Ana içeriğe atla

Makaron


Bu enfes kurabiyelerin tarifi Bizim Pastane'den; gerçekten anlatılanları adım adım uyguladım ve hiç sorun yaşamadan makaronlarıma kavuştum. Makaron acıbadem kurabiyesine benzeyen bir lezzete sahip ve biraz uğraştırıcı bir kurabiye. Ayrıca Bizim Pastane'nin yazarı Zinnur'un da söyledği gibi tüm uğraşınız sonunda elinizde fazla kurabiye olmuyor. Ama tarif gerçekten iyi, makaronları 1 tanesi bile tatlı krizinizi karşılamaya yetiyor ve oldukça lezzetli.
Aradaki kremanın makaron hamurundaki ana maddeye yakın olması gerekiyor; yani fıstıklı makarona fıstıklı krema gibi. Ama ben fıstıklı makaronu pişirmeden üzerlerine kakao serptim ve ara kremasını da çikolatalı yaptım. Bilmem bu makarona hakaret sayılır mı ama bence gayet hoş oldu.Malzeme ölçülerinde Zinnur(Bizim Pastane) ölçü kabı olarak cup kullanmış; cup ölçü olarak 240 ml. yani bizim kullandığımız klasik su bardağının 1+ 1/4'ü kadar. Bir sonraki denememde ölçüleri tam olarak su bardağına çevirmeye çalışıcam.

***Daha sonraki birkaç denememde makaronlarım çok kötü bir hal aldı başka kaynaklarda araştırdım ve sebebin fırın ısısı olabileceğini fark ettim; eğer sizde bu tarz sorunlarla karşılaştıysanız makaronlarınızı önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirmenizi öneririm.Bademli makaron tarifi için de buraya bakabilirsiniz.

Süt alerjisi olanlar kremasız olarak tüketebilirler.

Malzemeler:

1 1/4 cup pudra şekeri
113 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi ici
1/4 cup+2 yemek kasigi (oda sicakliginda) yumurta aki
Bir çimdik tuz
1/4 cup seker
1 tatlı kaşığı kakao(isteğe bağlı)

Krema için;
60 gr bitter çikolata
1/4 cup çiğ krema
1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve fıstığı mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
-Yumurta aklarını ve tuzu mikserle 1-2 dk çırpın.
-Toz şekeri yumurta aklarına yavaş yavaş ilave edin ve sert tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam edin.
-Fıstık ununuzu büyük bir kaşık yardımıyla yumurta aklarına dikkatlice karıştırın.
-Karışımın macun kıvamında homojen bir karışım olması gerekiyor, homojen bir görünüm alınca karıştırmayı kesin.
-2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve krema sıkma torbanıza 1 cm'lik uç takın.
-Karışımınızı kşıkla sıkma tüpüne doldurun ve hamurunuzu aralıklı olarak tepsilerinize 2-3 cm çapında sıkın.
-Tepsileri mutfak tezgahınıza 2-3 kere hafifçe vurun.( hamurların fazla havası çıkacak ve oluşan tepecikler düzelecek)


-Bu arada isterseniz üzerlerine kakao serpebilirsiniz.(hamurda hala sivri tepecikler varsa parmağınızı hafifçe nemlendirin ve tepeciklere bastırın)

-Makaronları fırınlamadan önce tepsileri mutfağın bir kenarında 1 saat bekletin.
-175 derece ısıttığınız fırında makaronları 10 dk pişirin.( tepsileri ayrı ayrı fırınlamanızı öneririm)
-Makaronları soğuduktan sonra tepsiden alın, kırılabilirler.
(Alttaki resimde makaronlar 10 dk pişti; en alttakinde ise 12 dk. pişti.Bence 10 dk pişenler daha iyi oldu.Zaten diğerlerinin etekleri hafif karardığı için görüntüsüde çok iyi olmadı)

-Krema malzemelerini kısık ateşte çikolata eriyene kadar karıştırın ve soğuması için kenara alın.
-Soğuyan kremadan 1 tane kurabiyeye sürün ve üzerine ikincisini kapatın.


Makaronlarınız hazır afiyet olsun. Genel tavsiye makaronların 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi yönünde; işin en sıkıcı kısmı da bu bence...

Yorumlar

  1. Gulmira, ellerine saglik. Cok guzel olmus. Kremayi kurabiye kismina uydurabilecegin gibi, yakisan farkli malzemeden de yapabilirsin; iki turlu de oluyor. Hatta kimi zaman iki farkli krema birden koyduklarini da goruyorum kimi yerde.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Gulmira, ellerine saglik. Cok guzel olmus. Kremayi kurabiye kismina uydurabilecegin gibi, yakisan farkli malzemeden de yapabilirsin; iki turlu de oluyor. Hatta kimi zaman iki farkli krema birden koyduklarini da goruyorum kimi yerde.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor, en kısa zamanda denemek istiyorum ..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…