4 Haziran 2009 Perşembe

Sacher Torte


Viyana'nın ünlü keki "Sacher Torte" ile henüz tanışmadıysanız en kısa zamanda denemenizi önerebilirim. Bana göre kek-pasta arası bol çikolatalı ama hafif bir lezzet. Tarifte kabartma tozu kullanılmadığı için yumurta aklarını kar haline getirme işlemi oldukça önemli (kekin iyi kabarması için).
Tarifin kaynağı "Portakal Ağacı" ; çikolatalı sos için ben 1 çorba kaşığı nişasta kullandım daha katı bir sos isterseniz 2 kaşık nişasta kullanabilirsiniz. Üzerini süslemek için de çiğ krema önerebilirim.
Aslında bu tarifte kullanılacak kremanın daha katı bir dokusu olmalı, bu resimde görüldüğü gibi; sanırım krema, tereyağı ve çikolata karışımından oluşturulacak bir sos işe yarayabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için farklı bir adres isterseniz buraya ve krema için de buraya bakabilirsiniz. Ben henüz denemedim ama güzel ve detaylı bir anlatım.

Malzemeler:

5 yumurta
130 gr tereyağı
100 gr erimiş bitter çikolata
3/4 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağından 1 parmak eksik un
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 fiske tuz
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kayısı marmelatı

Sos için;
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta(ben 1 kaşık kullandım)
2 yemek kaşığı kakao
100 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
1/4 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr krema
Süslemek için 2 çorba kaşığı krema

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve tereyağını mikserle iyice çırpın ve yumurta sarılarını ekleyin, çırpın.
-Benmari usulü eritilmiş çikolatayı ilave edip karıştırın; sırayla kakao, un, vanilya ve tuzu ekleyin.
-Son olarak yumurta beyazını ve şekeri temiz cam bir kasede mikserle yavaştan hızlıya doğru iyice çırpın ve kar haline gelmesini sağlayın, bunu diğer malzemeye yavasça ilave edip büyük bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Karışımı 24 cm/lik kelepçeli kalıba koyun. 180C'de 25-30 dak pişirin.
-Fırından aldığınız keki soğuyunca ortadan ikiye kesin.
-Arasına ve üstüne ince bir tabaka halinde kayısı marmelatını sürün. (Ben kayısı reçelini robotta çekip kullandım)
-Sos için 1 bardak suyu,nişastayı, kakaoyu ve şekeri kısık ateşte karıştırın; kaynamaya başlayınca kalan suyu da ilave edip fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
-Ocaktan aldığınız sosa kremayı ve çikolataları da ilave edin;homojen bir görünüm alıncaya kadar karıştırın.
-Soğuyunca kekin üzerine sürün ve servisten önce üzerini krema ile süsleyin.

Güveçte Yoğurt


Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak bir bölgede yaşadığım için(şimdilik) havalar ısınınca kaynattığım sütü güveç kabına sıcakken döküyorum ve süt elimi yakmayacak sıcaklığa gelince(yaklaşık 45 derece) mayalıyorum ve kapağını kapatıp üstüne bir şey örtmeden mayalanmaya bırakıyorum. Güvecin sıcaklığı ve ortamın sıcaklığı mayalanmaya yetiyor.