5 Nisan 2009 Pazar

Mercimek Çorbası


Yemek yapmaya başladığım dönemde sıkıntı çektiğim tariflerden birisi de mercimek çorbası olmuştu, göz kararı yapılması biraz zor olan ama aslında çok klasik/kolay bir çorba. Bu tarife patates, havuç vs.. eklenerek de hazırlanabilir, bu eklemeleri yaparsanız su oranını biraz arttırmak gerekir. Tarif kayınvalidemden(süzme mercimek çorbasına yakın bir homojenlik elde edebileceğiniz yöntemle pişiriliyor), benim yaptığım tek değişiklik soğanı kavurmak yerine bütün halde haşlayarak kullanmak oldu. Ölçü kabını kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz; tarifin temeli 1 ölçü mercimeğe 6 ölçü su kullanmak, diğer malzemelerin oranını ölçünüze göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı mercimek
6 su bardağı su
1 orta boy soğan
1-2 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz, nane, isot/pul biber
kekik, fesleğen(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-3 su bardağı suyu, sarmısağı ve soğanı tencereye alın ve kaynatın.
-Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri bu suya ilave edin ve kısık ateşte hiç karıştırmadan kapağı hafif aralık olarak pişirin.
-Mercimekleriniz şişip suyunu çekince tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak mercimekleri mümkün olduğunca ezmeye çalışın.(bu esnada kolay karıştırabilmek için soğanı bir tabağa alın)
-Tencereye 3 bardak daha sıcak su,tuz ve soğanı ekleyin, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişmeye bırakın.
-Küçük bir tavaya tereyağını alıp eritin ve baharatları ilave edip kavurun ve salçaları ekleyip biraz kavurun.
-Hazırladığınız sosu çorbaya ilave edip karıştırın ve 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın.

1 yorum:

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...