28 Nisan 2010 Çarşamba

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)



Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip yumuşayana kadar yaklaşık 30 dk bekletin.
-Sıvıyağı geniş bir tavada orta ateşte kızdırın ve rendelenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
-Kavrulan soğana salçaları ve baharatları ilave edip fokurdayana kadar pişirin.
-Şişen bulgura salçaları, tuzu ve limonu ilave edip yoğurun.
-Sonra da zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip yoğurmaya devam edin.
-Maydanoz, nane ve taze soğanı ayıkladıktan sonra ince ince kıyın.
-Salatalıkların kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
-Tüm malzemeyi bulgura ilave edip dikkatlice karıştırın.
-Bu aşamadan sonra isterseniz kısırınıza birazda ince doğranmış göbek marul da ilave edebilirsiniz.
-Kısırı, göbek salata veya marul göbeği yapraklarıyla birlikte yada yaprakların içine koyarak servis yapabilirsiniz.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Baklava Yufkasıyla Kıymalı Börek


Böreklerde baklava yufkası kullanmak oldukça keyifli ve pratik bir yöntem. Milföy hamurlu börekleri seviyorsanız baklava yufkasını da milföye alternatif olarak kullanabilirsiniz. Hem kat kat, çıtır çıtır ; hem de milföy hamuruna göre daha az yağlı üstelik sıvı yağlı börekleriniz olacak.

Baklava yufkasını farklı iç malzemeleriyle denediğimde bu böreğe en çok kıymalı-mantarlı , en az da peynirli harcın yakıştığına karar verdim. Aşağıda verdiğim kıymalı harç tarifini farklı böreklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca böreklerin çıtırlığını kaybetmemesi için mutlaka en fazla bir saat içinde servis etmelisiniz.Aşağıdaki malzemelerle büyük boy bir fırın tepsisini tam olarak doldurabilirsiniz. Tarifi detaylı anlatmaya çalıştım uzunluğu gözünüzü korkutmasın oldukça kolay bir börek.

Malzemeler:

21 adet baklava yufkası
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 yumurta sarısı
Susam ve çörek otu

Kıymalı harç için;
300 gr yağsız kıyma(çiğ köftelik)
1 tane büyük boy soğan(küçük küçük doğranmış)
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber(mümkünse değirmende taze çekilmiş)
1 tane defne yaprağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz( sapları ayıklanmış, incecik kıyılmış)
5-6 tane orta boy mantar(temizlenmiş ve doğranmış)

Hazırlanması:

-1 çorba kaşığı sıvı yağı geniş bir tavaya alıp kızdırın ve içerisine mantarları atıp harlı ateşte 3 dakika soteleyin.
-Mantarları tavadan alıp tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edin, ocağı orta ateşe getirin.
-Tavaya soğan ve sarmısağı alıp soteleyin; üzerine kıymayı, tuzu ve sirkeyi ilave edip kavurun.
-Kıyma suyunu salmaya başlayınca ocağı kısın ve tavaya defne yaprağını ilave edip kapağını kapatın.
-Harcınız suyunu çekince üzerine mantarları, maydanozu ve karabiberi ilave edip karıştırın.
-Harcınız iyice soğuyana kadar böreği sarmaya başlamayın.
-Yarım su bardağı suyu ve yağı karıştırıp kenara alın.
-Baklava yufkasından bir tanesini tezgaha alın ve üzerine silikon yumurta fırçası ile hazırladığınız su-yağ karışımından hafifçe sürün, üzerine ikinci yufkayı kapatıp tekrar su-yağ karışımını sürün.
-Üçüncü yufkayı da diğer yufkaların üstüne kapatın ama su-yağ karışımını sürmeyin.
-Hazırladığınız harçtan 3 çorba kaşığı alıp yufkanın uzun kenarına yayın ve yufkayı rulo yapıp 4 parmak genişliğinde parçalara kesin.
-Bu parçaları pişerken kıymalı harcın kurumaması için resimdeki gibi sıkı sıkı tepsiye dizin.
-Bütün yufkalarda aynı işlemi uygulayın ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin.
-Vaktiniz varsa yaklaşık yarım saat dinlendirdiğiniz börekleri önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

18 Nisan 2010 Pazar

Sodalı Kek



Sütsüz, yoğurtsuz ve margarinsiz yumuşak bir kek. Üstelik evinizde süt alerjisi olan bir yakınınız varsa ve ailece kek yiyemiyorsanız benim gibi bu kekin müdavimi olacaksınız.
Gerçekten çok hafif, yumuşacık, güzel görünümlü bir kek. İsterseniz tamamını kakaolu veya sade yapabilirsiniz ama ben kakaolu ve sade karışımını(mermer kek görünümünü) bir arada çok beğeniyorum.

Tarifi mutfaktahoşseda'da görünce hemen denedim ve şimdiye kadar bir kaç defa aynı kekten yaptım; hiç sorun çıkarmayan kolay ve garantili bir tarif diyebilirim. Sadece şeker miktarını azalttım, 2 bardak şekerle yaptığım kek bize çok tatlı geldi.

