Ana içeriğe atla

Maş Fasulyesi Salatası (limon, nar ekşisi ve sirke soslu)


Benim gibi farklı salata tarifi arayanlardansanız mutlaka maş fasulyesi salatasını denemelisiniz. Kullandığım maş fasulyeleri buraların(Adıyaman/Kahta) yerel bakliyatlarından, fakat adına 'maş fasulyesi' yerine 'maşık' diyorlar sanırım.



Daha önce denediğim ve yayınladığım maş fasulyeli bulgur pilavından sonra maş fasulyesini kullanmayı en sevdiğim tarifi de bulmuş oldum.Maş fasulyelerini haşlarken 17 dakikayı geçmemenizi hatta 15. dakikadan sonra fasulyelerin başından ayrılmamanızı tavsiye ederim; fazla pişince kabukları soyulmaya başlıyor.

Aşağıda verdiğim salata sosunu pek çok salatada gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken nokta sosu hazırlarken tarifte belirtilen sıraya uymak. Böylece oldukça kıvamlı ve salatadan akıp gitmeyecek bir sosunuz olacak.

Malzemeler:

1 su bardağı maş fasulyesi
1/2 demet maydanoz
2-3 dal taze soğan
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu(isteğe bağlı)
1/2 demet roka

Sos için;
1 limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Hazırlanması:

-Maş fasulyelerini 2-3 saat ılık suda beklettikten sonra 16-17 dakika haşlayın ve suyunu süzüp iyice kuruması için süzgeçte bekletin.
-Bütün yeşillikleri yıkayın ve iyice kuruttuktan sonra ince ince doğrayın, geniş bir kasede maş fasulyeleri ile karıştırın.

Sos için;
-Limonun suyunu büyük bir su bardağına sıkın ve içerisine tuzu ilave edip iyice karıştırın.(tuzun erimesi lazım)
-Sosun içerisine nar ekşisi ve sirkeyi de ilave edip homojen bir görünüm alana kadar
karıştırın.
-Son olarak zeytinyağı ilave ettiğiniz sosu bir çatalla yoğunlaşana kadar çırpıp salatanıza ilave edin.

Afiyet olsun...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…