6 Nisan 2009 Pazartesi
Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek
Elimdeki kaynakların bazılarında bu tarifle yapılan kekleri sünger kek olarak adlandırmışlar, gerçekten oldukça süngerimsi bir dokusu var. Dolayısıyla pasta yapımında kullanacaksanız, şurupla(şekerli süt yada meyve suyu) ıslatmanız iyi olur.
Alt resimde gördüğünüz ikiye bölünmüş limonlu pandispanya; klasik sade pandispanyadan farkı içerisine limon kabuğu rendesi ilave edilmesi. Özellikle çilekli/böğürtlenli pasta için pasta keki tarifi arıyorsanız mutlaka limon kabuğunu deneyin derim.
Tarifte kabartma tozu yok; işin püf noktası yumurta aklarının doğru bir şekilde kar haline getirilmesinde, detayları tarifte mevcut.
Ben keki genellikle 1 gün önceden hazırlıyorum ve kremasını sürmeden önce ikiye bölüp her bir parçayı 1 bardak süt+1 yemek kaşığı şekerle hazırladığım şurupla ıslatıyorum; siz dilerseniz meyve suyu da kullanabilirsiniz.
Bu pandispanyanın portakallısıyla hazırladığım muslu pasta için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler:
4 yumurta
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı mısır nişastası
(un ve nişasta toplam 1 bardak olacak)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 fiske tuz
Hazırlanması:
-Yumurtaların aklarını ve sarılarını dikkalice ayırın. Yumurta aklarınına kesinlikle sarısı karışmamalı ve yağsız temiz bir cam yada çelik kaba alınmalı.(çok önemli bir detay)
-Yumurta sarılarını yarım su bardağı şekerle iyice çırpın; rengi açılıp krema görünümü alması lazım.
-Yumurta aklarını bir fiske tuzla 2-3 dk. düşük hızdan yüksek hıza geçerek mikserle çırpın, kar haline gelmeye başlayınca kalan şekeri 3 seferde ilave edin ve her defasında en az 1 dk yüksek hızda çırpın.
-Yumurta akları parlak ve mikserin ucunu içinden çıkardığınızda sert tepecikler oluşturacak hale gelince çırpma işlemini bırakın.
-Çırptığınız yumurta sarılarını yavaş yavaş aklara ilave edin ve büyük bir spatula yada servis kaşığıyla nazikçe karıştırarak ikisini bütünleştirin.
-Unu, vanilyayı ve nişastayı da aynı şekilde yumurtalı karışıma ilave edin ve son olarak yağı ekleyin; asla gereğinden fazla ve hızlı karıştırmayın, oluşan köpüğümsü dokuyu yitirmemelisiniz.
-Karışımı sadece tabanını yağladığınız yaklaşık 24 cm'lik kelepçeli kalıba dökün.
-175 derece önceden ısıtılmış fırında kapağını hiç açmadan 35-40 dakika pişirin.
-Fırının kapağını son dakikalara kadar asla açmayın ve ısıyı düşürmeyin, söndürdüğünüz fırında 5 dakika kekinizi dinlendirin ve kenarlarını bıçakla ayırıp kalıptan çıkarın; fırın ızgarasında soğumaya bırakın.
Pandispanyanızın tam olarak piştiğini anlamanın en kesin çözümü; kenarlarının çok hafif yanmaya başlamasıdır.(Vaktinden önce alırsanız kekiniz sönecek ve yumurta kokacaktır.)
Kekiniz soğuduktan sonra ızgaranın üzerindeyken yanık kısımlarını tırtıklı bir bıçakla traşlayabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
Çok güzel bir tarif. Daha bu sabah bunu yapmayı düşünmüştüm. Artık senin tarifinle yaparım. Limon kabuğu rendesi süper fikir:)
YanıtlaSilİçine 1çay bardağıda kaynar su ilave edince süper oluyo ,tavsiye ederim:)
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık..
nefis görünüyor.ellerine sağlık sevgilerimi bırakıyorum
YanıtlaSilMutfaktaki deli, umarım sonuçtan memnun kalırsın, benim çok sık denediğim bir tarif.
YanıtlaSilPapatya Prenses; riskli bir tavsiye kekin daha nemli olmasınımı sağlıyor, arşivinde varsa incelemek için bakıcam.
YanıtlaSilnilbutikasta; beğendiğinize sevindim.
YanıtlaSilGülmira abla çok yaşa,hep sizi takip ediyorum. Titizliğiniz hem tariflerinizde, hem anlatım ve yazımlarınız da belli oluyor. Ayrıca belirgin bir kültür düzeyiniz var. O yüzden yararlanmam adına blogunuzu kıyıdan kıyıdan takip ediyorum.
YanıtlaSilBilmem güzergahım doğru mu?
Selamlar..
Adsız, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için umarım faydalı olabiliyorumdur. Yemek yapmayı çok sonradan öğrenen birisi olarak amacım tecrübelerimi paylaşmak, sevgiler...
YanıtlaSilAaaa tarif çok farklı ya mutlaka denenmesi gereken bir lezzet...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım...
Öpüyorum
Sevde; benim favori tarifim umarım deneme fırsatı bulursun,kolaylıklar...(biliyorum çok yoğunsun)
YanıtlaSilÇooooookkk güzel olduuuuu içine biraz tarçın koydum ve meyveli yaş pasta yaptım. İnanır mısınız yarım saatte bitirdi evdekiler... Çok sağolun.. :)))
YanıtlaSilmehmet; afiyet olsun, bir erkek bile(pandispanya yapmak zor sanılır ya) tarifi rahatlıkla uygulayabiliyorsa doğru bir anlatım olmuş sanırım.
YanıtlaSilkek çok güzel görünüyor afiyet olsun herkese doğum günü pastam olacak
YanıtlaSilAdsız; doğum günün kutlu olsun, umarım güzel bir pasta olur
YanıtlaSiltarifte su yok biz yine katalımmı
YanıtlaSilTarifi olduğu gibi uygulamalısınız, bir eksiklik yada yanlışlık yok. Bende elimdeki orjinal tarife göre kaydettim ve hep bu tarifi uyguluyorum
Sil