13 Mart 2012 Salı

Laz Böreği (Muhallebili Baklava)



Tarif "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabına ait, görüntüsünden de anlaşılacağı gibi oldukça lezzetli bir tatlı. Tek kusuru çabuk yumuşaması, ben kalabalık misafirim olduğunda yapıyorum. Tatlının muhallebili olması, şerbetlenmesi ve hazır baklava yufkasıyla yapılması yumuşamasını hızlandırıyor. Muhallebisini ve şerbetini bir gece önceden yapıp ertesi gün öğlene doğru tatlıyı yapmaya başlarsanız akşama tam yenilecek kıvamda olacaktır.
Yukarıdaki fotoğraf tatlının şerbetlenmemiş hali, misafirlerime hazırladığım için sadece bunu çekmeye fırsat bulabildim.

Malzemeler:

14 adet hazır baklava yufkası
1,5 su bardağı erimiş tereyağı

Muhallebi için;
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık(ben bazen kullanmıyorum)
4 yumurtanın sarısı
2 paket vanilya( tarifte yok ben kullanıyorum)

Şurup için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Hazırlanması:

-3 bardak su ve 3 bardak şekeri kaynatın, limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp soğuması için kenara alın.
-Süt, pirinç unu, nişasta ve 5 kaşık şekeri tencereye koyun ve orta ateşte kaynatın;
muhallebiniz koyu bir kıvam alacaktır.
- Kaynayan muhallebinizi ocaktan alın ve fındıkları ve çırpılmış yumurtaları ekleyerek mikserle hızla karıştırın.
- Yufkaların 7 tanesini üzerlerine fırçayla erimiş tereyağı sürerek üst üste, yağlanmış fırın kabına döşeyin.
-Üzerlerine soğuttuğunuz muhallebiyi yayın ve kalan yufkalarıda tek tek yağlayarak muhallebinin üzerine döşeyin.
-Böreği porsiyonluk dilimler halinde kesip kalan yağıda üzerine gezdirin.
-Tepsinizin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derece önceden ısıtılmış fırına sürün.
-Yaklaşık 30-40 dakika sonra böreği fırından alıp üzerine soğuk şurup gezdirin.