Ana içeriğe atla

Açma

Pastane açması lezzetinde ve pişerken kokusuyla evinizde buram buram iştah açacak bir lezzet. Varsa ekmek makinasıyla yada mikserinizin hamur yoğurma ucuyla yoğurmanızı tavsiye ederim. Hamura katacağınız un miktarını hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerektiğini unutmadan ayarlamalısınız. Orjinal tarifte yaş maya kullanılmıştı ve açmalar zeytin ezmeli yapılmıştı; daha önce zeytin ezmelisini de yaptım tadı çok iyi oluyor. Tarif Sofra dergisinin bir ekine ait, bu malzemelerle yaklaşık 16 açma çıkıyor.

Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya(elde yoğrulacaksa 1 paket instant)
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine)
Çörek otu

Hazırlanması:

-Süt, yağ, tuz ve şeker ekmek makinasının tankına alın, en üste un sonra da maya ilave edin.
-Makinanın mayalı hamurlar menüsü seçin ve mayalanma sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde biraz uzatın ve büküp halka şeklinde uçlarını birleştirin.
-Tepsiye aldığınız açmaları mutlaka 10 dakika ılık fırında mayalandırın ve sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Yorumlar

  1. hımmmm nefis görünüyorlar canım ellerine emeğine sağlık.sevgilerimle nilgün

    YanıtlaSil
  2. Nilgün; teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. MErhaba Gülmira,
    inan bana Kayınvalidem ilk kez bana geldiğinde blğg un kurtarıcım oldu, yaptıklarımıda çok beğendiler, ben ÖZEL olarak TŞK ederim :)
    Dün den itibaren Mikrodalga fırınım oldu :) ben sağlıksız söyleri nedeniyle mikrodalga fırın hiç kullanmamıştım. ama şimdi var, mikrodalga önerilerini bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. aysel; tarifleri deneyip sonuç bildiren ilk takipçi oldun zaten blog %70 senin için yapılmıştı.
    mikrodalgam yok o konuda tereddütlüyüm doğrusu zaten mutfağımda yer de yok ama kayınvalidem çok memnun özellikle buzluktan aldığı etleri çözdürmekte ve yemek ısıtmada çok başarılı buluyor
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. tşk ederim, blog hayat kurtarıcı oldu cideeennnnnnnn
    tşk ler

    YanıtlaSil
  6. İlk kez blogunuza uğradım ve gezdim. Tarifleriniz ve blogunuz gayet hoş. Yemek konusu ile ilgili biri olarak, blogunuzda ki çalışmalarınızda tarzınızı beğendim, bu vesile ile yazıyorum.
    Siz'e naçizane tavsiyem, blogunuzun akuyucularına daha bir kolaylık sağlaması açısından tariflerinizi sınıflandırmanız da büyük yarar vardır. Örneğin: Çorbalar, Talılar, Salatalar v.s. gibi.
    Çalışmalarınızda kolaylıklar, dileği ile..

    YanıtlaSil
  7. klasik tatlar;sanırım ne demek istediğinizi anladım ama bilgisayarda çok iyi değilim gruplama yapmaya çalışıcam.teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…