24 Kasım 2011 Perşembe

Ispanaklı Kiş



Ispanaklı faklı bir tarif arıyorsanız kesinlikle bu tarifi denemelisiniz ve sakın zor yada yapamam diye korkmayın. Hazır yufka ile yaptığınız ıspanaklı börek yada ıspanak yemeği kadar uğraştıracaktır sizi; belki birazcık fazla. Ama emin olun buna değecek.
Kullandığım yumurtalar en büyük boy olanlardan, ayrıca istiyorsanız tereyağı yerine margarin kullanabilirsiniz.



Tarifi yazarken olabildiğince sade ve kısa anlatmaya çalıştım. Bazen detaylı tarif verebilmek adına tarifleri epey uzun tutuyordum; bu da bazı takipçiler tarafından çok karışık yada zor bir tarif olarak yorumlanabiliyor. Takıldığınız nokta olursa yorumlar kısmında belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Malzemeler:

250 gr un(2 su bardağı)
3 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
100 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı soğuk su

Harcı için;
2 yumurta + 1 yumurta sarısı
2 paket hazır krema
Yarım kilo ıspanak(ayıklanmış hali)
2 büyük soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber,pul biber, muskat

Hazırlanması:

-Hamur malzemelerini yoğurarak kişimizin tabanını hazırlayacağınız yumuşak ve kolay şekil alan hamurunuzu hazırlayın, dinlenmesi için üzerini kapatarak buzdolabına koyun.
-Soğanları küçük küçük doğrayarak zeytinyağı ile kavurun ve üzerine doğradığınız ıspanakları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin;tuzunu ve baharatlarını ilave edip soğuması için kenara alın.
-Kalan kremayı ve yumurtaları bir kaseye alın ve çatalla iyice çırpın; tuz, baharat ilave edin.
-Hazırladığınız hamuru dolaptan alın ve 28 cm'lik bir kalıbın içine sığacak şekilde açın.
-Altı yağlanmış kalıbınızın içine aldığınız hamurun üzerine ıspanakları yayın ve en üstede kremalı harcı dökün.

-Kişinizi bekletmeden 175 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kişi ılındıktan sonra pizza gibi dilimleyip servis edin.

22 Kasım 2011 Salı

Kızılcık Marmelatı



Yazın sonunda köy pazarından aldığım kızılcıkları dondurucuya koymuştum.Marmelat yapmaya karar verince internetten araştırdım ve bütün tariflerin hemen hemen aynı olduğunu gördüm. Sadece şeker oranı farklılık gösteriyordu; benim kızılcıklarım çok olgun olmadığı için epey ekşiydi. Bu yüzden ben şekeri biraz fazla koydum.Oldukça kolay ve garanti bir tarif diyebilirim.



Gerçekten çok kıvamlı ve lezzetli bir marmelat oldu; özellikle süt kaymağı ile servis etmenizi öneririm.

Malzemeler:

1 kilo kızılcık
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1,5 kilo toz şeker( kızılcıklarınız çok tatlıysa 1,250 gr yeter)

Hazırlanması:

-Kızılcıkları 1 çay bardağı su ile iyice yumuşayana kadar kaynatın.
-Yumuşayan kızılcıkları tahta kaşıkla iyice ezerek süzgeçten geçirin, posasını atın.
-Süzgeçten geçirdiğiniz kızılcıkların üzerine şekeri ve limon suyunu ilave edip yaklaşık yarım saat kısık ateşte kaynatın.
-Hazırladığınız marmelatı soğuduktan sonra temiz bir kavanoza boşaltıp saklayabilirsiniz.

***İsterseniz kaynatırken oluşan köpüğü alıp atabilirsiniz, atmazsanızda marmelatınızı bozmaz sadece görüntüsü rahatsız edici olabilir.(Ben köpüğünü almadım)

14 Kasım 2011 Pazartesi

Hurmalı ve Yaban Mersinli Dilimler



Annemin çok eski dergilerinden birine( Yemek Zevki ) ait oldukça basit ama zengin ve doyurucu farklı bir tarif.Tarifin orjinalinde adı "Hurma Dalı" olarak geçiyor.
Ana malzeme 500 gram hurma, ancak ben de o kadar hurma olmadığı için son yaptığıma 250 gram hurma 200 gram yaban mersini koydum. Bu halini de çok beğendim, hatta daha hafif olduğunu söyleyebilirim. Ama evinizde değerlendirmeyi düşündüğünüz hurmalarınız varsa sadece hurmalı yapmanızı öneririm.



Malzemeler:

250 gram hurma
200 gram yaban mersini
1 su bardağı kırık ceviz
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
Üzeri için pudra şekeri

Hazırlanması:

-Hurmaları ayıklayın ve dilimleyin.
-Kare borcamınızı yağlayıp kenara alın, fırınınızı 170 dereceye getirin.
-Yumurta ve pudra şekeri hariç bütün malzemeyi karıştırın.
-Yumurtaları hazırladığınız karışıma teker teker ekleyip karıştırın.
-Harcınızı borcama döküp fırınlayın, piştikten sonra ılınmasını bekleyin ve küçük kareler şeklinde dilimleyip üzerine pudra şekeri serpin.
-En az 4-5 saat dinlendirdikten sonra servis edin.