6 Şubat 2009 Cuma
Brownie
2003 yılından beri elimin altında olan "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabındaki bu brownie tarifini bir türlü cesaret edip deneyememiştim. Sanırım bu kadar uzun süre ertelemek "mutfak cesaret ister" düsturuna epey ters düşüyor. Klasik tariflerden sıkıldığım dönemlerde alternatif tarifleri araştırmak ve uygulamak keyifli oluyor. Özellikle de sonuç cesaretinizin kırılmasına sebep olmayacak başarıya ulaşırsa. Bu işin ustaları gerçek brownie yapımında kabartma tozu veya herhangi bir kabartıcıyı kullanmayı doğru kabul etmiyor ve brownie'nin doğru kıvamının ince, biraz sert ve ıslak olduğunu belirtiyorlar. Yani çikolatalı ıslak kek gibi puf puf bir kek beklemeyin.
Bu kadar araştırmadan sonra nihayet elimin altındaki tarifi uygulama fırsatı bulabildim. Aslında gerçekten hemen hemen hiç umudum yoktu, ama yine de tarifi uygularken sonuç iyi olursa bloga yazarım diye kendimce uyguladığım püf noktalarını aklımda tutmayı ihmal etmedim.
Aslında planım üzerine çikolatayı krema ile eritip dökmekti ama tadına baktıktan sonra yoğun çikolatalı brownie'ye çikolata sosunun bana göre fazla geleceğine karar verdiğimden vazgeçtim. Kekinizi 1 gün bekletebilecek kadar vaktiniz varsa tadı çok daha iyi oturuyor ve çikolatalı sosu da kabul edebilecek kıvama geliyor.
Karışımın döküldüğü kalıpta 1,5 cm kadar bir yükseklikte olması gerekiyor. Bana göre 30 cm'lik bir kalıp kullanmanız bunun için yeterli olur. Sanırım en ideali altına yağlı kağıt kaplanmış kelepçeli kalıp kullanmak. Ben kare şeklinde bir kalıp kullandım ve kalıptan çıkarırken acele ettiğim için biraz zorlandım. İyice soğumasını beklemek şartmış. Tarifi olduğu gibi veriyorum. Parantez içinde belirttiklerim benim uygulamalarım.
Malzemeler:
4 yemek kaşığı tereyağı (6 yemek kaşığı erimiş tereyağı)
4 yemek kaşığı kakao
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un (kaşıkları tepeleme doldurdum)
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kırık çikolata (40 gr bitter çikolata)
4 yemek kaşığı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık (badem kullandım)
1 çay bardağı pudra şekeri
Hazırlanması:
-Kalıbınızı yağlayın ve içine 1 kaşık unla içini kaplayın.
-Fırınınızı 180 dereceye getirin.
-Erimiş tereyağını kakao ile çırpın.
-Başka bir kapta yumurtaları iyice çırpın ve kakaolu karışıma ilave edin.
-Üzerine tozşekeri de ilave edip iyice çırpın.
-Bu karışıma elenmiş un ve vanilya ilave edip tekrar iyice çırpın.
-Tüm malzemeleri iyice çırptıktan sonra kırık çikolata ve bademleri de ilave edip karıştırın.
-Karışımı kalıbınıza dökün ve yaklaşık 30 dakika saplanan bıçak temiz çıkıncaya kadar pişirin.
-Kabı fırından alın ve soğumaya bırakın; dilimleyip üzerine pudra şekeri serpin.
Bence ertesi gün tadı çok daha iyi oturuyor.Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
Bende yaşıyorum böyle duyguları, hiç cesaret edemediğim bir tarifi hadi bakalım Sevde bugün bunu dene diyorum ve deniyorum, dediğin gibi sonuç cesaret vericiyse güzel ama değilse malesef morelim hemen bozuşuyor, halbuki bozulmaması gerekiyor aksine daha da fazla üzerine gitmek lazım her neyse çenem düştü :)
YanıtlaSilPaylaşımın için çok teşekkürler brownin bir harika duruyor...
Hayırlı günler
sevde;
YanıtlaSilteşekkür ederim. son zamanlarda makaronda uzmanlaşmaya çalışıyorum.moral bozukluğu neysede heba olan malzemelere üzülüyorum.
dün yaptım makaronu gülmira))sonuç oldukça iyi..yalnız kakao kullanmadım şamfıstık tozu ekledim.bu gece ya da yarın eklemeye çalışacağım inşllh.
YanıtlaSilbrownie çok güzel görünüyor.poğaça da öyle.eline sağlık.selamlar.
leyya, dört gözle tarifi ve fotoları bekliyorum.teşekkür ederim.
YanıtlaSilÇikolatalı tatları çok severim..
YanıtlaSilBrowni enfes görünüyor,ellerinize sağlık..
profiterole yorum yazmaya geldiğimde yorum kısmında bir hata vardı,yazdım gönderemedim.şimdi düzelmiş:)
sevgiler..
papatya prenses;sanırım blogumu yeni şeyler keşfetmek adına fazla kurcalıyorum. ziyaretin için teşekkür ederim.profiterol benim de grubunda tek geçeceğim tatlıdır.
YanıtlaSilhep bişeyleri unuturum zati))neyse ki dikkatli okuyucular var sağolsunlar..şamfıstık 1 yemek kaşıgı tepeleme idi..
YanıtlaSil