Ana içeriğe atla

Limonlu Poğaça


Sürekli mayalı poğaçalar yapmaktan sıkılıp değişiklik arıyorsanız, klasiğe yakın kabartma tozu ile yapılan bu poğaçaları deneyebilirsiniz. Ben en çok iç harcını beğendim, tarifin adını görünce limon tadının yoğun hissedildiği bir poğaça sandım ama sadece harcına 1 yemek kaşığı limon suyu konuluyor. Tarif "Mutfak Rehberi" dergilerinden. Hamuru hazırlarken gözümü karartıp biraz limon kabuğu rendesi eklemeyi düşünmedim değil ama evdekilerin daha az aç olduğu bir zamana erteledim bu girişimi...
Tarife tamamen sadık kalmak adına margarin yerine tereyağı kullanma prensibimi bile es geçtim. Ama tereyağına alışık damak tadımız margarini epey yadırgadı.
Sonuç itibariyle özünde klasik bir poğaça; sadece iç malzemesi benim için farklı sayılırdı. Ama tereyağı ve limon kabuğu rendesiyle tekrar denenecekler arasına yazıldı.

Malzemeler:

125 gr margarin
60 ml sıvı yağ (4 çorba kaşığı)
60 gr yoğurt (1/4 su bardağı)
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 paket kabartma tozu
350 gr un (2,5 su bardağından 1 çorba kaşığı eksik)
1/4 su bardağı su
tuz
çörek otu, yumurta sarısı (üzeri için)

İç harcı için;
1 küçük patates
60 gr beyaz peynir
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 yumurta

Hazırlanması:

-Hamur için verilen malzemeleri yoğurun ve 1 saat dinlendirin.
-Patatesleri rendeleyin ve bir süre suyunu bırakması için bekletin.
-Suyunu sıktığınız patatesleri peynir, maydanoz ve yumurta ile karıştırın. (bu işlemi hamurunuz dimlendikten sonra yapın yoksa iç malzeme tekrar sulanıyor)
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde 3 mm kalınlığında açın ve ortasına iç malzemeden koyup kapatın.(malzemeyi bol koymaya kalkarsanız hamuru yapıştırmak zor oluyor)
-Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
-Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
-Fırından aldığınız poğaçaları servis etmeden önce en az 30 dk dinlendirin.

Yorumlar

  1. Pogacalarda limon suyunu hic denememistim..
    Deneyelim gorelim!

    www.kralcipplak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. bana göre çok değişik bir tad oluşmadı ama güzel bir poğaçaydı

    YanıtlaSil
  3. Hülya-Aysel2 Ocak 2009 14:25

    Sevgili Papatya demeti ;
    Senin çok maharetli olduğunu, kuru kuru bir ev hanımı olmayacağını biliyoruduk, netekim yüzümüzü kara çıkarmadın.lezzetini bilmiyoruz ama çok güzel görünen yemekler icra ettin, sırf bu yüzden İstanbula gelmeni istiyoruz : )

    YanıtlaSil
  4. bende sizin gibi sevgili dostlarıma ikram edebilmeyi çok isterdim, nede olsa hepiniz hastanede çalışıyorsunuz, ilkyardım konusunda biraz birşeyler biliyorsunuzdur.en azından ambulansa çabuk ulaşırız

    YanıtlaSil
  5. Papatya demeti;

    bence bu leziz yiyecekler, hiçde ambulanslık bir durum yaratacak gibi durmuyor :) biz seni acilen İstanbula bekliyoruzzz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…