26 Şubat 2009 Perşembe

Bademli Kup

Sütlü tatlıları çikolatalı/kakaolu değilse pek sevmem ama bu kup küçük bir pastacık tadındaydı, bu ölçülerle yapılan bademli muhallebi kaşıkta sabit kalacak yoğunlukta, daha sıvı bir kıvam seviyorsanız nişastayı bir miktar azaltabilirsiniz. Meyvalarla yada altına kek yada bisküvi ufalanmış kuplarda servis edebilirsiniz. İsterseniz içine damla sakızı da ilave edebilirsiniz. Alternatifi fazla bir tarif...

Malzemeler:

2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
1 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı labne peynir
1 pk vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
1 avuç tuzsuz badem

Hazırlanması:

-Bademleri ve vanilyayı mutfak robotunuza alın ve un haline gelinceye kadar robotunuz çalıştırın.
-Sütü tencerenize alın ve kaynatın, ocağı kısın.
-Suyu, yumurta sarısını, nişastayı ve pirinç ununu bir kavanoza koyup kapağını kapatın ve elinizde iyice çalkalayın.
-Hazırladığınız nişastalı karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ve sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
-Koyulaşmaya başlayan süte toz şekeri ve tereyağını ilave edin; 1-2 dk sonra ocaktan alın.
-Muhallebinize labne peynirini ve bademleri ilave edip mikserle 2-3 dk hızlı devirde çırpın.
-Porsiyonluk kaplara paylaştırdığınız muhallebiniz soğuduktan sonra krem şanti ve kremada eritilmiş çikolatayla süsleyin ve buzdolabında dinlendirip servis edin.

23 Şubat 2009 Pazartesi

Alman Pastası(mayalı hamurla)


Benim nostaljik lezzetlerimdendir taze "Alman Pastası" ille de çikolata soslu, keki mahlepli ve mayalı hamurlu. Lise yıllarında en sevdiğim öğlen menülerinden birini oluştururdu. Şimdilerde tam da bana o günleri hatırlacak tarifi bulmanın keyfindeyim. Baktığım tariflerin büyük bir kısmında kek kısmının kabartma tozu ile yapıldığını gördüm, ama benim aradadığım lezzet mutlaka mayalı bir kekle yapılan Alman Pastası olmalıydı. Sonunda 1-2 değişiklikle Bizim Pastane'de gördüğüm tarifi uyguladım ve gerçekten sonuç muhteşem oldu. Zinnur Hanım'a tekrar teşekkür ederim, emeği ve yorumlara gösterdiği ilgisi için...Elde ettiğim hamurla 20-22 cm'lik ve 5 adet de küçük alman pastası( ara kremasını sürmekte acele edince kremanın akışkanlığının azizliğine uğradım tabiiki) elde ettim. Küçük pastalar için muffin kalıbını büyük pasta içinde kelepçeli kalıp kullandım. İsterseniz çikolatalı sos yerine üzerlerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Muzlu Alman Pastası
tarifi için tıklayabilirsiniz.


Malzemeler:

Hamur için;
1/2 su bardağı ılık süt
2 adet oda ısısında yumurta
2 +1/4 su bardağı un
85 gr tereyağı( 6-8 parcaya ayrılmış)
5 yemek kasığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2+ 1/2 tatlı kasığı kuru maya
1/2 çay kaşığı mahlep

Krema için;
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
1/4 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya
4-5 çorba kaşığı tereyağı

Çikolatalı sos için;
40 gr sütlü çikolata(yada bitter çikolata)
2 çorba kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

Hamurun Hazırlanması;
-Sütü küçük bir kaseye alın ve üzerine mayayı ilave edip, karıştırın. Bu karışıma 1 bardak un ilave edin ve tekrar hafifçe karıştırın(şekilsiz,kuru bir karışım oluyor) üzerini örtün ve diğer hazırlıkları yapana kadar bekletin.
-Tereyağı, şeker ve tuzu mutfak robotunuza alın; robotu 1 saniyelik sürelerle çalıştırıp karışımın pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayın.
-Bu karışıma teker teker yumurtaları ekleyip aşağıdaki görünümü alana kadar robotunuzu çalıştırın.
-Hazırladığınız karışıma kalan unu, mahlepi ve beklettiğiniz mayalı karışımı ilave edin ve robotunuzu 1'er saniyelik sürelerle çalıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edin.
-Hamurunuz pürüzsüz bir görünüm alınca robotunuzu 15 saniye aralıksız çalıştırın.Sonuçta aşağıdaki gibi elastik ve hafif yapışkan bir hamurunuz oluyor.

-Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve hafifçe yoğurarak üzerinde kat oluşmayacak şekilde toparlayın.Aşağıdaki resimdeki gibi düzgün bir hamur elde edin ve bu haldeyken üzerini havluyla örtüp 5 dakika dinlendirin.

-23-25 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıt yerleştirin ve yanlarını da tereyağı ile yağlayın.
-Hamurunuzu yine üst kısmında ek olmayacak şekilde kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve bir çatalı 2 cm aralarla üzerine batırarak hamurda delikler açın.
-Kalıbınızın üstünü havluyla kapatın ve 30-40 dk mayalanması için bekletin.
-Mayalanan hamurunuzu önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


-Fırından aldığınız kekinizi 10 dk sonra kalıptan çıkarın ve soğuması için ızgarada bekletin.
-Soğuyan kekinizi enine iki parçaya ayırın ve buzdolabında 2 saat dinlendirdiğiniz kremayı alttaki parçaya sürüp diğer parçayı üzerine kapatın ve üzerine ılık çikolatanızı kaşıkla yavaş yavaş gezdirin/sürün.

-Krema için; süt nişasta ve yumurtayı tencerenize alın ve mikserle hafifçe karıştırın, ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Toparlanmaya başlayan kremaya şekeri ilave edin ve 1-2 dk daha ocakta karıştırıp kenara alın.
-Kremaya vanilya ve tereyağı parçaları ilave edin ve kremanızı blendırla 3-4 dk yüksek devirde çırpın ve soğuması için kenara alın.(kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın)

-Çikolatalı sos için; çikolatanızı benmari usulü eritin ve benmari düzeneğini bozmadan kremayı+tereyağını ilave edip homojen bir görünüm alana kadar sosunuzu karıştırın ve ılık olarak kullanın.

20 Şubat 2009 Cuma

Katmer Poğaça


Biraz zahmetli gibi göründe aslında normal bir mayalı poğaça yapmak kadar kolay bir poğaça. Bu tarifi ilk olarak Mutfak Güncesi blogunda görmüştüm.Tarifte uyguladığım fark hamurdan 12 yerine 16 poğaça çıkarmak ve şeker miktarını arttırmak oldu. Epey kabaran bir hamur olduğu için daha önce 12 parçayla yaptığım poğaçalar neredeyse sandviç ekmeği boyutunda oldular. Poğaçaların soğuduktan sonra servis edilmesi gerekiyor.



Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tozşeker
3,5 su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı
Peynir, susam

Hazırlanması:

-Ekmek makinasının tankına sütü, sıvıyağı,yumurta akını, tuzu, şekeri döktükten sonra üzerine elenmiş un ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanın taze hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzu yoğurma işlemi sonunda(yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı) mayalanmasını beklemeden unlanmış tezgaha alın ve 8 parçaya bölün.
-Her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerine yumuşamış tereyağını sürün ve üst üste dizin, yalnız son parçayı yağlamayın.(bu aşamada hamurları 5 dakika buzlukta bekletmekte fayda var.
-Üst üste dizdiğiniz hamurları fazla ezmeden 2-3 mm inceliğe gelinceye kadar açın(yaklaşık 60-70 cm çapında, ben o kadar ince açamadım).
-Elde ettiğiniz yufkayı sigara böreği tekniğindeki gibi 16 üçgen parça elde edecek şekilde kesin(en rahat kesimi pizza bıçağıyla yapabildim).
-Her bir parçanın kenarına bir parça peynir koyun ve fazla sıkmadan sigara böreği sarar gibi sarın.
-Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin ve 30 dk mayalanması için ılık bir ortamda bekletin.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve mayalanan poğaçalarınızın üzerlerine fazla bastırmadan yumurta sarısı sürün, susam serpin.
-Tepsiyi fırınlayın ve poğaçalar altın rengini alıncaya kadar pişirin.

