29 Mart 2010 Pazartesi

İnegöl Köfte (Ev Yapımı)



İnegöl köfte mutlaka İnegöl'de mi yenir? Belki de bu soruya evet diyecekler çok fazladır. Ama İnegöl köfteyi evde yapmak çok güzel olmaz mı? İnternette araştırıp, evde de 3-5 defa denedikten sonra; kendime göre bir inegöl köfte tarifi geliştirebildim sonunda. İnegöl köftenin tam tarifi budur diyecek cesareti göstermem mümkün değil ama gerçekten lezzetli ve inegöl köfte tadında oldu diyebilirim. Şimdilik evde fırının ızgarasında pişirdiğim köfteleri ilk pikniğimizde mangalda pişirme hayalleri kurmaya başladım. Kokusu burnumda tütüyor derler ya, aklıma geldikçe tam da bunu yaşıyorum.



Gerçekten kolay köfte tarifi sınıfına girecek bu köfteler için alacağınız kıyma çeşidi çok önemli. Ben şimdilik sadece süt dana antrikottan çektirdiğim kıyma ile yaptım. 1 ölçü kuzu eti, biraz kuyruk ve 2 ölçü dana etini ayrı ayrı çektirip daha sonra hepsini karıştırıp tekrar çektirdikten sonra inegöl köftenizde kullanırsanız daha lezzetli olacağı rivayet ediliyor. Henüz denemedim ama nisan ayından sonra kasapta kuzu eti bulmayı umuyorum;o zaman denemeyi düşünüyorum.
Siz isterseniz orta yağlı dana kıyma ile de deneyebilirsiniz. Bu kadar uzun anlatıma göre oldukça basit bir tarifi var. İşin püf noktası; yumuşak köfteleriniz olması için karbonatla kıymayı yeterince yoğurmalı ve dinlendirmelisiniz, ayrıca köftenizin karbonat kokmaması için karbonatı belirtilen miktardan fazla koymamalı ve mutlaka limon suyu ile köpürtmelisiniz.

Malzemeler:

700 gr 2 kere çekilmiş süt dana antrikot kıyma
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı(tepeleme) karbonat
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir kaseye aldığınız karbonatın üzerine limon suyunu sıkıp karıştırın.Köpüren karbonatı tuzla birlikte kıymaya ilave edip geniş bir kasede yaklaşık 10-15 dakika iyice yoğurun.
-Kasenin üzerini kapatıp buzdolabında yaklaşık 12 saat dinlendirin.
-Dinlendirdiğiniz kıymayı dolaptan alın ve rendelediğiniz soğanı ilave edip homojen bir görünüm alıncaya kadar tekrar yoğurun.
-Yoğurduğunuz kıymayı tekrar dolapta dinlenmeye bırakın( yaklaşık 2 saat).
-Son dinlenmeside biten harcınızı dolaptan alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfte şekli verin.(Bazı kaynaklar şekil verilen köftelerin de buzdolabında 1 gece daha dinlendirilmesini öneriyor.)
-Şekillendirdiğiniz köfteleri tercihen mangalda yada fırın ızgarasında pişirin.
-Ben denemedim ama yağsız teflon tavada köfte pişirmişliğiniz varsa bu köfteleride tavada pişirebilirsiniz.

25 Mart 2010 Perşembe

Pudingli Islak Kek


Hafif bir pasta lezzetinde olan, özellikle ıslak kek sevenlerin beğeneceği lezzetli bir tarif. Aslında ben üzerindeki pudingi kendim yapmıştım ama ölçüleri tam olarak netleştirmediğim için denemek isteyenleri yanıltmak istemem.


