Ana içeriğe atla

Kremalı Mantar Çorbası

Ev yapımı ve hazır çorba lezzetinde; bazı küçük detaylarına rağmen sonuca ulaşmada risksiz bir tarif. Ben onlarca denemeden sonra istediğim lezzeti yakaladım. Resimden de anlayacağınız gibi bembeyaz mantarları bulamadım bu sefer (bir de zerdeçal bulamadım)ama lezzetinde bir sorun yoktu. Tavuk/et suyu hazırda yoksa yerine su da kullanabilirsiniz, ben kullanmıyorum ama bu durumda isterseniz tavuk/etsuyu tableti ilave edebilirsiniz.

Malzemeler:

1 paket kültür mantarı
1/2 su bardağı krema
1 yumurta sarısı
3,5 su bardağı su
1 küçük soğan
1 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 su bardağı tavuk yada et suyu
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tutam maydanoz
1/2 limon
1 kaşık sıvıyağ
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı sirke
tuz, karabiber, isot ve zerdeçal

Hazırlanması:

-Mantarları temizledikten sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın.
-Teflon tavada 1 kaşık sıvıyağı kızdırın, harlı ateşte 3 dakika mantarları soteleyin ve kenara alın.
- Tencerenizde 1 kaşık tereyağını eritin ve unu ilave edip kavurun, tencereyi kenara alın ve yavaşça 1 bardak kadar su ilave edip hızlıca karıştırın.
-Homojen bir görünüm elde edemezseniz blendırınızı devreye sokun.
-2 bardak suyu, etsuyunu, baharatları, sirkeyi, bütün soğanı, sarmısağı tencereye ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın.
-Mantarları tencereye ilave edin ve bir kasede kremayı, nişastayı, yumurta sarısını, kalan yarım bardak suyu iyice karıştırın.
-Hazırladığınız kremalı karışımı yavaşça tencere ilave edin(bu sırada çorbayı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
-Son olarak kıyılmış maydanozları ve yarım limon suyunu da tencereye ilave edip bir taşım kaynatın bütün soğanı ve bulabilirseniz sarmısağı tencereden alıp çorbayı servis edin.

Yorumlar

  1. Mantarı çok seviyorum ama çorbasını yapmaya gelince nedense çekiniyorum.Sanki güzel olmıycak gibi geliyor:)
    Nefis görünüyor,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Papatya Prenses; aslında ben mantarı hiç sevmem ama ev halkı bu konuda benimle tam zıt kutupta ta,ama mantar seviyorsan bu çorbayı da denemelisin bence, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.. yemekgezegeni.com adı altında, isteyen tüm yemek blogu sahiplerinin katılabileceği bir derleme sitemiz var. www.yemekgezegeni.com

    yemekgezegeni size ne fayda sağlar?

    - Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırarak popülarite sağlar.
    - Sitenizin yemekgezegeni.com takipçileri tarafından güncel olarak takip edilmesini, yeni eklenen yazılarınızdan haberdar olunmasını sağlar.
    - Siz de yemekgezegeni.com takipçisi olarak diğer yemek bloglarıyla daha kolay iletişime geçebilir, yeni eklenenleri takip edebilirsiniz.
    Bize katılmak isterseniz: yemekgezegeni@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…