19 Şubat 2009 Perşembe

Beşamel Sos


Beşamel sos , ana sos olarak çeşitli sosların yapımında kullanılır, çorbalar için yumuşak, sebze , kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleriyle graten yaparken orta, köfte ve kroket yaparken koyu beşamel sos kullanılır. Dilerseniz karabiber ve muskat gibi baharatlarla sosunuzu tatlandırabilirsiniz. Ben özellikle graten yaparken yada fırın makarnada sosu rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırıp kullanıyorum. Beşamel sosun üzerine serpilen kaşar peynir fırınlama esnasında kabuklaşabiliyor.Tarif için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabımdan alıntı yapıyorum.

Malzemeler:

Yumuşak Beşamel Sos
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Orta Beşamel Sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Koyu Beşamel Sos
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir tavada tereyağını eritin.
-
Unu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun, unun kararmamasına ve tavanın dibine yapışmamasına dikkat edin.(ocağın altını çok açmamalısınız)
-Tavayı ocaktan kenara alın ve karıştırarak ılık sütü yavaş yavaş ilave edin ve tekrar tavayı ocağa oturtun.
-Tuz serpin ve 2-3 dakika pişirin. Sosun beklemesi gerekirse üzerini yağlayıp sıcak suyun içine oturtun ya da ara sıra karıştırarak kabuklanmasını önleyin.

Beşamel Soslu Güveç

Sadece buharda pişirdiğiniz sebzelerle yapabileceğiniz gibi, et-sebze karışımıyla da hazırlayabileceğiniz bir güveç. Ana yemek öncesinde beşamel soslu mantar güveç olarakda düzenleyebileceğiniz pratik bir tarif.Güveçteki beşamel sos için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabındaki orta beşamel sos tarifini kullandım. Beşamel sos için yeni bir başlık açıp detaylı yazı yazmayı düşünüyorum.

Detaylı bir tarif vermeye gerek duymuyorum aslında ben resimdeki güveç için brokoli, havuç ve patatesi buharda pişirdim, ayrı bir yerde kuşbaşı etlerimi ön pişirmeden geçirip çok az sıvı yağ ilave edip soğan ve sarımsakla soteledim. Tüm malzemeyi baharat ve tuz ekleyip karıştırdım, güveç kaplarına paylaştırdım. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniriyle karıştırdığım beşamel sosu güveçlere paylaştırdım ve üzerine isot ve karabiber serpip 150 derecede 10 dk fırınladım.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Vanilyalı Poğaça


Biraz tuzlu kurabiye tadında biraz da vanilya kokulu bu poğaçaların tarifini "Semra'nın Mutfağı"ndan aldım. Sadece iç malzemesini değiştirdim ve büyük çay bardağı ölçüsü kullandım. Bir tutamda karbonat ilave ettim(içinin yumuşak olmasını sağlıyor, tamamen gevrek seviyorsanız kullanmayın) ve tabiiki margarin yerine tereyağı kullandım. Bence grubunun iyilerinden olabilecek bu gevrek poğaçaları denemekten korkmayın. Kendi değişikliklerimle tarifi veriyorum.Poğaçalar ılıkken tadı daha güzel, afiyet olsun...