Üzerine buzlukta 5 dakika beklettiğim sütlü çikolatayı rendenin ince tarafından geçirip serptim. Siz isterseniz kakao yada hindistan cevizi kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

3 Yumurta
1 su bardağı şeker
1 Su bardağı ılık süt
4 yemek kaşığı kakao
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kırık ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri İçin;
1 paket vanilyalı veya muzlu puding(tarifine göre hazırlanacak)
40 gr sütlü çikolata

Hazırlanması:

-Yumurta ve şekeri geniş bir kasede köpürene kadar çırpın ve süt, sıvı yağ ilave edip karıştırın.
-Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da eleyerek karışıma ilave edin ve homojen bir görünüm elde edene kadar mikserle orta seviyede karıştırın.
-Son olarak cevizi de ekleyip hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız kare borcama dökün ve önceden 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
-Kekiniz pişerken pudingi tarifine göre pişirin; fırından aldığınız keki 5 dakika dinlendirip soğutmadan üzerine ılık puding dökün.
-Keki oda ısısına geldikten sonra buzdolabında 2 saat dinlendirip üzerine çikolata rendeledikten sonra servis edebilirsiniz.

24 Mart 2010 Çarşamba

Kurutulmuş Domatesli, Fesleğenli Ekmek


Ekmek makinasıyla yeni tarifler denemek istiyorsanız ve farklı aromaları seviyorsanız bu ekmeği mutlaka yapmalısınız; kurutulmuş domatesiniz yoksa dilimlenmiş zeytin yada ceviz de kullanabilirsiniz.
Ayrıca küçük kanepeler hazırlarken farklı bir lezzet ararsanız bu ekmeği denemenizi önerebilirim.


Ekmek makinanız yoksa instant maya kullanmalı(bence en garantili sonucu alırsınız) ve daha yumuşak bir hamur yapmalısınız.Hamuru en 15-20 dakika yoğurarak içindeki gluteni harekete geçirmeniz gerekiyor.Hamuru 40 dakika ılık bir ortamda üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakın ve daha sonra ekmeğinizi unlanmış bir kalıpta(dikdörtgen kek kalıbı kullanabilirsiniz) fırında 10 dakika daha mayalandırın. İçine 1 kase su konulmuş ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Gerekirse 10. dakikadan sonra ısıyı 190-200 dereceye düşürün.Sonuç olarak en pratiği ekmek yapma makinası kullanmak kabul ediyorum, sanırım bu kadar anlatımdan sonra aşağıdaki kısa tarifi okuyunca sizde benim gibi düşüneceksiniz, ne dersiniz?

Malzemeler:

30 gr kurutulmuş domates(yaklaşık 1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı mor fesleğen(reyhan)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
Gerekirse tuz(domatesinizin tuz oranına bağlı)
2 su bardağı su
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Domates kurularını sıcak suda 10 dakika bekletin; suyunu süzüp küçük küçük doğrayın,tamamen kurulayın.
-Su, zeytinyağı, toz şekeri ve gerekliyse tuzu(ben 1 tatlı kaşığı koydum) ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın 2 numaralı menüsünü seçin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanızın ilave malzeme alarmı çalınca domatesleri ve fesleğeni ilave edin.
-Son mayalanmadan sonra elinizi hafifçe ıslatıp ekmeğin üzerini düzeltin ve çörek otu serpin.

23 Mart 2010 Salı

Reçelli Kurabiye


Aslında piştikten sonra üzerine marmelat konularak yapılan bu kurabiyeleri (dolapta kalan karışık kırmızı meyvalı reçelimi değerlendirmek adına) pişirmeden önce ortasına vişne/çilek taneleri koyarak pişirdim.
Doğal olarak ilk denemedeki bu cesaret küçük bir soruna neden oldu; reçel tanelerini biraz sulu olarak yerleştirince reçelin suyu kurabiyelerin üst kısmını biraz boyadı. Kötü mü oldu derseniz bence tadını etkilemedi ve kötü bir görüntüde olmadı aslında ama marmelatlı kurabiyede olmaması gereken bir görüntü oluştu, zaten bende adını reçelli kurabiye olarak değiştirdim.


Sonuç olarak gerçekten kolay/pratik reçelli kurabiye tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin, mutfakta acemi bile olsanız sorunsuz yapabileceğiniz lezzetli kurabiyeleriniz olacak.

