Ana içeriğe atla

Güveçte Yoğurt


Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak bir bölgede yaşadığım için(şimdilik) havalar ısınınca kaynattığım sütü güveç kabına sıcakken döküyorum ve süt elimi yakmayacak sıcaklığa gelince(yaklaşık 45 derece) mayalıyorum ve kapağını kapatıp üstüne bir şey örtmeden mayalanmaya bırakıyorum. Güvecin sıcaklığı ve ortamın sıcaklığı mayalanmaya yetiyor.

Yorumlar

  1. slm lar.
    bende yogurdumu guvecte yapıyorum ama benım guvec akıtıyo. bu normal bıseymı? cunkı bu 2ncı guvecım. Sorun ne olabılır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güveciniz sırlanmış ve akıtıyorsa kesin çatlaktır, sırlanmamış ve akıtıyorsa ya yoğurdunuz çok suludur ve güveçte fazla bekletiyorsunuzdur yada güveciniz çatlaktır.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…