Malzemeler:

3 yumurta
1 şişe sade soda
3 su bardağı elenmiş un
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı kakao
2 çorba kaşığı su

Hazırlanması:

-Şeker ve yumurtayı geniş bir kasede mikserle rengi açılana kadar çırpın.
-Üzerine sıvıyağ, vanilya , kabartma tozu, un ve sodayı ilave edip tahta kaşıkla homojen bir görünüm elde edene kadar karıştırın.( ben mikserle soda köpürmesin diye yavaş hızda çırpıyorum)
-Hamurun yarısını yağlanmış ortası delik kalıba dökün, kalan hamura elenmiş kakaoyu ve suyu ilave edip tekrar karıştırın.
-Bu hamuruda sade karışımın üzerine gezdirin ve çatalla alttan üste doğru spiraller çizerek hafifçe karıştırın.
-Önceden 175 derece ısıtılmış fırında kekiniz pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

16 Nisan 2010 Cuma

Dereotlu Poğaça (Karbonatlı)


Daha önce maydanozlu yeşil poğaça olarak yayınladığım ve severek yaptığım bir tarif.
Hamuru peynir ve tereyağı ile yoğrulduğu için çocuklar için besleyici olduğunu düşünüyorum.İsterseniz içine dereotu yada maydanoz koymadan da yapabilirsiniz ama ben en çok dereotlusunu yapmayı seviyorum maydanozu bir şekilde tüketiyoruz zaten ama dereotu farklı aroması sebebiyle her zaman kullanılamıyor.


Artık kahvaltıda poğaça keyfini toplu bir harekete dönüştürmek lazım "en azından haftasonu kahvaltıları poğaçasız olmasın"...
Mutlu haftasonları...

Malzemeler:

100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (sert olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu

Hazırlanması:

-Fırınınızı 190 dereceye getirin ve tepsisine yağlı kağıt serip kenara alın.
-Tereyağı, ufalanmış peynir, 2 yumurta(1 sarı üstü için ayrılcak) , 1/2 limon suyunda köpürtülmüş karbonat ve tuz büyük bir kasede iyice karıştırılır.
-Üzerine unu eleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Son olarak yıkanmış ve doğranmış dereotunu hamura ilave edip yoğurun.
-Hamurdan küçük parçalar koparın ve poğaça şekli verip yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin.
-Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu yada susam serpin.
-Önceden 190 derece ısıtılmış fırına poğaçaları sürün ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 20 dk)

13 Nisan 2010 Salı

Tahinli Kurabiye


Süt alerjisi olanların rahatlıkla tüketebileceği besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi. Maalesef bizim ufaklığın öğütülmüş susam ve ceviz alerjisi de olduğu için bu kurabiyeyi yiyemedi.
Tarif Ganne'den alındı ve evde yaklaşık 2-3 aydır beklemekten katılaşmaya başlayan (humus yapmayada fırsat bulunamadığı için)tahinde mükemmel bir lezzete hizmet etmiş oldu.
Sadece tarifte belirtilen un miktarı bana fazla geldi; 4 bardağın tamamını malzemeler üstüne boşaltıp yoğurunca artık çok geç olmuştu. Siz 3,5 bardakla yoğurmaya başlayın derim.
Özellikle tahinli çörek sevenlerin beğeneceği bir kurabiye. Aynı zamanda çocuklar için oldukça besleyici ve farklı kurabiye tarifleri arıyorsanız listeye rahatlıkla alabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ( fındık yağı kullandım)
1 su bardağı tahin
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı pudra şekeri
3,5-4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Hazırlanması:

-Sıvı yağ, pudra şekeri ve tahini karıştırın üzerine 3,5 su bardağı elenmiş un,kabartma tozu, vanilya ilave edin.
-Hamur elinize yapışmıyorsa un miktarı yeterli gelmiş demektir. Son olarak cevizi de ilave edip yoğurun ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
- Yağlanmış kağıt serdiğiniz tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri 180 derece ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
-Kurabiyeler tamamen soğuduktan sonra tepsiden alırsanız dağılmazlar.

8 Nisan 2010 Perşembe

Muzlu Kek/Muffin (sütsüz,yoğurtsuz)



Aslında muzlu tatlılar benim damak tadıma çok uygun değil, hatta muzlu sakızı bile sevmem. Evde kararan muzları değerlendirmek adına ve de en önemlisi süt ürünleri alerjisi olanların tüketebileceği nadir tariflerden olması sebebiyle rahatlıkla yaptığım keklerden biridir. Eğer muz aroması sevdiğiniz bir lezzetse bu keki de beğeneceğinize eminim.



Ben çocuklara daha cazip geldiği için keki küçük kalıplarda pişiriyorum. Siz büyük kalıpta da aynı tarifi pişirebilirsiniz; tek fark pişme süresinin uzunluğu olacaktır, bir de daha kalın kabuklu bir kekiniz olur.

Malzemeler:

3 adet olgun muz
3/4 bardak toz şeker
3/4 bardak sıvı yağ
1 yumurta
Yarım limon
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1,5 bardak un(gerekirse un ilavesi yapılmalı)
1 çimdik tuz
1 çorba kaşığı pudra şekeri

Hazırlanması:

-Yumurtayı ve şekeri geniş bir kaseye alın ve çatalla çırpın, üzerine muzları ilave edip ezin.
-Kaseye sıvıyağı,yarım limonun suyuyla köpürtülmüş karbonatı, tuzu ve vanilyayı da ilave edip mikserle düşük hızda karıştırın.
-Muzlar biraz pütürlü kalabilir, pişerken eriyecektir.
-Son olarak unu da ilave edip büyük bir kaşıkla yada spatulayla iyice karıştırın.
-Karışım normal kek kıvamından daha yoğun olmalı, gerekirse un ilavesi yapın.
-Karışımı muffin kağıtları yerleştirdiğiniz küçük kalıplara yerleştirin ve önceden 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
-Büyük kalıp kullanacaksanız pişirme süresi 45-50 dakika olacaktır.
-Fırını kapattıktan sonra kekinizi fırında 5 dakika dinlendirin ve ılıkken üzerine pudra şekeri serpip servis edin.