29 Ocak 2012 Pazar

Fırında Kabak Tatlısı (Tahin Soslu)


Kabak tatlısı en sevdiğim tatlılar listesine giremez, özellikle yerken hissedilen kokusunu hiç sevmem. Ama benim bu fikrim kabak tatlısının ne kadar faydalı olduğunu ve akşam yemeğine davet edilmiş misafirler için yemek sonrası ikram edilecek kurtarıcı, hafif ve kolay( tabii ki kabakları temizletecek birisini bulursanız) bir tatlı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Fırında kabak tatlısı "Eskimeyen Tatlar" kitabından denediğim tarifin tarafımdan biraz değiştirilmiş hali. Tatlıyı fırında pişirmeyi tercih ettim, böylece o pek hoşuma gitmeyen koku ortadan kalkmış oldu. Ayrıca içerisine 2-3 karanfil tanesi de ilave ettim. Dediğim gibi tarif kolay, sadece pişirme süresini ayarlarken dikkat etmek gerekiyor, ben kabakları yumurta büyüklüğünde doğradım ve sanırım kolay pişen bir kabak cinsiydi. Yaklaşık 40 dakika pişmesi yetti.

Malzemeler:

2 kg temizlenmiş dilimlenmiş balkabağı
Yarım su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
3 tane karanfil

Üzeri İçin
1 su bardağı tahin
Ceviz(rondoda iyice çekilmiş)

Hazırlanması:

-Balkabaklarını büyük boy bir fırın kabına dizin, içerisine karanfilleri atın; fırınınızı 170 dereceye ayarlayın.
-Kabakları koyduğunuz fırın kabına önce suyu, sonra da şekerin tümünü serperek dökün.
-Fırın kabınızın ağzını folyoyla sıkıca kapatın ve bu şekilde 30 dakika pişirin.
-Daha sonra folyoyu çıkarın ve kabaklar yeterice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin.
-Fırından aldığınız tatlının içinden karanfilleri alın.
-Mümkünse dolapta bir gece beklettikten sonra servis edin.
-Servis etmeden önce damak tadınıza göre isterseniz üzerine tahin ve ceviz dökerek ikram edin.

Eğer folyoyu aldığınızda kabaklar size çok sert gelirse bir kaşık yardımıyla alt üst edin ve son pişirmeyi bu şekilde yapın.

25 Ocak 2012 Çarşamba

Susamlı Kurabiye



Bu kurabiye tarifini Sahrap Soysal'la ilgili bir yazıda görmüştüm, tarifin ana kaynağı "Hünerli Bayanlar" bloguna ait. Çoğu susamlı kurabiyede susam kurabiyenin üzerine serpilir, fakat bu tarifte susamı kurabiye hamuruna katıyorsunuz. Ben sitede çay bardağı ile verilen ölçüleri su bardağına çevirdim. Değişik bir kurabiye tarifi arıyorsanız bu bisküvi kıvamındaki kurabiyeleri deneyin.




Malzemeler:

Yarım su bardağı susam
Yarım su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket margarin
3 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Hazırlanması:

-Susamları teflon bir tavada pembeleşinceye kadar kavurun ve soğuması için kenara alın.
-Oda sıcaklığındaki margarini ve toz şekeri derin bir kasede mikserle çırpın.
-Un hariç kalan malzemelerin tümünü margarinin üzerine ilave edin ve hafifçe yoğurun.
-Unu da yavaş yavaş karışımınıza ilave edin ve yoğurmaya devam edin.
-Hazırladığınız karışım size yumuşak gelebilir, buzdolabında yarım saat dinlendirdiğinizde daha kolay şekil alacaktır.
-Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top şeklinde yuvarlayın, tepsiye aralıklı olarak dizin.
-Hazırladığınız kurabiyeleri önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika rengi hafifçe dönene kadar pişirin.