Ana içeriğe atla

Ayva Tatlısı


Şimdiye kadar hiç ayva tatlısı yapmamıştım, ilk deneme için güvenilir bir kaynaktan yararlanmak istedim ve elimdeki yemek kitaplarını incelemeye başladım. Tarif "Eskimeyen Tatlar-Semahat Arsel-" kitabından, 10 kişilik olarak verilen tarif benim için fazla olduğundan ölçüleri 4 kişilik olacak şekilde böldüm.Sonuç gerçekten hiç de fena değildi. Bu tarifi denedikten sonra eminim sizde benim gibi düşüneceksiniz. Ben rengi daha kırmızı olsun diye bütün ayva çekirdeklerini pişme suyuna koydum, yani ayva tatlısı nasıl kırmızı olur diyorsanız doğal yolu budur.(Tarifte lohusa şekeri öneriliyor ama ben koymadım) Tatlı piştikten sonra sosu hafif jölemsi oldu; ama benim damak tadıma çok uygun bir kıvamdı .Daha akışkan bir sos tercih edeseniz pişme suyuna 3-5 çekirdekten fazla çekirdek atmayın. Servis sırasında kaymak öneriliyor ama ben kullanmadım.



Malzemeler:

2 orta boy ayva
2 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
2 karanfil
2 su bardağı su
1 ekşi elma
40 gram lohusa şekeri(isteğe bağlı)
150 gr kaymak

Hazırlanması:

-Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısmını çıkarın.
-Büyük çelik bir tavaya ayvaları yerleştirin.
-Elmanın kabuğunu soyun, rendeleyin ve ayvaların ortasına birer tutam bölüştürün.
-Ayvaların üzerine şekeri bölüştürüp, limon suyunu, karanfilleri ve suyunu ilave edin.
-İster lohusa şekerini ister ayva çekirdeklerini tepsiye ekledikten sonra kapağı kapalı olarak yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin.
-1 saatin sonunda ayvalar yumuşadığı halde şerbetiniz koyulaşmadıysa ve rengi yeterince oturmadıysa ayvaları dikkatlice servis kabına alıp sosu 30 dakika daha pişirip sıcakken bir süzgeçten geçirerek (çekirdek sayısı fazla olacağı için süzerek ayıklamak daha kolay) ayvaları aldığınız servis kabına aktarmanızı tavsiye ederim.
-Soğuduktan sonra kaymakla servis yapın.

Yorumlar

  1. merhaba
    ziyaretiniz için teşekkür ederiz biz de iade-i ziyarete geldik
    aşıyı nerde vurdurduğunuzu merak ettim benim sorduğum sağlık ocağı henüz hiç birşeyden haberdar değildi zira.
    bu arada ayva tatlısını çok severim daha önce limon suyu katmak hiç aklıma gelmemişti bir de böyle deneyeceğim eminim çok lezzetli olacaktır
    sevgiler
    KeLeBeK

    YanıtlaSil
  2. Daha tembel halini yapıyorum. Sizin tarifteki gibi temizledikten sonra üstlerine her parçaya iki yemek kaşığı şeker ve tencereye de 1-1,5 su bardağı su koyuyorum. Serviste üstüne kaymak ya da beyaz krem şanti, ya da döğülmüş fındık-ceviz vs. Çenemi tutamayıp anlattım ya sizin ki daha abi görünüyo. Deneyeceğimdir;)

    YanıtlaSil
  3. Kelebek, gerçekten denemeni tavsiye ederim.
    hacer, aslında benimki de bana çok tembel gelmişti, hatta üşenip cevizli ve krem şantili fotoğrafını bile çekemedim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…