16 Haziran 2010 Çarşamba

Maş Fasulyesi Salatası (limon, nar ekşisi ve sirke soslu)


Benim gibi farklı salata tarifi arayanlardansanız mutlaka maş fasulyesi salatasını denemelisiniz. Kullandığım maş fasulyeleri buraların(Adıyaman/Kahta) yerel bakliyatlarından, fakat adına 'maş fasulyesi' yerine 'maşık' diyorlar sanırım.



Daha önce denediğim ve yayınladığım maş fasulyeli bulgur pilavından sonra maş fasulyesini kullanmayı en sevdiğim tarifi de bulmuş oldum.Maş fasulyelerini haşlarken 17 dakikayı geçmemenizi hatta 15. dakikadan sonra fasulyelerin başından ayrılmamanızı tavsiye ederim; fazla pişince kabukları soyulmaya başlıyor.

Aşağıda verdiğim salata sosunu pek çok salatada gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken nokta sosu hazırlarken tarifte belirtilen sıraya uymak. Böylece oldukça kıvamlı ve salatadan akıp gitmeyecek bir sosunuz olacak.

Malzemeler:

1 su bardağı maş fasulyesi
1/2 demet maydanoz
2-3 dal taze soğan
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu(isteğe bağlı)
1/2 demet roka

Sos için;
1 limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Hazırlanması:

-Maş fasulyelerini 2-3 saat ılık suda beklettikten sonra 16-17 dakika haşlayın ve suyunu süzüp iyice kuruması için süzgeçte bekletin.
-Bütün yeşillikleri yıkayın ve iyice kuruttuktan sonra ince ince doğrayın, geniş bir kasede maş fasulyeleri ile karıştırın.

Sos için;
-Limonun suyunu büyük bir su bardağına sıkın ve içerisine tuzu ilave edip iyice karıştırın.(tuzun erimesi lazım)
-Sosun içerisine nar ekşisi ve sirkeyi de ilave edip homojen bir görünüm alana kadar
karıştırın.
-Son olarak zeytinyağı ilave ettiğiniz sosu bir çatalla yoğunlaşana kadar çırpıp salatanıza ilave edin.

Afiyet olsun...