Ana içeriğe atla

Sacher Torte


Viyana'nın ünlü keki "Sacher Torte" ile henüz tanışmadıysanız en kısa zamanda denemenizi önerebilirim. Bana göre kek-pasta arası bol çikolatalı ama hafif bir lezzet. Tarifte kabartma tozu kullanılmadığı için yumurta aklarını kar haline getirme işlemi oldukça önemli (kekin iyi kabarması için).
Tarifin kaynağı "Portakal Ağacı" ; çikolatalı sos için ben 1 çorba kaşığı nişasta kullandım daha katı bir sos isterseniz 2 kaşık nişasta kullanabilirsiniz. Üzerini süslemek için de çiğ krema önerebilirim.
Aslında bu tarifte kullanılacak kremanın daha katı bir dokusu olmalı, bu resimde görüldüğü gibi; sanırım krema, tereyağı ve çikolata karışımından oluşturulacak bir sos işe yarayabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için farklı bir adres isterseniz buraya ve krema için de buraya bakabilirsiniz. Ben henüz denemedim ama güzel ve detaylı bir anlatım.

Malzemeler:

5 yumurta
130 gr tereyağı
100 gr erimiş bitter çikolata
3/4 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağından 1 parmak eksik un
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 fiske tuz
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kayısı marmelatı

Sos için;
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta(ben 1 kaşık kullandım)
2 yemek kaşığı kakao
100 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
1/4 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr krema
Süslemek için 2 çorba kaşığı krema

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve tereyağını mikserle iyice çırpın ve yumurta sarılarını ekleyin, çırpın.
-Benmari usulü eritilmiş çikolatayı ilave edip karıştırın; sırayla kakao, un, vanilya ve tuzu ekleyin.
-Son olarak yumurta beyazını ve şekeri temiz cam bir kasede mikserle yavaştan hızlıya doğru iyice çırpın ve kar haline gelmesini sağlayın, bunu diğer malzemeye yavasça ilave edip büyük bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Karışımı 24 cm/lik kelepçeli kalıba koyun. 180C'de 25-30 dak pişirin.
-Fırından aldığınız keki soğuyunca ortadan ikiye kesin.
-Arasına ve üstüne ince bir tabaka halinde kayısı marmelatını sürün. (Ben kayısı reçelini robotta çekip kullandım)
-Sos için 1 bardak suyu,nişastayı, kakaoyu ve şekeri kısık ateşte karıştırın; kaynamaya başlayınca kalan suyu da ilave edip fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
-Ocaktan aldığınız sosa kremayı ve çikolataları da ilave edin;homojen bir görünüm alıncaya kadar karıştırın.
-Soğuyunca kekin üzerine sürün ve servisten önce üzerini krema ile süsleyin.

Yorumlar

  1. wayyy görüntüsü harika ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Pek leziz görünüyor,bol çikolatalı mımmm..

    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…