Ana içeriğe atla

Maş Fasulyeli Bulgur Pilavı


Adıyaman'a ilk geldiğimiz zamanlarda bir markette gördüğüm maş fasulyelerini önce tohum sanarak bu bakliyatla tanışıklığım başladı. Aslında bunun maş fasulyesi olduğunu daha sonra öğrenebildim. Çünkü buranın yerlileri tarafından daha geleneksel bir şekilde adlandırılmıştı. Benim ilgimi bilen satıcı gerçek adının maş fasulyesi olduğunu öğrenip bana iletince internette araştırıp ne kadar faydalı olduğunu gördüm. İlk zamanlar çorba yapımında kullandığım maş fasulyelerini şimdilerde yeşil mercimek kullandığım bütün yemeklerde kullanır oldum.
Maş fasulyesi bana göre tamamen yeşil mecimek tadında bir besin. Her ne kadar minyatür fasulye-börülce görünümünde olsada çok kolay pişiyor. Klasik mercimekli bulgur pilavı yapım aşamalarını takip ederek bu pilavı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

2 su bardağı bulgur
1 soğan
3 yemek kaşığı domates konservesi
1 kırmızı biber( cappy biber)
2 yemek kaşığı maş fasulyesi yada yeşil mercimek
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı isot
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Maş fasulyelerini üzerini örtecek kadar suyla hafif diri kalacak şekilde haşlayın ve kenara alın.
-Bulgurunuzu yıkayın ve suyunun süzülmesi için süzgece alın.
-Küçük doğradığınız soğanınızı 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
-Kavrulan soğanlara yine küçük doğradığınız biberinizi ilave edin ve kavurmaya devam edin.
-Domates konservesini, tuzu (isterseniz isotu) ve maş fasulyelerini ilave edip karıştırın.
-Bulguru da ilave ettikten sonra 3,5 su bardağı suyu ilave edin ve altını kısarak suyunu çekmesini bekleyin.
-15 dakika dinlenmeye bıraktığınız pilavınızı servis etmeden önce tereyağını küçük bir tavada iyice kızdırın ve üzerine gezdirin.

Yorumlar

  1. Yöresel olduğu için maş fasulyesini ilk kez duydum.Resim çok güzel görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. İnternette araştırdığıma göre özellikle organik gıda satan yerlerde bulunabilen bir bakliyat. salatası ve böreği de çok lezzetli oluyor. mutlaka deneyin derim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…