21 Ocak 2009 Çarşamba

Ayva Reçeli ve Ayva Jölesi


En sevdiğim reçeller arasında başı çekenlerdendir ayva reçeli; özellikle de rendelenmiş ayva ile yapıldıysa. Reçelin yapımındaki zor nokta ekmeğe sürüldüğünde hemen damlamayacak yoğunluğu yakalamak. Ben istediğim rengi yakalamak için kaynatma işlemini biraz fazla uzun tuttuğum için reçelim ancak oda ısısına geldiğinde rahat yenilebiliyor. Hatta o anda bile biraz katı sanırım. Siz aşağıdaki süreden fazla kaynatmamaya özen gösterin.


Ayvanın zamanını kaçırdığım için mevsim başında yaptığım ayva tatlısı'ndaki rengi şimdiki ayvalarda yakalamak zor oluyor. Aslında ev yapımı ayva jölesi tarifi çok basit; bayramda yaptığım ayva tatlısının fazla sosunu ayva çekirdekleriyle 1 saat daha kaynatmam sonucunda elde ettiğim bir lezzet.
Hazır ayva reçeli yapmışken jölenin güzel resmide değerlensin istedim. Eğer sizinde rende işlemini kolay yapan mutfak robotunuz varsa hiç durmayın az da olsa ayva reçeli yapın derim.


Malzemeler:

2 adet büyük ayva(ayıklanmamış hali 900 gr.)
3 adet karanfil
1 çubuk tarçın
2 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 limon

Hazırlanması:

-2 bardak suyu tencereye koyun ve ısınmasını beklerken ayvaları soyup çekirdek yuvalarını çıkarıp rendeleyin.
-Rendelenmiş ayvaları kaynayan suya atın, tahta bir kaşıkla karıştırıp ocağın altını kısın.
-Ayvaların içlerinden çıkan tüm çekirdekleri ve karanfilleri temiz bir tülbent parçasına koyup, tülbendin ağzını iple bağlayın.
-Hazırladığınız tülbent kesesini ayvaların içine ilave edin ve yumuşamaya başlayan ayvalara şekeri ilave edin.
-Reçelinizi arada karıştırırarak kısık ateşte yarım saat kadar pişirin; limon suyunu ve tarçın çubuğunu da ilave edip yarım saat daha pişirdikten sonra ocaktan alıp tarçını-tülbent kesesini içnden alın ve sıcakken kavanozlara paylaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...