Malzemeler:

150 gr tereyağı/margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 limon
2 su bardağı un
1 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı taneli reçel( vişne/çilek/böğürtlen)

Hazırlanması:

-Oda ısısındaki margarini pudra şekeri ile yoğurup; yumurta sarısı,rendelenmiş limon kabuğu, un, vanilya ve kabartma tozu ilave edip homojen bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve ortasını parmağınızla bastırıp çukurlaştırın.
-Kurabiyeleri önce yumurta akına sonrada toz şekeri bulayın.
-Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize tüm kurabiyeleri yerleştirdikten sonra ortalarındaki çukura reçelinizden iyice süzerek aldığınız taneleri yerleştirin.
-Önceden 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pembeleşinceye kadar pişirdiğiniz kurabiyeleri soğumaya bırakıp servis edin.

18 Mart 2010 Perşembe

Midye Poğaça


Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama ben yapımını ve lezzetini katmer poğaçaya benzettiğim için poğaça kategorisine aldım.Katmer poğaça benzeri tarif arıyorsanız ve oklavayla ince yufka açma kabiliyetiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Benim oklava kullanma pratiğim olmadığından(aslında oklavamda yok)ve vaktim kısıtlı olduğu için poğaçaların hamurunun açılması aşamasında yardım aldım.


Ben poğaça hamurlarımı da ekmek makinamda hazırladığm için tarifi bu şekilde veriyorum, ekmek makinanız yoksa (en kısa sürede almanızı öneririm, benim kullandığım ve tavsiye edeceğim ekmek makinası moulinex xxl) hamuru instant maya ile yaparsanız daha kolay olur.

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı yaş maya(2 tatlı kaşığı kuru maya yada 1 pk instant maya)
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin(yarım paketten biraz fazla kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker(tarifte yoktu)
çörekotu/susam
100 gr beyaz peynir
Dilimlenmiş salam(benim ilavem)

Hazırlanması:

-Ekmek yapma makinanızın tankına 1 yumurta sarısı,yoğurt, su, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave edin.
-Üzerlerine 4 su bardağı un ve kullanacağınız mayayı ilave edip mayalı hamurlar menüsünde yoğrulmasını sağlayın; kulak memesi kıvamını yakalamak için gerekirse un ilave edin.
-Bu arada margarini eritin.
-Hamur mayalanmadan 4 eşit parçaya bölün ve parçaları beze yapın.
-İlk parçayı unlanmış bir zeminde hazır yufka inceliğinde açın üzerine eritilmiş margarinden sürün.
-İkinci yufkayı da açıp ilk yufkanın üzerine kapatın; bu yufkayı da tekrar yağlayın ve ikisini birden rulo yaparak sarın.
-İçindeki yağın donması için ruloyu buzlukta 5 dakika bekletin.
-Diğer iki bezeye de aynı işlemleri uyulayın.
-Buzluktan çıkardığınız ruloyu 2 parmak aralıklarla(tarifte 3 parmak deniliyor) kesin ve kestiğiniz parçaların bir tarafını elinizle büzüp kesilen kısım üstte kalacak şekilde her bir parçayı merdaneyle yarım parmak kalınlığında inceltin.
-İçine peynir ve 1 dilim salam koyarak fazla bastırmadan kapatın.
-Üzerlerine erimiş margarin ve yumurta sarısı karışımı sürün ve susam/ çörekotu serpin.
-Poğaçaları önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

12 Mart 2010 Cuma

Üzümlü ve Cevizli Ekmek


Bu tatlı tuzlu ekmeği yaparken klasik ekmek tarifimi uyguladım. Üzüm miktarının baskın olmaması için ben 1 çorba kaşığı kuş üzümü kullandım, siz bol üzümlü ekmek isterseniz miktarı 2 çorba kaşığına çıkarabilirsiniz.