Malzemeler:

1 çay bardağı mısırözü yağı
1 çay bardağı katı yoğurt
1 çay bardağı tereyağı
1 büyük yumurta(sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
1 fiske karbonat
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tuz
Un,susam
İçi için doğranmış örgü peyniri yada hellim

Hazırlanması:

-Fırınınızın ısısını 190 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Yoğurt, sıvıyağ, yumuşak tereyağını, yumurta akını, tuzu, vanilyayı, kabartma tozunu ve karbonatı yavaş hareketlerle birbirine yedirin ve bu karışıma azar azar elenmiş un ilave edin.
-Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra un ilavesini bırakın ve hamurunuzu birkaç dakika daha yoğurun.
-Vaktiniz varsa hamurunuzu yarım saat kadar dinlendirin.(bu durumda fırını ısıtma işine hamurunuz dinlendikten sonra başlamalısınız)
-Küçük yumurta büyüklüğünde kopardığınız hamurlara bir parça peynir koyun ve poğaça şekli verin.(ağızlarını iyice kapatmalısınız)
-Tepsiye dizdiğiniz poğaçalara yumurta sarısı sürüp susam ekleyin ve kızarıncaya kadar fırınlayın.

14 Şubat 2009 Cumartesi

Limonata


Soğuk içeceklerden hoşlanıyorsanız eminim limonata sizin de sevdiğiniz içecekler arasındadır. Benim en güzel anılarım arasındadır Kadıköy Beyaz Fırında ne yiyeceğime karar veremeyip ne içeceğimden emin olduğum lise yıllarım. Beyaz fırının soğuk sandviçleri, ekleri, zeytinli yada patatesli açmaları... liste böyle uzayıp gidiyor aslında; ama ne içileceği bellidir ille de buz gibi limonata. Ne zaman yolum düşerse düşsün mutlaka hatıraları tazelerim. Elbette herşey gibi bu alışkanlık da eski günlerde daha keyifli gibiydi.


Aslında tarifi Cafe Fernando'da bulunan naneli limonata tarifinden yola çıkarak hazırladım; tabii 1-2 değişiklikle. Naneli halini beğendiğimi söyleyemem (belki nane miktarı azaltılabilir); ama limon kabuklarını toz şekerle birlikte robotta çekince limonun enfes aroması daha baskınlaşıyor ve nanenin vereceği ferahlığı almış oluyorsunuz.

Malzemeler:

3 iri limon
4 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
bol buz

Hazırlanması:

-Limon kabuklarını iyice yıkayıp temizleyin ve elma soyar gibi soyun.
-Kabukları 1 su bardağı toz şekerle rondoda iyice çekin ve çelik bir tencere alın.
-2 su bardağı suyla rondonun haznesini çalkalayın ve suyu kabukları koyduğunuz tencereye ilave edin.
-Karışımı 5-10 dk kaynatın ve kapağı kapalı olarak soğuması için 30 dk bekletin.
-Hazırladığınız şurubu süzün ve iyice soğuduktan sonra üzerine kabuklarını soyduğunuz limonların suyunu, 2 su bardağı suyu ve kalan şekeri ilave edip karıştırın ve bol buzla servis edin.

*Limonatayı hemen servis etmeyecekseniz hazırladığınız şurubu 2 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz. Bu durumda diğer ilaveleri servisten önce yapın.

12 Şubat 2009 Perşembe

Gaziantep'te Haftasonu



Profilimde de bahsettiğim gibi şu anda Adıyaman'da yaşıyoruz. Tam olarak yerleşik hayata geçememekten sıkılsamda bu durumun iyi yanları da yok değil. Bulunduğumuz illerin civarını da çok sık olmasada kendimize göre düzenlediğimiz hafta sonu kültür turlarıyla gezebiliyoruz. Bunun için ön araştırma yapmak işin en zor kısmı; yani nereye gidilir, nerede ne yenir? İlk kaynağımız internet daha sonrada tecrübeli arkadaşlar. Geçen yaz başında Antep'e gitmeye karar verdiğimizde asıl amacımız Antep Hayvanat Bahçesini gezmek gibi görünse de aklımızda İmam Çağdaş'da yiyeceğimiz meşhur patlıcan kebapları, lahmacunlar ve mezeler çıkmıyordu.

