18 Ocak 2010 Pazartesi

Ispanaklı Çılbır


Çılbır, ıspanaklı yumurta ve yoğurtlu ıspanak karışımı bir lezzet. Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında değişik lezzetler arıyorsanız denemelisiniz. Biraz pratiklik isteyen bir tarif, çünkü sıcak olarak servis edilmeli; ben kendi takip ettiğim sırayı tarifte belirttim.

Malzemeler:

Küçük bir demet ıspanak(yaklaşık 300 gr)
1 orta boy soğan
2 diş sarmısak
3 yumurta
3 çorba kaşığı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullandım)
3/4 su bardağı katı yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
2-3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
tuz, karabiber

Hazırlanması:

-Ispanakları temizleyip kurulayın; yapraklarını elinizle irice parçalayın, saplarını bıçakla küçük küçük doğrayın.
-Soğanı ve 1 diş sarmısağı doğrayın, sıvı yağı tavaya alıp kızdırın ve soğan-sarmısağı orta ateşte kavurun.
-Tavanıza hazırladığınız ıspanakları alıp hafifçe karıştırın ve ocağın altını kısıp tavanızın kapağını kapatın.
-Ispanaklarınız tamamen suyunu çekince altını kapatın ve hafifçe tuzlayın.
-Yoğurdunuz içine biraz tuz ve 1 diş sarımsak ezip ilave edin.
-Küçük bir tavaya yüksekliği yaklaşık 8-10 santim olacak kadar su koyup sirkenizi de ilave edin ve kaynatın.
-Yumurtalarınızı teker teker kaynayan suya kırın. Ben yumurtayı önce küçük bir kaseye kırıp sonra yavaşça kaynayan suya kaydırarak ilave ediyorum, yumurtaları birbirine çok yakın dökmeyin.
-Ispanağı servis kabına alıp, hazırladığınız yoğurdu ıspanağın üzerine dökün.
-Küçük bir soslukta tereyağınızı eritmeye başlayın.
-Yumurtaların sarıları beyazlamaya başlayınca kevgirle teker teker sudan alın ve yoğurtlu ıspanağınızın üzerine yerleştirin.
-Kızmaya başlayan tereyağını yumurtaların üstüne dökün.
-Tuz ve taze çekilmiş karabiberi serpip servise sunun.

2 Ocak 2010 Cumartesi

Tarçınlı, Cevizli Kurabiye


Ağızda dağılan tam bir anne kurabiyesi, zaten tarif annemin dergilerinden(Yemek Zevki). Orjinal tarifte margarin kullanılmış ama ben de annem de tereyağı ile yapıyoruz gayet güzel oluyor. Tarçın kokusu sevenlerdenseniz kurabiyeler pişerken eve yayılan koku ile mest olabilirsiniz.


Ayrıca kapalı bir kutuda yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz; bizim evde daha uzun muhafaza etmek pek mümkün olmuyor, hemen tüketiliyor.

Malzemeler:

250 gr margarin(tereyağı kullandım)
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Aldığı kadar un(yaklaşık 4,5 su bardağı)

Hazırlanması:

-Yumuşamaış tereyağını, sıvıyağı,şekeri ve yumurtaları(1 kaşık yumurta akını kurabiyelerin üstü için ayırın) geniş bir kaseye alıp elinizle 1-2 defa karıştırın.
-Un,vanilya, kabartma tozu, tarçın ve yarım su bardağı cevizi ilave edin; elinizin parmaklarını açarak tüm malzemeyi aynı yönde karıştırın ve kısa sürede unu harca yedirin.
-Elinizle 1 ceviz büyüklüğünde hamur parçası alıp yuvarlayın, önce ayırdığınız yumurta akına sonrada cevize batırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.