Kayıtlar

Mart, 2010 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İnegöl Köfte (Ev Yapımı)

Resim
İnegöl köfte mutlaka İnegöl'de mi yenir? Belki de bu soruya evet diyecekler çok fazladır. Ama İnegöl köfteyi evde yapmak çok güzel olmaz mı? İnternette araştırıp, evde de 3-5 defa denedikten sonra; kendime göre bir inegöl köfte tarifi geliştirebildim sonunda. İnegöl köftenin tam tarifi budur diyecek cesareti göstermem mümkün değil ama gerçekten lezzetli ve inegöl köfte tadında oldu diyebilirim. Şimdilik evde fırının ızgarasında pişirdiğim köfteleri ilk pikniğimizde mangalda pişirme hayalleri kurmaya başladım. Kokusu burnumda tütüyor derler ya, aklıma geldikçe tam da bunu yaşıyorum.



Gerçekten kolay köfte tarifi sınıfına girecek bu köfteler için alacağınız kıyma çeşidi çok önemli. Ben şimdilik sadece süt dana antrikottan çektirdiğim kıyma ile yaptım. 1 ölçü kuzu eti, biraz kuyruk ve 2 ölçü dana etini ayrı ayrı çektirip daha sonra hepsini karıştırıp tekrar çektirdikten sonra inegöl köftenizde kullanırsanız daha lezzetli olacağı rivayet ediliyor. Henüz denemedim ama nisan ayından sonra…

Pudingli Islak Kek

Resim
Hafif bir pasta lezzetinde olan, özellikle ıslak kek sevenlerin beğeneceği lezzetli bir tarif. Aslında ben üzerindeki pudingi kendim yapmıştım ama ölçüleri tam olarak netleştirmediğim için denemek isteyenleri yanıltmak istemem.


Üzerine buzlukta 5 dakika beklettiğim sütlü çikolatayı rendenin ince tarafından geçirip serptim. Siz isterseniz kakao yada hindistan cevizi kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

3 Yumurta
1 su bardağı şeker
1 Su bardağı ılık süt
4 yemek kaşığı kakao
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kırık ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri İçin;
1 paket vanilyalı veya muzlu puding(tarifine göre hazırlanacak)
40 gr sütlü çikolata

Hazırlanması:

-Yumurta ve şekeri geniş bir kasede köpürene kadar çırpın ve süt, sıvı yağ ilave edip karıştırın.
-Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da eleyerek karışıma ilave edin ve homojen bir görünüm elde edene kadar mikserle orta seviyede karıştırın.
-Son olarak cevizi de ekleyip hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız kare borcama …

Kurutulmuş Domatesli, Fesleğenli Ekmek

Resim
Ekmek makinasıyla yeni tarifler denemek istiyorsanız ve farklı aromaları seviyorsanız bu ekmeği mutlaka yapmalısınız; kurutulmuş domatesiniz yoksa dilimlenmiş zeytin yada ceviz de kullanabilirsiniz.
Ayrıca küçük kanepeler hazırlarken farklı bir lezzet ararsanız bu ekmeği denemenizi önerebilirim.


Ekmek makinanız yoksa instant maya kullanmalı(bence en garantili sonucu alırsınız) ve daha yumuşak bir hamur yapmalısınız.Hamuru en 15-20 dakika yoğurarak içindeki gluteni harekete geçirmeniz gerekiyor.Hamuru 40 dakika ılık bir ortamda üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakın ve daha sonra ekmeğinizi unlanmış bir kalıpta(dikdörtgen kek kalıbı kullanabilirsiniz) fırında 10 dakika daha mayalandırın. İçine 1 kase su konulmuş ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Gerekirse 10. dakikadan sonra ısıyı 190-200 dereceye düşürün.Sonuç olarak en pratiği ekmek yapma makinası kullanmak kabul ediyorum, sanırım bu kadar anlatımdan sonra aşağıdaki kısa tarifi okuyun…

Reçelli Kurabiye

Resim
Aslında piştikten sonra üzerine marmelat konularak yapılan bu kurabiyeleri (dolapta kalan karışık kırmızı meyvalı reçelimi değerlendirmek adına) pişirmeden önce ortasına vişne/çilek taneleri koyarak pişirdim.
Doğal olarak ilk denemedeki bu cesaret küçük bir soruna neden oldu; reçel tanelerini biraz sulu olarak yerleştirince reçelin suyu kurabiyelerin üst kısmını biraz boyadı. Kötü mü oldu derseniz bence tadını etkilemedi ve kötü bir görüntüde olmadı aslında ama marmelatlı kurabiyede olmaması gereken bir görüntü oluştu, zaten bende adını reçelli kurabiye olarak değiştirdim.


Sonuç olarak gerçekten kolay/pratik reçelli kurabiye tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin, mutfakta acemi bile olsanız sorunsuz yapabileceğiniz lezzetli kurabiyeleriniz olacak.

Malzemeler:

150 gr tereyağı/margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 limon
2 su bardağı un
1 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı taneli reçel( vişne/çilek/böğürtlen)

Hazırlanması:

-Oda ısısındaki marga…

Midye Poğaça

Resim
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama ben yapımını ve lezzetini katmer poğaçaya benzettiğim için poğaça kategorisine aldım.Katmer poğaça benzeri tarif arıyorsanız ve oklavayla ince yufka açma kabiliyetiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Benim oklava kullanma pratiğim olmadığından(aslında oklavamda yok)ve vaktim kısıtlı olduğu için poğaçaların hamurunun açılması aşamasında yardım aldım.


Ben poğaça hamurlarımı da ekmek makinamda hazırladığm için tarifi bu şekilde veriyorum, ekmek makinanız yoksa (en kısa sürede almanızı öneririm, benim kullandığım ve tavsiye edeceğim ekmek makinası moulinex xxl) hamuru instant maya ile yaparsanız daha kolay olur.