Bunları bloga aktarmaktaki amacım Antep'e gidecekseniz öneride bulunmak, tabiki bu konuda ki önerilerim şahsi deneyimimden öteye geçmiyor;

-En az 1 gece konaklamayı göze alın.
-Hayvanat bahçesini mutlaka gezin(özelliklede çocuklarla gezecekseniz) . Hayvanat Bahçesini sabah erken saatlerde gezmeye çalışın, hayvanlar sıcaklığın arttığı saatlerde barınaklarında kalmayı tercih edebiliyor.Biz zürafanın sadece gölgesini görebildik.

Hayvanat Bahçesi oldukça geniş bir alana yayıldığı için sıkı bir yürüyüşü göze alamıyorsanız- ki yollar epey inişli çıkışlı- belli saatlerde düzenlenen küçük turlara katılabilirsiniz.


-En azından bir öğünü İmam Çağdaş'da geçirin; bakır kasede kepçeyle içilen ayranı, salataları, lahmacunu, patlıcan kebabı ve baklavaları(ben şöbiyeti tavsiye edebilirim) mutlaka tadın. Bu bahar tekrar gidebilirsem daha detaylı fotoğraflar ekleyebilirim.


-Yemekten sonra yürüme mesafesindeki "Bakırcılar Çarşısı'nı" gezmekten büyük keyif alacağınızı düşünüyorum.


-Şehir merkezindeki büyük park yürüyüş yapmak için ve çocuklar için oldukça ideal.
-Eğer bizim gibi çevre illerden geliyorsanız işin içine alış-verişi de katarsanız hafta sonunuz bitmiş oluyor zaten.

10 Şubat 2009 Salı

Bademli Yıldızlar


Tarçınlı, karanfilli ve bademli nefis bir kurabiye, ben çikolata ile kaplanmış halini çok seviyorum. İsterseniz sıcakken arasına marmelat sürüp 2 taneyi birbirine yapıştırabilirsinizde. Kalıpla kesilen kurabiyeleri yapmak biraz dikkat isteyen bir konu, bununla ilgili işime yarayan püf noktaları -elimdeki kitaptan yararlanıp- blogumda farklı bir başlıkla paylaşmak istiyorum. Bu yüzden burda çok fazla detaya girmek istemiyorum. Sadece hamuru buzdolabında dinlendirmeyi ve şekil verme aşamasını mümkün olduğunca pratik bir şekilde geçmenizi tavsiye edebilirim. Ayrıca çalıştığınız mekanın da çok fazla sıcak olmamasında fayda var, hamur tereyağı ağırlıklı olduğu için eriyebilir ve işiniz epey zorlaşır. Tarif "Mutfak Rehberi'nde" mükemmel kurabiyeler başlığıyla yayınlanan kurabiyelerden sadece birisi...

Bu arada kabartma tozunu bu sefer fazla kaçırdım kurabiyelerim biraz kalın oldu; siz yarım paketten fazla kullanmayın. Tarifimi "Yaman Etkinlikler-5 çayına lokmalık mini tatlar-" için Leziz Sofralar bloguna gönderiyorum.

Malzemeler:

125 gr yumuşak margarin(oda ısısında tereyağı kullandım)
1 adet yumurta
50 gr toz şeker (4 çorba kaşığı kullandım)
40 gr fındık-çekilmiş (badem kullandım)
200 gr un (1+1/3 su bardağı)
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu (yarım paket)
1 tutam karanfil (2 karanfili havanda dövün)
1 tutam tarçın
Açmak için un
2 kaşık pudra şekeri -üzeri için

Hazırlanması:

-Yağ, yumurta, un, şeker, badem, kabartma tozu ve baharatları mikserin hamur yoğurma ucu ile hızlıca yoğurun.
-Hamurunuzu buzdolabında 30 dk dinlendirin.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Unlanmış tezgahta hamuru 3 mm incelikte hızlıca açın.Hamur sert olduğu için açarken zorlanabilirsiniz, merdaneyle bastırarak açın.)
-İstediğiniz bir kalıpla hamuru kesin ve kurabiyeleri tepsinize dizip bekletmeden 10-15 dk fırınlayın.
-Fırından aldığınız pembeleşmiş kurabiyelerinize sıcakken pudra şekeri dökün ve kurabiyeleriniz tamamen soğumadan tepsiden almayın.

