Ana içeriğe atla

Pastane Poğaçası

Ekmek makinası çıktı yiğitlik bozuldu.Ne zaman hamurla ilgili biı tarif yapmaya kalksam hiç üşenmeden kolları sıvıyorum. Ne de olsa bir numaralı yardımcım mutfakta hazır bekliyor. Aslında biraz üşenmek fena olmazdı; ne kadar hamur o kadar kilo...
Hamur işlerinde margarin denildiğinde hemen aynı miktarda tereyağı kullanan ben bu tarif için ne zaman tereyağı kullansam sonuç hüsran oldu. Ama yine de bu lezzetli poğaçalar için arada bir margarin yemeyi göze alıyorum. Gerçekten de ismiyle müsemma bir poğaça mutlaka deneyin.
Afiyet olsun...

Pastane Poğaçası 2'ye bakmak için tıklayınız.

Malzemeler:

1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 pk margarin
2 yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz maya
aldığı kadar un
İçi için peynir ve maydanoz

Hazırlanması:
-Un ve maya dışındaki tüm hamur malzemesini(1 yumurtanın sarısını üzeri için ayırın) ekmek yoğurma makinasının tankına koyun ve üzerine unu, en son da mayayı ilave edin.Yumuşak bir hamur elde etmelisiniz; un miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanın mayalı hamurlar seçeneği ayarlayın.
-Yaklaşık 1,5 saat sonra mayalı hamurunuz hazır olacaktır.Size kalan yumurta büyüklüğündeki hamurları alıp elinizde açmak ve içine maydanozlu peynir harcını koyup şekil vermek.
-Ben harcı koyduktan sonra ağzını büzüştürerek kapatıyorum ve bu kısmı altta kalacak şekilde tepsiye diziyorum.


-Şekil verdiğiniz poğaçaları 10 dk daha tepside mayalanmaya bırakın ve üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Not:Ekmek yapma makinanız yoksa instant maya kullanın.Önce sıvı malzemeyi- tuzu- şekeri- yumurtayı; sonra küp şeklindeki margarini ekleyin ve elinizle iyice karıştırın.En son da unu ve mayayı ekleyip yoğurun ve hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.Sonraki aşamalar aynen devam ediyor zaten.

Yorumlar

  1. Merhabalar , siteniz hayirli olsun pogacalar harika gorunuyorlar,tereyagini oda isisindami yoksa eritip yine ilik olarakmi koyuyoruz.Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…