Ana içeriğe atla

Ispanaklı Kiş



Ispanaklı faklı bir tarif arıyorsanız kesinlikle bu tarifi denemelisiniz ve sakın zor yada yapamam diye korkmayın. Hazır yufka ile yaptığınız ıspanaklı börek yada ıspanak yemeği kadar uğraştıracaktır sizi; belki birazcık fazla. Ama emin olun buna değecek.
Kullandığım yumurtalar en büyük boy olanlardan, ayrıca istiyorsanız tereyağı yerine margarin kullanabilirsiniz.



Tarifi yazarken olabildiğince sade ve kısa anlatmaya çalıştım. Bazen detaylı tarif verebilmek adına tarifleri epey uzun tutuyordum; bu da bazı takipçiler tarafından çok karışık yada zor bir tarif olarak yorumlanabiliyor. Takıldığınız nokta olursa yorumlar kısmında belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Malzemeler:

250 gr un(2 su bardağı)
3 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
100 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı soğuk su

Harcı için;
2 yumurta + 1 yumurta sarısı
2 paket hazır krema
Yarım kilo ıspanak(ayıklanmış hali)
2 büyük soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber,pul biber, muskat

Hazırlanması:

-Hamur malzemelerini yoğurarak kişimizin tabanını hazırlayacağınız yumuşak ve kolay şekil alan hamurunuzu hazırlayın, dinlenmesi için üzerini kapatarak buzdolabına koyun.
-Soğanları küçük küçük doğrayarak zeytinyağı ile kavurun ve üzerine doğradığınız ıspanakları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin;tuzunu ve baharatlarını ilave edip soğuması için kenara alın.
-Kalan kremayı ve yumurtaları bir kaseye alın ve çatalla iyice çırpın; tuz, baharat ilave edin.
-Hazırladığınız hamuru dolaptan alın ve 28 cm'lik bir kalıbın içine sığacak şekilde açın.
-Altı yağlanmış kalıbınızın içine aldığınız hamurun üzerine ıspanakları yayın ve en üstede kremalı harcı dökün.

-Kişinizi bekletmeden 175 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kişi ılındıktan sonra pizza gibi dilimleyip servis edin.

Yorumlar

  1. Süper gözüküyor.
    Deneyelim, ama önce Cenk in tarifi.
    :-)
    Ispanak sever annne Çiğdem
    www.oglakkizlari.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. oglak kizlari; ıspanak sever bir anne olarak bu tarifi de mutlaka deneyin derim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…