

Resim
2003 yılından beri elimin altında olan "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabındaki bu brownie tarifini bir türlü cesaret edip deneyememiştim. Sanırım bu kadar uzun süre ertelemek "mutfak cesaret ister" düsturuna epey ters düşüyor. Klasik tariflerden sıkıldığım dönemlerde alternatif tarifleri araştırmak ve uygulamak keyifli oluyor. Özellikle de sonuç cesaretinizin kırılmasına sebep olmayacak başarıya ulaşırsa. Bu işin ustaları gerçek brownie yapımında kabartma tozu veya herhangi bir kabartıcıyı kullanmayı doğru kabul etmiyor ve brownie'nin doğru kıvamının ince, biraz sert ve ıslak olduğunu belirtiyorlar. Yani çikolatalı ıslak kek gibi puf puf bir kek beklemeyin.
Bu kadar araştırmadan sonra nihayet elimin altındaki tarifi uygulama fırsatı bulabildim. Aslında gerçekten hemen hemen hiç umudum yoktu, ama yine de tarifi uygularken sonuç iyi olursa bloga yazarım diye kendimce uyguladığım püf noktalarını aklımda tutmayı ihmal etmedim.

Aslında planım üzerine çikolatayı krema i…

Püsküllü Poğaça ve Dereotlu Poğaça

Resim
Üst resimdeki pamuk poğaça olarak tarifini verdiğim mayalı poğaçaların püsküllü poğaçaya dönüştürülmüş hali.
Hamuru aynı şekilde hazırlayıp sade olarak küçük yumurta boyutunda tepsiye dizin ve pişip- ılındıktan sonra poğaçaları ortadan ikiye kesin(parçaları birbirinden ayırmayın). Rendenizin ince tarafıyla kaşar peyniri rendeleyin ve tatlı kaşığı yardımıyla poğaçaların arasına yerleştirin. Peynirler sertleşip kötü bir görüntü oluşturacağından poğaçaları püsküllü hale dönüştürme işlemini servisten en fazla 1 saat önce yapın.


Dereotlu poğaçaları ise yeşil poğaça tarifinden uyguladım. Eğer sizde karbonatla yapılan dışı hafif gevrek ve içi yumuşak poğaçalardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemelisiniz. Özellikle çocuklar için oldukça besleyici bir poğaça tarifi.

Malzemeler:

100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (sert olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu

H…

Terbiyeli Ekşili Köfte

Resim
Tadını çok beğendiğim ama iyi bir pozunu yakalayamadığım bu köfteleri maydanozların arkasına saklamaya çalıştım. Aslında modern adı maydanoz yatağında limon soslu köfte olabilirdi ama ben tarife tamamen sadık kalmaktan yanayım.Yine de birkaç değişiklik yapmadan edemedim tabii ki; değişiklikleri belirtirken orjinal tarifi aynen veriyorum denemek isteyenler için. Yaz aylarında taze domates kullanarak yapıyorum ama kışın domates yerine 3 kaşık konserve domates kullanıyorum. Tek sorun köfteleri piştikten sonra maydanozların arasından alabilmek; pişince yumuşayan maydanozlar köfteleri bırakmama konusunda oldukça azimli. Kısacası misafir sofrasında da kullanabildiğim ana yemeklerden ve bence gerçekten tadı çok iyi. Bu arada şimdiye kadar tarifini istemeyen misafirim de olmadı.Tarif "Osmanlı Mutfağı-Tuğrul Şavkay-" kitabından.

Malzemeler:

-1 kg koyun kıyması(ben kuzu ve dana karışımıyla yapıyorum)
-200 gr ince kıyılmış soğan(2 orta boy)
-100 gr. pirinç(6,5 çorba kaşığı)
-1,5 demet mayd…

Kısır

Resim
Standart bir tarifi olmayan tariflerden biri de kısırdır sanırım. Temel malzemeleri değişmesede her yörede farklı malzemelerin ilavesiyle ve farklı sosların kullanımıyla tadı değişen kısırı "Eskimeyen Tatlar" kitabından aldığım tarife göre yaptım. Tarife eklediğim tek malzeme nar ekşisi oldu. Fazla ekşi tatlardan hoşlanmıyorsanız limon miktarını azaltabilirsiniz; ama bana göre nar ekşili kısır gibisi yok. Resimde gördüğünüz kısırda taze nane yerine kuru nane kullanmak zorunda kaldım. Taze nane ile yapılırsa çok daha iyi olur. Önceki denemelerimden edindiğim tecrübe de bu yönde. Tarifi kitaptaki haliyle aktarıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet nane
3/4 su bardağı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
2 orta boy domates
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su i…

Çikolatalı Sos

Resim
Sizlerde benim gibi hazır ürünlerden hoşlanmayanlardansanız işinize yarayacak bir tarif. Epey bir araştırma sonucunda gerçekten kaliteli bir çikolatalı sos tarifi elde etmiş oldum. Bu kadar zengin malzemeli bir sos yerine daha basit bir tarif ararsanız bu tarifte işinize yarayabilir. Aslında profiterol tarifinde bu sosu yazmıştım ama çok kullanılan bir tarif olabileceği için ayrıca vermek istedim. Sosu buzdolabında en az 1 saat dinlendirmenizi öneriyorum; benim gibi gün ışığından yararlanmak için acele edip hemen kullanırsanız aşağıdaki gibi akışkan bir sosunuz olur. Ama buzdolabında dinlendirilen sosunuz kıvam olarak olması gereken yoğunluğa gelecektir.


Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 su bardağı krema
160 gr bitter çikolata
2 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı kakao
3/4 su bardağı toz şeker
1 kaşık tereyağı
1 yumurta sarısı
1 fiske tuz

Hazırlanması:

-Süt, kakao ve nişastayı tencere alıp iyice karıştırın ve ocağa alın.
-Kısık ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin.
-Kaynayan sosu ocaktan…