Kayıtlar

Aralık, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Selanik Çöreği(Baharatlı Biscotti)

Resim
Tarif 97 yılına ait "Mutfak Rehberi" dergisine ait; orjinal adı "Selanik Çöreği" ama internette ve diğer kaynaklarda rastladığım İtalyanların meşhur biscottilerinden tarz ve doku olarak farkı yok. Yapımı da pek çok kaynaktaki tarife göre daha kolay ve az uğraştırıcı. Siz peksimet bisküvi de diyebilirsiniz. En önemli özelliği iki kere fırınlandığı için oldukça gevrek peksimet havasında bir çeşit bisküvi olması.Süte, kahveye yada çaya bisküvi batırmayı seviyorsanız istediğiniz baharatlarla yada 1 avuç fındık/badem ile tatlandırabileceğiniz bu tarifi denemekten keyif alacaksınız. Mutfak cesaret ister sözünden ilham alıp 2 kere fırınlanması ve dilimlenmesi kısmı gözümü korkuttuğu için denemediğim bu tarifi son 1 ayda 2 defa yaptım, daha ne demeli bilemiyorum.



Malzemeler:

250 gram un(1+2/3 su bardağı)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
25 gr tereyağı
2 adet yumurta
2 paket vanilya
1 fiske tuz,
tarçın,zencefil,toz karanfil,muskat(isteğe bağlı, istenen …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Resim
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…