31 Aralık 2009 Perşembe

Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı


Pirinç pilavı yaparken suda bekletmeyenlerdenim, bence o kadar yıkanıp nişastasından tamamen arındırılan pilavlar çok yavan oluyor. Benim yaptığım şekliyle pilav yapmak hem çok kolay hem de pratik.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pirincin markası; ben kullandığım baldo pirincin markasını hiç değiştirmem, siz de memnun kaldığınız markadan şaşmayın.
Bu aralar şehriyeli pilav yapacaksam yıldız şehriye kullanıyorum; özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor.


Malzemeler:

1 büyük su bardağı baldo pirinç
2 çorba kaşığı yıldız şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker yada 1 küp şeker
2 damla limon suyu
1,5 su bardağı+4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1-2 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Pirinci süzgece alın ve kabaca yıkayıp süzülmesi için kenara alın.
-Geniş bir tencereye sıvıyağı koyup şehriyeleri orta ateşte kavurun.
-Şehriyeleriniz karamel rengini alınca üzerine pirinçleri ilave edin ve 2-3 kez karıştırın.
-Üzerine suyun tamamını, tuzu, şekeri ve limon suyunu ilave edin.
-Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
-Pilav tamamen suyunu çekince tereyağınızı küçük bir soslukta köpürene kadar kızdırıp pilavın üzerine gezdirin.
-Pilavınızın demlenmesi için üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatın; servis anına kadar soğumaması için tencerenizi büyük bir sofra bezi ile bohça yapar gibi sarabilirsiniz.

Limon suyu pilavınızın daha beyaz olmasını, şeker tadının güzelleşmesini sağlar.
Sade pilav yapacaksaniz baldo pirinç için 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su yeterli gelecektir.

Şehriyeler için 1 kaşık şehriyeye 2 kaşık su ekstra ilave etmelisiniz.
Kullandığınız suyu önceden kaynatmayın, isterseniz su yerine tavuk yada et suyu kullanabilirsiniz.

28 Aralık 2009 Pazartesi

Kestane Kebap

Kış mevsiminin en güzel nimetlerinden kestaneyle ilgili daha önce de bir yzı yazmıştım. Şimdi bir sokak satıcısından duyduğum püf noktasını paylaşmak istedim. Evde dışarıda satılan kestane kebabının lezzetini yakalamak istiyorsanız; kestanalarinizi güzelce yıkadıktan sonra en az 4 saat suda bekletmelisiniz. Daha sonra süzdürdüğünüz kestaneleri küçük bir bıçakla çizin.
Teflon tavanızı harlı ateşe oturtun( tavanız kararabileceği için gözden çıkarmayı düşünebileceğiniz bir tava olsun) kestanelerinizi çizik kısımları üstte kalacak şekilde tavaya dizin. Alt kısımları iyice pişince ateşi kısın ve üst kısımlarını da kısık ateşte pişirin. Gerçekten sokak kestanesine yakın bir lezzeti oluyor ve çok kolay soyuluyor. Tabii soğuk havada yemenin keyfi için balkonu yada pencereyi kullanabilirsiniz...

20 Aralık 2009 Pazar

Halleyli Parfe


Oldukça pratik ve lezzetli bir tatlı; tek sıkıntı parfeyi buzlukta 1 gece beklettikten sonra tüketebilmeniz. Ben bunun içinde bir formül buldum; hazırladığım karışımdan 2 küçük kup ayırıyorum ve 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra çikolatalı sosla servis ediyorum. Donmamış haliyle de küçük, bol kremalı bir pastacık lezzetinde oluyor.

Ev yapımı çikolatalı sos için buraya bakabilirsiniz.

Malzemeler:

10 adet halley bisküvi
1 pk kaymak tadında krem şanti
1 pk sade krem şanti
2 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı iri kıyılmış ceviz
2 su bardağı soğuk süt
Çikolatalı sos(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Halleyleri küp küp doğrayın.(doğramadan önce buzdolabında 1 saat kadar bekletirseniz daha kolay doğrarsınız)
-Krem şantileri, pudra şekerini ve sütü büyük bir karıştırma kabına alın ve sertleşene kadar mikserle çırpın.
-Çırptığınız şantilere ceviz ve halleyleri ilave edip büyük bir kaşıkla iyice karıştırın.
-İçerisine strech film serdiğiniz dikdörtgen bir kalıba karışımınızı iyice yayın ve kokmaması için üzerini de kaplayıp buzluğa kaldırın.
-En az 8 saat buzlukta beklettiğiniz parfeyi ince dilimler halinde çikolatalı sosla servis edebilirsiniz. (Bazende resimdeki gibi sadece tabağı sosla süslüyorum)

7 Aralık 2009 Pazartesi

Vişneli ve Erikli Yaprak Sarma


Yaz tatilinde annemin hazırladığı vişneli sarmaları arşivimde daha fazla tutmaya gönlüm razı olmadı. Uzun süredir yazamadığım hatta açmaya bile fırsat bulamadığım sayfamda en azından yeni ve iştah açıcı bir fotoğraf olsun istedim.


Tarif özünde bilinen zeytinyağlı yaprak sarması farkı ise tencerenin altına 1 kat vişne ve pul şeklinde doğranmış havuç karışımı konulur; her dolma sırasının arasına vişne taneleri ilave edilir.
Annemin yemekleri söz konusu olunca kesin tarifler almak imkansız ama sarmalarınızı bir de vişneli deneyin derim. Hatta aynı yöntemle yapılmış (fotoğraftaki erikli sarmaları ben yapmıştım) erikli sarmayı da denemenizi tavsiye ederim.


Baharın başında dalından kopardığım körpecik yapraklarla yaptığım sarmaların içerisine bol soğan,tuz, domates, pirinç, maydanoz, taze nane, reyhanla hazırladığım harcı koymuştum.