31 Aralık 2009 Perşembe

Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı


Pirinç pilavı yaparken suda bekletmeyenlerdenim, bence o kadar yıkanıp nişastasından tamamen arındırılan pilavlar çok yavan oluyor. Benim yaptığım şekliyle pilav yapmak hem çok kolay hem de pratik.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pirincin markası; ben kullandığım baldo pirincin markasını hiç değiştirmem, siz de memnun kaldığınız markadan şaşmayın.
Bu aralar şehriyeli pilav yapacaksam yıldız şehriye kullanıyorum; özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor.


Malzemeler:

1 büyük su bardağı baldo pirinç
2 çorba kaşığı yıldız şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker yada 1 küp şeker
2 damla limon suyu
1,5 su bardağı+4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1-2 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Pirinci süzgece alın ve kabaca yıkayıp süzülmesi için kenara alın.
-Geniş bir tencereye sıvıyağı koyup şehriyeleri orta ateşte kavurun.
-Şehriyeleriniz karamel rengini alınca üzerine pirinçleri ilave edin ve 2-3 kez karıştırın.
-Üzerine suyun tamamını, tuzu, şekeri ve limon suyunu ilave edin.
-Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
-Pilav tamamen suyunu çekince tereyağınızı küçük bir soslukta köpürene kadar kızdırıp pilavın üzerine gezdirin.
-Pilavınızın demlenmesi için üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatın; servis anına kadar soğumaması için tencerenizi büyük bir sofra bezi ile bohça yapar gibi sarabilirsiniz.

Limon suyu pilavınızın daha beyaz olmasını, şeker tadının güzelleşmesini sağlar.
Sade pilav yapacaksaniz baldo pirinç için 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su yeterli gelecektir.

Şehriyeler için 1 kaşık şehriyeye 2 kaşık su ekstra ilave etmelisiniz.
Kullandığınız suyu önceden kaynatmayın, isterseniz su yerine tavuk yada et suyu kullanabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Görüntüsü çok hoş olmuş, ellerine sağlık,
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. özlem; teşekkür ederim, yıldız şehriyenin şıklığı sanırım...

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...