2 Mart 2009 Pazartesi

Kaymaklı Gevrek Poğaça


İsminden de anlaşılacağı gibi gevrek, ağızda dağılan bir poğaça; kıtır poğaça sınıfında şimdiye kadar yaptıklarımın en kıtırı bu oldu. Sanırım içindeki zeytinyağının bir etkisi bu; ayrıca evde mayaladığım yoğurdun kaymağını da hamura ilave ettim. Bu kadar fazla yağ kullanarak yaptığım hamurların pütürlü bir görünümü oluyordu. Bu sefer hamurumu ekmek makinamın taze hamurlar menüsü kullanarak hazırladım ve makinada yaklaşık 1 saat dinlendirdim. Hamurum oldukça homojen bir görünüme kavuştu.

Malzemeler:

2 yumurta(1 sarı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt kaymağı
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
Peynir ve maydanoz
Susam

Hazırlanması:

-Yumurtaları(1 tanesinin sarısı ayrılacak), kaymağı, tereyağını, zeytinyağını,tuzu ve şekeri ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine un ve kabartma tozu eleyin; makinanızın taze hamurlar menüsünü seçin ve yoğrulan hamuru 1 saat dinlendirin.
-Fırın ısısını 180 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve içlerine peynirli-maydanozlu harç koyup sıkıca kapatın.
-Tepsiye dizdiğiniz poğaçalarınıza yumurta sarısı sürüp susam serpin ve ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

10 yorum:

  1. Genelde faklı harç kullanıyorum poğcalara kıyma eminim yakışır ve gevrek oluşu da daha bir güzel...
    Ellerinize sağlık..
    sEvgiler

    YanıtlaSil
  2. Kaymaklı gevrek poğaça mııı. İsmi bile süper bunun..Ellerine sağlık.Tarifin aklımda kalacak:)

    YanıtlaSil
  3. sevde; aslında hiç kıymalı poğaça yapmadım, sanırım peynirlisi pratik geliyor.
    Mutfaktaki deli; benim gibi mayalı poğaça seven birisi için bile lezzetli ve tekrar denenecek bir poğaça oldu, üstelik dolaptaki kaymaklarda tükenmiş oldu.

    YanıtlaSil
  4. Enfes görünüyor bunlar! Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. papatya; teşekkür ederim,diyetten sonra denersin belki

    YanıtlaSil
  6. Cok lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. kızılcık şurubu; çok teşekkür ederim, ziyaretiniz ve beğeniniz için...

    YanıtlaSil
  8. poğçalara nefis görünüyor..ellerinize sağlık..
    cumanız mübarek olsun..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglık mikemmel olmuş

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...