13 Mart 2012 Salı
Laz Böreği (Muhallebili Baklava)
Tarif "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabına ait, görüntüsünden de anlaşılacağı gibi oldukça lezzetli bir tatlı. Tek kusuru çabuk yumuşaması, ben kalabalık misafirim olduğunda yapıyorum. Tatlının muhallebili olması, şerbetlenmesi ve hazır baklava yufkasıyla yapılması yumuşamasını hızlandırıyor. Muhallebisini ve şerbetini bir gece önceden yapıp ertesi gün öğlene doğru tatlıyı yapmaya başlarsanız akşama tam yenilecek kıvamda olacaktır.
Yukarıdaki fotoğraf tatlının şerbetlenmemiş hali, misafirlerime hazırladığım için sadece bunu çekmeye fırsat bulabildim.
Malzemeler:
14 adet hazır baklava yufkası
1,5 su bardağı erimiş tereyağı
Muhallebi için;
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık(ben bazen kullanmıyorum)
4 yumurtanın sarısı
2 paket vanilya( tarifte yok ben kullanıyorum)
Şurup için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Hazırlanması:
-3 bardak su ve 3 bardak şekeri kaynatın, limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp soğuması için kenara alın.
-Süt, pirinç unu, nişasta ve 5 kaşık şekeri tencereye koyun ve orta ateşte kaynatın;
muhallebiniz koyu bir kıvam alacaktır.
- Kaynayan muhallebinizi ocaktan alın ve fındıkları ve çırpılmış yumurtaları ekleyerek mikserle hızla karıştırın.
- Yufkaların 7 tanesini üzerlerine fırçayla erimiş tereyağı sürerek üst üste, yağlanmış fırın kabına döşeyin.
-Üzerlerine soğuttuğunuz muhallebiyi yayın ve kalan yufkalarıda tek tek yağlayarak muhallebinin üzerine döşeyin.
-Böreği porsiyonluk dilimler halinde kesip kalan yağıda üzerine gezdirin.
-Tepsinizin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derece önceden ısıtılmış fırına sürün.
-Yaklaşık 30-40 dakika sonra böreği fırından alıp üzerine soğuk şurup gezdirin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
-
Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bo...
-
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
Merhabalar
YanıtlaSilYarın akşam gelecek olan misafirlerim için laz böreği yapmak istiyorum ama işten ancak 6.30 gibi gelebiliyorum. Acaba 1 saat içinde yetiştirilebilecek birşey mi bu laz böreği?
bu akşam şerbeti ocağa koyarken bir yandanda muhallebiyi pişirirsiniz, yarında gelir gelmez kalan işlemleri tamamlarsanız bence yetişir.sadece şerbetledikten sonra soğutması vakit alır mı bilmiyorum, ben Erzurumda yaşadığım için balkonda 15 dakikada soğuyor.
Silsüper görünüyor, ben birkaç fotograf daha istiyorum ..
YanıtlaSilgerçeğini ikram ederim umarım, beraber resmini de çekeriz
SilYumurta kokusu gelmiyor mü muhallebiden?hem de çig yumurta......
YanıtlaSilBiz bir koku almadık, muhallebi baklavanın arasına sürüldükten sonra fırınlandığı için yumurtalarda yeterince pişmişti sanırım.
SilHiç kokmuyor canım yumurta ben çok yaparım laz börek harika tadı var
SilDemek ''laz böreği'' buymuş. Hep duyardım ama nasıl olduğunu bilmezdim.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Yapılabilir gibi gözüküyor, benim için yani.
Beceriksiz anne Çiğdem
Beceriksiz anne tabirini hiç kabul etmiyorum, gerçekten yapılabilir bir tarif, ama börek denilipte tatlıyla karşılaşınca şaşırmıştım ilk zamanlar. Sanırım karadenizliler tuzlu yenilebilecek şeyleri tatlıya çevirmeyi seviyor.Pirinçten sütlaç, üzerine toz şeker dökerek makarna ve pişi yemek, laz böreği...
YanıtlaSilYorum Süper ben yaptım herkes beğendiler laz börek harika tadı var
YanıtlaSil