6 Şubat 2009 Cuma

Brownie


2003 yılından beri elimin altında olan "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabındaki bu brownie tarifini bir türlü cesaret edip deneyememiştim. Sanırım bu kadar uzun süre ertelemek "mutfak cesaret ister" düsturuna epey ters düşüyor. Klasik tariflerden sıkıldığım dönemlerde alternatif tarifleri araştırmak ve uygulamak keyifli oluyor. Özellikle de sonuç cesaretinizin kırılmasına sebep olmayacak başarıya ulaşırsa. Bu işin ustaları gerçek brownie yapımında kabartma tozu veya herhangi bir kabartıcıyı kullanmayı doğru kabul etmiyor ve brownie'nin doğru kıvamının ince, biraz sert ve ıslak olduğunu belirtiyorlar. Yani çikolatalı ıslak kek gibi puf puf bir kek beklemeyin.
Bu kadar araştırmadan sonra nihayet elimin altındaki tarifi uygulama fırsatı bulabildim. Aslında gerçekten hemen hemen hiç umudum yoktu, ama yine de tarifi uygularken sonuç iyi olursa bloga yazarım diye kendimce uyguladığım püf noktalarını aklımda tutmayı ihmal etmedim.

Aslında planım üzerine çikolatayı krema ile eritip dökmekti ama tadına baktıktan sonra yoğun çikolatalı brownie'ye çikolata sosunun bana göre fazla geleceğine karar verdiğimden vazgeçtim. Kekinizi 1 gün bekletebilecek kadar vaktiniz varsa tadı çok daha iyi oturuyor ve çikolatalı sosu da kabul edebilecek kıvama geliyor.
Karışımın döküldüğü kalıpta 1,5 cm kadar bir yükseklikte olması gerekiyor. Bana göre 30 cm'lik bir kalıp kullanmanız bunun için yeterli olur. Sanırım en ideali altına yağlı kağıt kaplanmış kelepçeli kalıp kullanmak. Ben kare şeklinde bir kalıp kullandım ve kalıptan çıkarırken acele ettiğim için biraz zorlandım. İyice soğumasını beklemek şartmış. Tarifi olduğu gibi veriyorum. Parantez içinde belirttiklerim benim uygulamalarım.

Malzemeler:

4 yemek kaşığı tereyağı (6 yemek kaşığı erimiş tereyağı)
4 yemek kaşığı kakao
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un (kaşıkları tepeleme doldurdum)
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kırık çikolata (40 gr bitter çikolata)
4 yemek kaşığı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık (badem kullandım)
1 çay bardağı pudra şekeri

Hazırlanması:

-Kalıbınızı yağlayın ve içine 1 kaşık unla içini kaplayın.
-Fırınınızı 180 dereceye getirin.
-Erimiş tereyağını kakao ile çırpın.
-Başka bir kapta yumurtaları iyice çırpın ve kakaolu karışıma ilave edin.
-Üzerine tozşekeri de ilave edip iyice çırpın.
-Bu karışıma elenmiş un ve vanilya ilave edip tekrar iyice çırpın.
-Tüm malzemeleri iyice çırptıktan sonra kırık çikolata ve bademleri de ilave edip karıştırın.
-Karışımı kalıbınıza dökün ve yaklaşık 30 dakika saplanan bıçak temiz çıkıncaya kadar pişirin.
-Kabı fırından alın ve soğumaya bırakın; dilimleyip üzerine pudra şekeri serpin.

Bence ertesi gün tadı çok daha iyi oturuyor.Afiyet olsun...

