Ana içeriğe atla

Pastane Poğaçası 2


Hafta sonunu poğaçasız geçiremeyenlerden biri olarak pek çok farklı tarifi denemişliğim var, bu yeni tarif de buradan. Aslında malzemeleri açısından çok besleyici bir poğaça değil (zaten malzemeleri görünce kesin pastanelerde böyle yapılıyordur diye düşünmüştüm) ama gerçekten çok lezzetli. Ben yaşmaya ve margarinle yapılanın tadını daha çok beğendim, ayrıca tarifteki gibi peynirli yapmak yerine sade yaptım.

Diğer pastane poğaçası tarifi için tıklayınız.

Malzemeler:

2+1/4 bardak un
1 yumurta
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker(ben 2-3 kaşık kullandım)
1/3 küp yaşmaya
150 gr yumuşak margarin
1/4 bardak soğuk su
Üzeri için;
1yumurta sarısı
1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanması:

-Poğaça için verilen malzemeleri ekmek makinanızın tankına koyun ve mayalı hamurlar menüsünü seçin.
-Hamur kulak memesi kıvamından biraz sert olmalı gerekirse un ilave edin ve hamurun tam karışması için gerekirse spatulayla müdahale edin.
-Mayalanan hamurunuzu tezgaha alın ve bir miktar unla toparlayıp 12 parçaya ayırın.
-Poğaça şekli verdiğiniz hamurları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize dizin ve ılık bir ortamda 15 dakika daha mayalanmalarını bekleyin.
-Üzerlerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Yorumlar

  1. Malesef poğcalar lezzetli ama pek sağlıklı değil hele hele pastanedekiler o yüzden hiç almam pastaneden ama evde yapılanada hayır dememömm :)
    Ellerine sağlık arkadaşım...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bana ugramış ve acımızı paylaşmısınız,teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…