1 Aralık 2011 Perşembe

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )



Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan aşamalar aynı şekilde devam ediyor.

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
5 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaşmaya(20 gr)
4-5 su bardağı un
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
Çörek otu

Hazırlanması:

-Hamur malzemelerini ekmek yapma makinasında yoğurup mayalandırın.
-Hamurunuzu 26 parçaya ayırın 2 parça hamur alıp 12-13 santimlik rulolar yapın ve bu iki parçayı resimdeki gibi birbirine dolayın.
-Ruloları birbirine dolarken hafifçe çekiştirirseniz açmalarınız çok daha hoş, lif lif bir yapısı oluyor.

-Hazırladığınız rulolara aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi şekil verin.Toplam 13 açmanız olacak.


-Açmaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve fırınınızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalandırın.
-Tepsiyi fırından alıp üzerlerine yavaşça yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
-Fırınınızı 200 dereceye getirip tamamen ısındıktan sonra açmalarınızı yaklaşık 12 dakika pişirin.

12 yorum:

  1. Merhaba, çok beğendim. Süper görünüyorlar, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. sare; teşekkür ederim,umarım deneme fırsatı bulursunuz.

    YanıtlaSil
  3. Hakkaten okadar kolaymı? Deneyeyşm mi?

    Açmasever anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  4. Çiğdem; emin ol o kadar kolay, dikkat edilmesi gereken kısımlara uyduktan sonra...

    YanıtlaSil
  5. Bedia Hanımın mayalı tarifleri her zaman harika olur,tecrübeyle sabittir.

    YanıtlaSil
  6. İllaki ekmek yapma makinesindemi yoğurmalıyız?

    YanıtlaSil
  7. Adsız; ekmek yapma makinasıyla yoğurmak zorunda değilsiniz, ama hamuru elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanmanızı öneririm. Ayrıca hamuru yaklaşık 15 dakika hamurunuz elastikleşinceye kadar yoğurmayı ihmal etmeyin ki açmalarınız istenilen kıvamda olsun.

    YanıtlaSil
  8. Anladım teşekkür ederim. Ben bu yorumunuzu okumadan önce denemiştim tarifinizi :) Fırından çıktığında yumuşaktı açmalarım. Fakat ertesi günü biraz sertleşmişlerdi :) Yinede güzeldi beğendim, beğendik, beğendiler (:

    Not: Bi önceki Adsız isimli soruyu soran (İllaki ekmek yapma makinesindemi yoğurmalıyız?) kişiyim (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız; mayalı hamurlar pişirildikleri andaki yumuşaklıklarını ertesi günden sonra kaybederler, bu normal bir durum. Hamurunuzu çok sert yapmamaya, yeterince yoğurmaya ve sabırla mayalandırmaya dikkat ederseniz çok iyi sonuçlar alacağınıza eminim.

      Sil
  9. tarif denendi,memnun kalındı,hele ki margarin olmayışı ama tadının,yumuşacıklığının güzelliğine doyulamadı,güzel tarifiniz için teşekkürler :)pastanedeki açmalar halt etmiş,neydi öyle vıcık vıcık yağlı

    YanıtlaSil
  10. Güzel görünüyo bende cesaret edip deniycdm inşallah güzel olur. Tarif için teşrkürler...

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...