Ana içeriğe atla

Kaymaklı Gevrek Poğaça


İsminden de anlaşılacağı gibi gevrek, ağızda dağılan bir poğaça; kıtır poğaça sınıfında şimdiye kadar yaptıklarımın en kıtırı bu oldu. Sanırım içindeki zeytinyağının bir etkisi bu; ayrıca evde mayaladığım yoğurdun kaymağını da hamura ilave ettim. Bu kadar fazla yağ kullanarak yaptığım hamurların pütürlü bir görünümü oluyordu. Bu sefer hamurumu ekmek makinamın taze hamurlar menüsü kullanarak hazırladım ve makinada yaklaşık 1 saat dinlendirdim. Hamurum oldukça homojen bir görünüme kavuştu.

Malzemeler:

2 yumurta(1 sarı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt kaymağı
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
Peynir ve maydanoz
Susam

Hazırlanması:

-Yumurtaları(1 tanesinin sarısı ayrılacak), kaymağı, tereyağını, zeytinyağını,tuzu ve şekeri ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine un ve kabartma tozu eleyin; makinanızın taze hamurlar menüsünü seçin ve yoğrulan hamuru 1 saat dinlendirin.
-Fırın ısısını 180 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve içlerine peynirli-maydanozlu harç koyup sıkıca kapatın.
-Tepsiye dizdiğiniz poğaçalarınıza yumurta sarısı sürüp susam serpin ve ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Yorumlar

  1. Genelde faklı harç kullanıyorum poğcalara kıyma eminim yakışır ve gevrek oluşu da daha bir güzel...
    Ellerinize sağlık..
    sEvgiler

    YanıtlaSil
  2. Kaymaklı gevrek poğaça mııı. İsmi bile süper bunun..Ellerine sağlık.Tarifin aklımda kalacak:)

    YanıtlaSil
  3. sevde; aslında hiç kıymalı poğaça yapmadım, sanırım peynirlisi pratik geliyor.
    Mutfaktaki deli; benim gibi mayalı poğaça seven birisi için bile lezzetli ve tekrar denenecek bir poğaça oldu, üstelik dolaptaki kaymaklarda tükenmiş oldu.

    YanıtlaSil
  4. Enfes görünüyor bunlar! Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. papatya; teşekkür ederim,diyetten sonra denersin belki

    YanıtlaSil
  6. Cok lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. kızılcık şurubu; çok teşekkür ederim, ziyaretiniz ve beğeniniz için...

    YanıtlaSil
  8. poğçalara nefis görünüyor..ellerinize sağlık..
    cumanız mübarek olsun..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglık mikemmel olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…