Ana içeriğe atla

Kupta Muhallebili Kadayıf


Bu tarifi benim gibi görüntüsüne aldanıp denemekten vazgeçmemeniz için aşağıdaki sunumu dışında bir sunum düşünürken aklıma porsiyonluk servisler hazırlamak geldi.


Ayrıca hazırlandığı gün servis edilmezse özelliğini kaybeden bu tatlının hazırlanmasının biraz uğraştırıcı olduğunu da fark edince muhallebisini ve kadayıflarını bir gün önceden hazırlayıp kapalı kaplarda buzdolabına kaldırdım ve servisten 1-2 saat önce kuplara paylaştırdım. Sonuç oldukça başarılıydı.
Kadayıfları kavurmak ve muhallebisiyle birlikte soğumalarını beklemek oldukça vakit aldığından size de bir gün önceden malzemeleri hazırlamanızı öneririm, tabii vaktiniz bolsa hiç sorun yok.

Malzemeler:

Kıtır kadayıf için;
350 gr taze kadayıf
1,5 su bardağı kırık fındık yada ceviz
7 kaşık toz şeker
4 kaşık tereyağı
2 kaşık sıvıyağ

Muhallebi için;
1 litre süt
1 yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
4 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 kutu çiğ krema yada 1 su bardağı sütle çırpılmış şanti

Hazırlanması:

-Kadayıfı hazırlamak için ceviz/fındık hariç tüm malzemeyi geniş bir tencereye alıp sürekli karıştırarak kavurun ve son olarak cevizleri de ilave edip 3-5 dakika daha kavurup soğuması için kenara alın.
-Muhallebi için krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi tencereye alıp mikserle karıştırın; ocağa alın, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Muhallebi tamamen soğuduktan sonra içerisine vanilyayı ve soğuk kremayı ilave edip blenderla iyice karıştırın.
-Servisten 2-3 saat önce muhallebi ve kadayıfı resimdeki gibi hazırlayıp buzdolabına kaldırın.

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık arkadaşım. Çok güzel bir tatlı. Herkese tavsiye ediyorum. Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Bu tatlı vakit alan bir tatlıysa artık gerisini düşünemiyorum:)

    Kupta sunmak da hoş bir fikir.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. papatya prenses tamamen soğumasını beklemek bile oldukça vakit gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  4. denedim ve çok beğendik tşk ederim.dediğiniz gibi vakit alan bir tatlı ama değer........................

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, bazıları vakit almadığını düşünüyor ama bana göre özen isteyen bir tatlı

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…