Ana içeriğe atla

Elmalı Kek



Süt alerjisi olanlar için nefis , yumuşacık ve pratik bir kek tarifi.Kekin içerisine koyacağınız baharatı kendinizin yada çocuğunuzun damak tadına göre değiştirebilirsiniz. Baharat kullanmayı tercih etmiyorsanız, en azından tarçını kullanmanızı öneririm.

Not: Bu kekte süt yada yoğurt kullanılmadığı için elmanın sulu olması gerekiyor, yani yumuşamaya başlamış elma kullanmamalısınız. Ayrıca kek hamurunuzun normal kek hamurlarına göre daha yoğun bir kıvamda olması gerekiyor, elma pişerken suyunu verecek ve yumuşacık bir kekiniz olacaktır.

Malzemeler:

4 yumurta
1 büyük sulu elma(Soyulmuş ve rendelenmiş)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
Zencefil, tarçın, muskat(yaklaşık birer çay kaşığı)

Hazırlanması:

-Yumurtaları toz şekerle köpürene kadar çırpın.
-Yumurtaların üzerine kalan tüm malzemeyi ilave edin ve karışımı yağladığınız kek kalıbına boşaltıp 180 derecede 20 dakika pişirin ve fırınınızın ısısını 150 dereceye düşürüp yaklaşık 25 dakika daha pişirin.
-Kekinizin ortasına kürdan batırarak piştiğinden emin olduktan sonra fırından alın.

Yorumlar

  1. Selam Bedia
    Ben deryamisal. Bundan sonra www.dmisal.blogspot.com adresinde yazacağım. Seni de beklerim. AEO

    YanıtlaSil
  2. Bu aksam yaptım bu keki.Fakat fırınımda aşırı ısınma oludugundan kekim birazcık yanmaya maruz kaldı: ) Elinize emeginize saglık..Harika tarifler.

    YanıtlaSil
  3. Adsız; küçük oğlum için bu keki hemen hemen her hafta yapıyorum.Çok sevdiğim bir tarif, umarım tekrar denersiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…