Ana içeriğe atla

Bademli Makaron


Kaçıncı makaron denemem hatırlamıyorum ama şimdiye kadar sadece 4 defa başarılı olabildim. Sonunda sorunun fırın ısısında olduğunu keşfettim. Makaron yapıp hüsrana uğrayanların yumurta aklarını dikkatli bir şekilde çırpıp makaronları kuruttuktan sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-11 dakika pişirmelerini öneririm.Bu arada bence fıstıklı makaron bademliye göre çok daha lezzetli oluyor ve arasına sürülecek krema için de Nutella'yı kullanabilirsiniz. Bu tarif temelde Peçeteden Notlar'a ait. Diğer makaron denemem için buraya bakabilirsiniz.

Bu tarifin fıstıkla yapılan daha etekli halini görmek için
buraya bakabilirsiniz.(İşin sırrı yumurta aklarını iyi çırpmakta)
Süt alerjisi olan çocuklar için de besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi,makaronların arasına nutella sürmeden tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

3 büyük yumurtanın akı
200 gr pudra şekeri
1 fiske tuz
50 gr(2,5 çorba kaşığı) toz şeker
110 gr badem(mümkünse kabuksuz)
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı Nutella

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve bademi mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
-Yumurta aklarını ve tuzu mikserle 1-2 dk çırpın.
-Toz şekeri yumurta aklarına yavaş yavaş ilave edin ve sert tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam edin.
-Pudra şekeriyle robotta çektiğiniz bademlerden elde ettiğiniz badem ununuzu eleyin ve büyük bir kaşık yardımıyla yumurta aklarına dikkatlice karıştırın.
-Karışımın macun kıvamında homojen bir karışım olması gerekiyor, homojen bir görünüm alınca karıştırmayı kesin.
-2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve krema sıkma torbanıza 1 cm'lik uç takın.
-Karışımınızı kaşıkla sıkma tüpüne doldurun ve hamurunuzu aralıklı olarak tepsilerinize 2-3 cm çapında sıkın.
-Tepsileri mutfak tezgahınıza 2-3 kere hafifçe vurun.( hamurların fazla havası çıkacak ve oluşan tepecikler düzelecek)
-Makaronları fırınlamadan önce tepsileri mutfağın bir kenarında üzerlerinin kabuklanması için 1 saat bekletin.
-150 derece ısıttığınız fırında makaronları 10 dk pişirin.( tepsileri ayrı ayrı fırınlamanızı öneririm)
-Makaronları biraz soğuduktan sonra yavaşça tepsiden alın, kırılabilirler.
-Ilınan makaronları aralarına Nutella sürüp yapıştırın ve buzdolabında 1 gece dinlendirip servis edin.

Yorumlar

  1. Çok güzel görünüyor. Daha önce hiç yemedim, bir yerlerde satılanını bulursam deneyeceğim. :)

    YanıtlaSil
  2. derya; yapısı acıbadem kurabiyesini andırıyor ama ben makaronu daha çok seviyorum acıbademden

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…