Özellikle hafta sonu kahvaltılarında farklı ekmek tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin lütfen.
Daha önce de belirttiğim gibi benim favori ekmeğim sütlü ekmek, ama siz gönül rahatlığıyla yayınladığım tüm ekmek tariflerini uygulayabilirsiniz; hemen hemen her gün ekmeğimi kendim yaptığım için tarifleri pek çok kez denedim.
Eğer makinada ekmek yapıyorsanız ve ekmekleriniz çöküyorsa ekmeğin çökmemesi için hamurunuzun cıvık olmaması gerektiğini unutmayın. Makina ekmeğinin hamurunu normal ekmek hamuru gibi yaparsanız ekmeğiniz oldukça kabardıktan sonra ortası çökecektir. Hamur yoğrulurken makinanın ortasında toparlanacak yoğunlukta olmalıdır.
Malzemeler:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
7 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Su, zeytinyağı, 6 kaşık toz şeker ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın tatlı ekmek menüsünü seçin.
-Üzümleri ayıklayın ve 5 dakika(daha fazla bekletirseniz üzümleriniz ekmeğin içinde kaybolacaktır) ılık suda bekletip iyice kurulayın.
-İrice kıyılmış cevizi ve üzümleri makinanın ilave malzeme alarmı çalınca hamura ilave edin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanın son mayalanmaya girdiği esnada elinizi hafifçe ıslatın; hamurun üzerini bastırarak düzeltin ve üstüne kalan toz şekeri serpin.
-Bu malzemelerle yaklaşık 1000 gr'lık bir ekmek elde ediyorsunuz.

9 Mart 2010 Salı

Pastane Poğaçası(sıvı yağlı)


Ailesinde gıda alerjisi olanların durumunun ne kadar sıkıntılı olduğunu bunu yaşamayanların anlaması gerçekten zor. Küçük oğlumda ileri derecede süt/süt ürünleri, kuruyemiş vs... alerjisi var ve büyüdükçe bu durumla baş etmek daha da zorlaşıyor. Bu tarz ürünleri görünce herşeyi istediği gibi onları da istiyor; çok iştahlı bir çocuk olmamasına rağmen nedense alerjisinin olduğu gıdalara bayılıyor. Böyle gıda alerjisi olan çocuklar için en iyi çözümün alerjisi olduğu gıdayı onun yanında tüketmemek olduğunu öğrendim. Eve bisküvi, çikolata benzeri gıdaları büyük oğlum için çok az alıyorum ve kardeşinin uyku saatinde yemesi gerektiğini biliyor. İşin zor kısmı misafirlikler oluyor tabii, ama çok daha kötü rahatsızlıkları olan çocuklar olduğunu bildiğim için bu kadarını dert etmemeye çalışıyoruz.
Bu kadar uzun yazmamın sebebi bundan sonra ara ara poğaçayı seven ama süt ürünleri ve süt alerjisi olan çocuklar için tarifler paylaşmak. Başlangıcı bu sütsüz ve yoğurtsuz poğaça ile yapalım. Ayrıca margarinsiz poğaça tarifi arıyorsanız bu yumuşak mayalı poğaçaları(kahvaaltı ekmekleri de diyebiliriz) denemelisiniz.

Ben hamuru geceden yoğurup mayalanmasını beklemeden poşetleyip buzdolabına koyuyorum,kalan işlemleri sabaha bırakıyorum; hem pratik hem de daha lezzetli oluyor, poğaçalarda mideye oturmuyor.

Malzemeler:

1 su bardağı su
1 küçük çay bardağı sıvıyağ(zeytinyağı kullandım, çocuğunuzun fındık alerjisi yoksa fındık yağı da kullanabilirsiniz)
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1,5 tatlı kaşığı kuru maya yada 1 paket instant maya
4-4,5 bardak elenmiş un
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
Susam

Hazırlanması:
-Ekmek makinanızın tankına su,sıvıyağ toz şeker, mahlep ve tuzu koyun üzerine unu ekleyin ve en üstte de mayayı serpin; mayalı hamurlar menüsünü seçin.
-Ekmek makinanız yoksa hamur için verilen malzemelerin hepsiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.(Maya olarak 1 paket instant maya kullanın ve hamuru en az 15 dakika özdeşleşene kadar yoğurun.)Hamurunuzu strech filmle kapatın ve yaklaşık 40 dakika ılık bir yerde mayalanması için bırakın.
-Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin ve kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
-40 dereceye ayarladığınız fırında 10 dakika kadar mayalandırın.(Poğaçalarım neden yumuşak, pamuk gibi olmuyor diyorsanız bu yöntemi mutlaka deneyin)10 dakika sonunda poğaçaları fırından alıp fırın ayarını 190 dereceye getirin.
-Mayalanan poğaçaların üzerlerine yavaşça yumurta sarısı sürüp susam serpin ve fırınınız tamamen ısınınca alttan ikinci rafında kızarıncaya kadar pişirin.

