Ana içeriğe atla

Ispanaklı Pasta / Ispanaklı Kek

İsmini çok fazla duyduğum ama iyi bir lezzette olacağına inanmadığım için denemeyi hiç düşünmediğim bir tarifti; bir arkadaşımda tadına bakıncaya kadar. Pastanın görüntüsünde ve tadında ıspanak olduğunu anlamanız neredeyse imkansız, daha çok fıstıklı pasta görünümde.


Ispanak yemeyen çocuklarınıza ıspanak yedirme yöntemi olarak tanıtılan pastayı bu fikirle hazırlamadım; çünkü bu yöntemle hazırlanan ıspanakta pek fazla vitamin kalacağını düşünmüyorum, ama görüntüsü ve lezzeti oldukça yerinde kolay hazırlanan bir pasta bence denemeye değer. Tarifin kek kısmı ufak değişiklikler dışında kekevi'ne ait.
Çocuğunuzda yada ikram edeceğiniz kişide süt alerjisi varsa krem şanti kısmını atlayıp sadece kek olarak servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

-250 gr ıspanak
-3 yumurta
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı süt
-1 paket krem şanti
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi
-Çikolata kaplı fıstık ve çilek

Hazırlanması:

-Ispanakların köklerini ayıklayın ve yıkayıp süzgeçte bırakın.
-Kuruyan ıspanakları tencereye alıp sıvıyağdan 1-2 kaşık ilave edin kapağını kapatın ve kısık ateşte 5 dk bekletin.
-Ispanakları mutfak robotuna alın ve üzerine kalan sıvıyağı ilave edip robotunuzu çalıştırın, bulamaç haline gelen ıspanakları soğuması için kenara alın.
-Yumurta ve şekeri krema haline gelinceye kadar mikserle düşük hızdan yüksek hıza geçiş yaparak 5 dakika çırpın.
-Ispanaklarıda karışıma ilave edip büyük bir kaşıkla karıştırın; daha sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip kaşıkla karışım homojen bir hal alana kadar hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız dikdörtgen kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
-Kalıptan aldığınız keki soğuması için ızgara telinizin üzerine alın ve soğuyunca enlemesine ikiye bölün.
-Alttaki parçanın üzerine 1 su bardağı sütle hazırladığınız kremşantinin yarısını sürün, biraz çikolatalı fıstık serpin.
-İkinciyi parçayı üzerine kapatın ve kalan kremşantiyi üzerine sürün ve üstüne hindistan cevizi serpin.
-Pastayı dilediğiniz gibi süsleyip dolapta en az 2 saat dinlendirip servis edin.

Yorumlar

  1. görüntü ye beni ye beni diyor da tarifini göremedim, tarifini ekleyince bir deneyim bari.

    YanıtlaSil
  2. Mutfaktaki deli; bazen tarif ekleyecek vakti bulamıyorum, en azından fotoğraf önden gitsin istiyorum. sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. :))) hani bunun tarifi, sevgili kurtarıcım :)

    YanıtlaSil
  4. Gülmira abla bu ne güzel pasta, müthiş. Ellerinize sağlık olsun, acelemiz yok tarifinide bekleriz.

    YanıtlaSil
  5. müthişşşş ........... azime

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…