4 Şubat 2009 Çarşamba

Püsküllü Poğaça ve Dereotlu Poğaça


Üst resimdeki pamuk poğaça olarak tarifini verdiğim mayalı poğaçaların püsküllü poğaçaya dönüştürülmüş hali.
Hamuru aynı şekilde hazırlayıp sade olarak küçük yumurta boyutunda tepsiye dizin ve pişip- ılındıktan sonra poğaçaları ortadan ikiye kesin(parçaları birbirinden ayırmayın). Rendenizin ince tarafıyla kaşar peyniri rendeleyin ve tatlı kaşığı yardımıyla poğaçaların arasına yerleştirin. Peynirler sertleşip kötü bir görüntü oluşturacağından poğaçaları püsküllü hale dönüştürme işlemini servisten en fazla 1 saat önce yapın.


Dereotlu poğaçaları ise yeşil poğaça tarifinden uyguladım. Eğer sizde karbonatla yapılan dışı hafif gevrek ve içi yumuşak poğaçalardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemelisiniz. Özellikle çocuklar için oldukça besleyici bir poğaça tarifi.

Malzemeler:

100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (sert olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu

Hazırlanması:

-Fırınınızı 190 dereceye getirin ve tepsisine yağlı kağıt serip kenara alın.
-Tereyağı, ufalanmış peynir, 2 yumurta(1 sarı üstü için ayrılcak) , 1/2 limon suyunda köpürtülmüş karbonat ve tuz büyük bir kasede iyice karıştırılır.
-Üzerine unu eleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Son olarak yıkanmış ve doğranmış dereotunu hamura ilave edip yoğurun.
-Hamurdan küçük parçalar koparın ve poğaça şekli verip yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin.
-Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu yada susam serpin.
-Önceden 190 derece ısıtılmış fırına poğaçaları sürün ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 20 dk)

3 Şubat 2009 Salı

Terbiyeli Ekşili Köfte

Tadını çok beğendiğim ama iyi bir pozunu yakalayamadığım bu köfteleri maydanozların arkasına saklamaya çalıştım. Aslında modern adı maydanoz yatağında limon soslu köfte olabilirdi ama ben tarife tamamen sadık kalmaktan yanayım.Yine de birkaç değişiklik yapmadan edemedim tabii ki; değişiklikleri belirtirken orjinal tarifi aynen veriyorum denemek isteyenler için. Yaz aylarında taze domates kullanarak yapıyorum ama kışın domates yerine 3 kaşık konserve domates kullanıyorum. Tek sorun köfteleri piştikten sonra maydanozların arasından alabilmek; pişince yumuşayan maydanozlar köfteleri bırakmama konusunda oldukça azimli. Kısacası misafir sofrasında da kullanabildiğim ana yemeklerden ve bence gerçekten tadı çok iyi. Bu arada şimdiye kadar tarifini istemeyen misafirim de olmadı.Tarif "Osmanlı Mutfağı-Tuğrul Şavkay-" kitabından.

Malzemeler:

-1 kg koyun kıyması(ben kuzu ve dana karışımıyla yapıyorum)
-200 gr ince kıyılmış soğan(2 orta boy)
-100 gr. pirinç(6,5 çorba kaşığı)
-1,5 demet maydanoz(1 demeti köfteye)
-taze çekilmiş karabiber, tuz
-300 gr domates(3 orta boy)
-500 ml et suyu 2 su bardağı( ben su kullandım)
-100 ml eritilmiş tereyağı(1/2 su bardağı)
-1/2 limonun suyu

Hazırlanması:

-Kıymanın içine soğanı, pirinci, 1 demet ince kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi katıp yoğurun.
-Doğranmamış maydanozların yarısını geniş bir tencereye döşeyin ve iri ceviz büyüklüğünde hazırladığınız köfteleri maydanozların üzerine dizin.(en fazla 2 sıra köfte dizmelisiniz.)
-Köftelerin üzerine incecik dilimlenmiş domatesleri (kış aylarında 3 kaşık konserve kullanıyorum) ve kalan maydanozları köftelerin arasına eğer tek sıra yapmışsanız üzerine yerleştirin.
-Sıcak suyu yada kaynamış etsuyunu köftelerin üzerine dökün ve tencereyi kısık ateşe oturtun.
-Üzerine eritilmiş tereyağını ve limon suyunu gezdirip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 1 sa. pişirin.(pişme sırasında suyu çok azalasa da sıcak su ekleyip pişme süresini 1 saate tamamlayın.)
-Tencereyi ateşten alıp ılınmaya bırakın ve ilk kaynarlığını atınca köftelerinizi servis edin.