7 Mart 2010 Pazar

Paçanga Böreği


Klasik paçanga böreği tarifi; artık bilmeyen kalmamıştır sanırım ama ben yine de arşivden kaldırmak adına kendi tarifimi özet geçmek istiyorum.
Üçgen kesilmiş yufkalara çemensiz pastırma, kaşar peyniri,az miktarda küp doğranmış domates(isteğe bağlı) ve incecik doğranmış çarliston biberlerden hazırladığınız harcı yerleştirip geniş sigara böreği gibi sarıp, kızgın yağda kızartıyorsunuz. Afiyet olsun...

5 Mart 2010 Cuma

Kremalı Patates (Fırında)


Aslında uzun süredir denenecek tarifler listemde olan kremalı patatesi sonunda yaptım. Gerçekten pratik, lezzetli ve hiç mutfak deneyimi olmayan birisinin bile kolaylıkla uygulayabiliceği bir tarif. Misafir sofralarında da rahatlıkla ikram edebilirsiniz; gerçekten farklı bir ara sıcak olabilir. Tek sorun servis esnasında dağılıyor olması. Bir dahaki denememde farklı sunumlu bir kremalı patates denemeyi düşünüyorum. Mesela patatesleri kremayla fırınladıktan sonra kişi sayısı kadar küçük güveç kaplarına bölüştürüp üzerlerini büyük kamuflaj ustalarından kaşar peyniri ile kaplayıp ikinci fırınlamayı böyle yapmak iyi/şık bir sunum olabilir.

Malzemeler:

4-5 orta boy patates
1 kutu krema
deniz tuzu(değirmende öğüttüm)
karabiber karışımı(değirmen kullandım)
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
200 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanması:

-Patatesleri soyup yıkayın ve incecik halkalar halinde dilimleyin.
-Dilimlediğiniz patatesleri kare borcama resimdeki gibi dizin ve üzerine karabiber ve tuz öğütün ve muskat serpin.

-Son olarak kremayı patateslerin üzerine dökün ve silikon fırçayla iyice yayın.
-150 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.
-Patatesleri fırından alın ve üzerlerine kaşar peynirlerini serpip fırının ızgarasında 1-2 dakika kızartın ve soğutmadan servis edin.

1 Mart 2010 Pazartesi

Pamuk Poğaça


Daha önce tarifini verdiğim ama sadece kalan son poğaçayı fotoğraflayabildiğim puf puf pamuk poğaçaları güncellemek istedim. Benim favori poğaçalarımdan, aynı zamanda püsküllü poğaça yapımında ve sandviç yapımında da bu poğaçaları kullanıyorum.


Yumuşak, farklı ve zengin malzemeli poğaça tarifi arıyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı(ben mısırözü kullandım)
1 yumurta(sarısı üzeri için)
1/2 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 bardak)
2 çay kaşığı aktif maya
Susam veya çörekotu

Hazırlanması:

-Yağ, süt, yoğurt, su, yumurta akı, şeker ve tuzu ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine 4 su bardağı unu ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olduğuna emin olana kadar gerekiyorsa un ilave edin.
-Mayalanma sonunda fırın ısınızı 175 dereceye getirin.
-Poğaçalarınıza şekil verip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve yumurta sarısı sürüp susam serpin.
-Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.

***Ekmek makinası olmayanlar; öncelikle sıvı malzemeleri karıştırıp en üste unu ve instant mayayı ilave edin ve hamur homojen bir doku alana kadar yoğurun. Hamurunuzu üstü kapalı olarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın ve yukarıdaki açıklamalara göre poğaçalarınızı pişirin.(yumuşak bir hamurunuz olmalı fazla un ilave etmemeye dikkat edin, şekil verirken zorlanırsanız elinizi suyla hafifçe nemlendirin yada ellerinizi yağlayın.)