Ana içeriğe atla

Yoğurt Tatlısı


Ramazan Ayı'nda sanırım en çok aranan yiyeceklerin başında tatlılar ve çorbalar geliyor; tabii sıcacık pideleri söylemeye gerek duymuyorum bile. Genelde hafif olması sebebiyle sütlü tatlılar yapmayı tercih etsemde bu ayda şerbetli tatlıları da yapmak gerekiyor.
Tarif Portakal Ağacı'ndan, sadece şerbet miktarını değiştirdim ve üzerine ince bir tabaka krem şanti sürdüm. Revaniye göre daha hafif olduğu belirtilse de benim revani tarifimin yağsız olmasından olsa gerek bence pek de fark yoktu.
Şerbet soğuk olarak kullanılacağı için tatlınızı fırınlamadan önce hazırlayıp soğutulmuş olarak kenarda bekletmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Kısacası şerbetli tatlıları sevenlerdenseniz, korkmadan deneyin.

Malzemeler:

3 yumurta
3 çay bardağı yoğurt
3 çay bardağı irmik
3 çay bardağı un
50 gr tereyağı(eritilip soğutulacak)
1 çay bardağı toz şeker
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için;
1 paket toz krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Hindistan cevizi, fıstık

Şerbeti için;
3,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Hazırlanması:

-Şerbet için su ve şekeri kaynatın, ocaktan almadan 1-2 dakika önce limon suyunu ilave edin ve soğuması için kenara alın.
-Tatlıyı hazırlamak için oda ısısındaki yumurtaları şekerle beyazlaşıncaya kadar çırpın.
-Kalan malzemeleri ilave edip homojen bir görünüm elde edene kadar karıştırın.
-Yağlanmış büyük boy borcamınıza biraz katı haldeki karışımı her tarafı eşit olacak şekilde boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız sıcak tatlıyı dilimleyip üzerine soğuk şerbetin tamamını yavaş yavaş dökün.
-Soğuyan tatlınızın üzerine 1 bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi sürün ve süslemesini tamamlayın.

Yorumlar

  1. Ne kadar güzel yapmışsın. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ahhh arkadaşım nasıl da alıyoruz kiloları bir görsen :)
    Ama enfes görünüyor tatlın...
    Dilimini aldım kaçtım..
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…