Ana içeriğe atla

Halleyli Parfe


Oldukça pratik ve lezzetli bir tatlı; tek sıkıntı parfeyi buzlukta 1 gece beklettikten sonra tüketebilmeniz. Ben bunun içinde bir formül buldum; hazırladığım karışımdan 2 küçük kup ayırıyorum ve 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra çikolatalı sosla servis ediyorum. Donmamış haliyle de küçük, bol kremalı bir pastacık lezzetinde oluyor.

Ev yapımı çikolatalı sos için buraya bakabilirsiniz.

Malzemeler:

10 adet halley bisküvi
1 pk kaymak tadında krem şanti
1 pk sade krem şanti
2 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı iri kıyılmış ceviz
2 su bardağı soğuk süt
Çikolatalı sos(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Halleyleri küp küp doğrayın.(doğramadan önce buzdolabında 1 saat kadar bekletirseniz daha kolay doğrarsınız)
-Krem şantileri, pudra şekerini ve sütü büyük bir karıştırma kabına alın ve sertleşene kadar mikserle çırpın.
-Çırptığınız şantilere ceviz ve halleyleri ilave edip büyük bir kaşıkla iyice karıştırın.
-İçerisine strech film serdiğiniz dikdörtgen bir kalıba karışımınızı iyice yayın ve kokmaması için üzerini de kaplayıp buzluğa kaldırın.
-En az 8 saat buzlukta beklettiğiniz parfeyi ince dilimler halinde çikolatalı sosla servis edebilirsiniz. (Bazende resimdeki gibi sadece tabağı sosla süslüyorum)

Yorumlar

  1. hiç denemedim parfeyi lakin anlatımınızdan yola cıkarak yapımının kolay olması beni yapmak için tetikledi..
    Yılbaşı için bir tatlı seceneği olabilir vede çok hoş olacagı kesin.Ellerınıze sağlık.

    YanıtlaSil
  2. sevdalıtatlar;gerçekten oldukça kolay ve lezzetli,denedikten sonra eminim birçok kez yapacaksınız

    YanıtlaSil
  3. Kuru karısı , kuru üzüm ve cevizde eklenebilir mi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…