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı yaş maya(2 tatlı kaşığı kuru maya yada 1 pk instant maya)
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin(yarım paketten biraz fazla kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba …

Üzümlü ve Cevizli Ekmek

Resim
Bu tatlı tuzlu ekmeği yaparken klasik ekmek tarifimi uyguladım. Üzüm miktarının baskın olmaması için ben 1 çorba kaşığı kuş üzümü kullandım, siz bol üzümlü ekmek isterseniz miktarı 2 çorba kaşığına çıkarabilirsiniz.


Özellikle hafta sonu kahvaltılarında farklı ekmek tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin lütfen.
Daha önce de belirttiğim gibi benim favori ekmeğim sütlü ekmek, ama siz gönül rahatlığıyla yayınladığım tüm ekmek tariflerini uygulayabilirsiniz; hemen hemen her gün ekmeğimi kendim yaptığım için tarifleri pek çok kez denedim.
Eğer makinada ekmek yapıyorsanız ve ekmekleriniz çöküyorsa ekmeğin çökmemesi için hamurunuzun cıvık olmaması gerektiğini unutmayın. Makina ekmeğinin hamurunu normal ekmek hamuru gibi yaparsanız ekmeğiniz oldukça kabardıktan sonra ortası çökecektir. Hamur yoğrulurken makinanın ortasında toparlanacak yoğunlukta olmalıdır.
Malzemeler:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
7 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 su bardağı iri kıy…

Pastane Poğaçası(sıvı yağlı)

Resim
Ailesinde gıda alerjisi olanların durumunun ne kadar sıkıntılı olduğunu bunu yaşamayanların anlaması gerçekten zor. Küçük oğlumda ileri derecede süt/süt ürünleri, kuruyemiş vs... alerjisi var ve büyüdükçe bu durumla baş etmek daha da zorlaşıyor. Bu tarz ürünleri görünce herşeyi istediği gibi onları da istiyor; çok iştahlı bir çocuk olmamasına rağmen nedense alerjisinin olduğu gıdalara bayılıyor. Böyle gıda alerjisi olan çocuklar için en iyi çözümün alerjisi olduğu gıdayı onun yanında tüketmemek olduğunu öğrendim. Eve bisküvi, çikolata benzeri gıdaları büyük oğlum için çok az alıyorum ve kardeşinin uyku saatinde yemesi gerektiğini biliyor. İşin zor kısmı misafirlikler oluyor tabii, ama çok daha kötü rahatsızlıkları olan çocuklar olduğunu bildiğim için bu kadarını dert etmemeye çalışıyoruz.
Bu kadar uzun yazmamın sebebi bundan sonra ara ara poğaçayı seven ama süt ürünleri ve süt alerjisi olan çocuklar için tarifler paylaşmak. Başlangıcı bu sütsüz ve yoğurtsuz poğaça ile yapalım. Ayrıca m…

Paçanga Böreği

Resim
Klasik paçanga böreği tarifi; artık bilmeyen kalmamıştır sanırım ama ben yine de arşivden kaldırmak adına kendi tarifimi özet geçmek istiyorum.
Üçgen kesilmiş yufkalara çemensiz pastırma, kaşar peyniri,az miktarda küp doğranmış domates(isteğe bağlı) ve incecik doğranmış çarliston biberlerden hazırladığınız harcı yerleştirip geniş sigara böreği gibi sarıp, kızgın yağda kızartıyorsunuz. Afiyet olsun...

Kremalı Patates (Fırında)

Resim
Aslında uzun süredir denenecek tarifler listemde olan kremalı patatesi sonunda yaptım. Gerçekten pratik, lezzetli ve hiç mutfak deneyimi olmayan birisinin bile kolaylıkla uygulayabiliceği bir tarif. Misafir sofralarında da rahatlıkla ikram edebilirsiniz; gerçekten farklı bir ara sıcak olabilir. Tek sorun servis esnasında dağılıyor olması. Bir dahaki denememde farklı sunumlu bir kremalı patates denemeyi düşünüyorum. Mesela patatesleri kremayla fırınladıktan sonra kişi sayısı kadar küçük güveç kaplarına bölüştürüp üzerlerini büyük kamuflaj ustalarından kaşar peyniri ile kaplayıp ikinci fırınlamayı böyle yapmak iyi/şık bir sunum olabilir.

Malzemeler:

4-5 orta boy patates
1 kutu krema
deniz tuzu(değirmende öğüttüm)
karabiber karışımı(değirmen kullandım)
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
200 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanması:

-Patatesleri soyup yıkayın ve incecik halkalar halinde dilimleyin.
-Dilimlediğiniz patatesleri kare borcama resimdeki gibi dizin ve üzerine karabiber ve tuz öğütün ve…

Pamuk Poğaça

Resim
Daha önce tarifini verdiğim ama sadece kalan son poğaçayı fotoğraflayabildiğim puf puf pamuk poğaçaları güncellemek istedim. Benim favori poğaçalarımdan, aynı zamanda püsküllü poğaça yapımında ve sandviç yapımında da bu poğaçaları kullanıyorum.


Yumuşak, farklı ve zengin malzemeli poğaça tarifi arıyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı(ben mısırözü kullandım)
1 yumurta(sarısı üzeri için)
1/2 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 bardak)
2 çay kaşığı aktif maya
Susam veya çörekotu

Hazırlanması:

-Yağ, süt, yoğurt, su, yumurta akı, şeker ve tuzu ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine 4 su bardağı unu ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olduğuna emin olana kadar gerekiyorsa un ilave edin.
-Mayalanma sonunda fırın ısınızı 175 dereceye getirin.
-Poğaçalarınıza şekil verip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisin…