23 Ocak 2009 Cuma

Fırın Sütlaç (Damla Sakızlı)


Tarif başucu kitaplarımdan Mutfak Rehberi' ne ait ve bir çok defa denediğim bir tatlı. İkram edeceğim insanların damak tadına göre bazen sakız ekleme kısmını pas geçiyorum. Eğer fırınlamayacaksanız ve muhallebi kıvamında sütlaç sevenlerdenseniz 2 yemek kaşığı(tepeleme) nişasta kullanabilirsiniz. Fırınlanmış halinde de aynı yoğunluğu yakalamak isterseniz nişastayı 1 kaşık yerine 1,5 yemek kaşığı kullanmanızı önerebilirim.
Tarifte 2 yumurta sarısı kullanılıyor ama ben bazen 1 yumurta sarısını ayırıyorum ve sütlacı kalıba boşaltırken 1 kepçe kadar ayırıp yumurta sarısını bu kalana ekliyorum. Daha sonra bu karışımı sütlaçların üzerine yavaşça paylaştırıyorum. O zaman üzeri nar gibi kızarıyor.


Malzemeler:

4 su bardağı süt
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası(tepeleme)
2 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1/2 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı

Hazırlanması:

-Pirinci yıkayıp 1,5 bardak su ile ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.
-Suyunu çeken pirince süt ve damla sakızını ilave edin, 10 dakika kaynatın.
-Yumurta sarılarını ve nişastayı 1 çay bardağı suyla iyice karıştırın.
-Nişastalı karışımı tencereye yavaş yavaş ilave edin, ama bu arada sütü hızlıca karıştırmayı unutmayın.
-Son olarak şekeri de tencereye ilave edip karıştırın ve 2 dakika daha kaynatın.
-Ocaktan aldığınız sütlaca vanilya ilave edin; fırınlamak için porsiyonluk kaplara bölüştürün.
-Sütlaçların kabuk tutup soğuması için biraz bekleyin ve fırınınızın ızgarasını çalıştırın.
-Sütlaçlarınızı içine sıcak su konulmuş fırın tepsisine yerleştirin.
-Alttan 3. rafta üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.
-Servis esnasında üzerlerine çekilmiş ceviz dökerek de ikram edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...