2 Şubat 2009 Pazartesi

Kısır


Standart bir tarifi olmayan tariflerden biri de kısırdır sanırım. Temel malzemeleri değişmesede her yörede farklı malzemelerin ilavesiyle ve farklı sosların kullanımıyla tadı değişen kısırı "Eskimeyen Tatlar" kitabından aldığım tarife göre yaptım. Tarife eklediğim tek malzeme nar ekşisi oldu. Fazla ekşi tatlardan hoşlanmıyorsanız limon miktarını azaltabilirsiniz; ama bana göre nar ekşili kısır gibisi yok. Resimde gördüğünüz kısırda taze nane yerine kuru nane kullanmak zorunda kaldım. Taze nane ile yapılırsa çok daha iyi olur. Önceki denemelerimden edindiğim tecrübe de bu yönde. Tarifi kitaptaki haliyle aktarıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet nane
3/4 su bardağı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
2 orta boy domates
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip yumuşayana kadar yaklaşık 30 dk bekletin.
-Şişen bulgura salçaları, tuz ve biberi ilave edip yoğurun.
-Önce limon suyunu sonra da zeytinyağını ilave edip yoğurmaya devam edin.
-Maydanoz, nane ve taze soğanı ayıkladıktan sonra ince ince kıyın.
-Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
-Tüm malzemeyi bulgura ilave edip dikkatlice karıştırın.(ben bu aşamadan sonra biraz nar ekşisi de kattım)
-Kısırı, göbek salata veya marul göbeği yapraklarıyla birlikte yada yaprakların içine koyarak servis yapabilirsiniz.

Çikolatalı Sos


Sizlerde benim gibi hazır ürünlerden hoşlanmayanlardansanız işinize yarayacak bir tarif. Epey bir araştırma sonucunda gerçekten kaliteli bir çikolatalı sos tarifi elde etmiş oldum. Bu kadar zengin malzemeli bir sos yerine daha basit bir tarif ararsanız bu tarifte işinize yarayabilir. Aslında profiterol tarifinde bu sosu yazmıştım ama çok kullanılan bir tarif olabileceği için ayrıca vermek istedim. Sosu buzdolabında en az 1 saat dinlendirmenizi öneriyorum; benim gibi gün ışığından yararlanmak için acele edip hemen kullanırsanız aşağıdaki gibi akışkan bir sosunuz olur. Ama buzdolabında dinlendirilen sosunuz kıvam olarak olması gereken yoğunluğa gelecektir.


Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 su bardağı krema
160 gr bitter çikolata
2 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı kakao
3/4 su bardağı toz şeker
1 kaşık tereyağı
1 yumurta sarısı
1 fiske tuz

Hazırlanması:

-Süt, kakao ve nişastayı tencere alıp iyice karıştırın ve ocağa alın.
-Kısık ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin.
-Kaynayan sosu ocaktan alın ve küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı , toz şekeri, tuzu ve tereyağını ilave edip iyice karıştırın.
-Karışım homojen bir görünüm alınca mikserle çırparak hızlıca yumurta sarısını da sosa yedirin.
-Sosu ara ara karıştırarak soğumasını bekleyin ve sos kabınıza alıp üzerini streçleyin, buzdolabına kaldırın.(kavanoza da koyabilirsiniz.)
-Buzdolabında en az 1 saat dinlenen sosunuzu dolaptan alın ve üzerine dolapta soğutulmuş çiğ kremayı ilave edip karıştırın.Sosunuzu tekrar buzdolabına koyun.
-Dolapta 2-3 saat soğuyan sosu mikserle çırpıp koyulaştırın, dolaba alın.
-Tatlınızı servise sunacağınız zaman sosu kullanabilirsiniz, bu sos dolapta 2-3 gün kapalı olarak saklanabilir.