25 Mayıs 2009 Pazartesi

Çikolatalı Mus (Kremalı)


Krema ile hazırlanan bu pratik musu pastalarınızda son kat kreması olarak da kullanabilirsiniz. Klasik mus tarifiyle ama daha çikolatalı bir mus isterseniz buraya, pratik hafif bir mus isterseniz buraya bakabilirsiniz. Bu arada yukarıdaki lale tamamen doğal ortamda yetişen bir dağ lalesi; İstanbul' daki lalelerin görsel şölenlerini bu yıl kaçıran ve doğal olan herşeyi seven benim için güzel bir teselli .


Malzemeler:

200 gr çiğ krema
120 gr sütlü çikolata
80 gr bitter çikolata
1 tatlı kaşığı nescafe gold
2 çorba kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
1 yumurta sarısı

Hazırlanması:

-Kremayı yüksek ateşte bir taşım kaynatın ve karıştırma kabına alın.
- Mikserle hızlıca karıştırarak yumurta sarısını ilave edin.
-Kremaya çikolata,şeker, tuz ve nescafeyi ilave edip çikolata eriyinceye kadar karıştırın.
-Ara sıra karıştırarak kremanın oda ısısına düşmesini bekleyin ve ardından buzdolabına kaldırın.
-İyice soğuyan kremayı köpüğümsü bir doku alıncaya kadar mikserle çırpın (rengi açılacaktır) ve en az 2 saat dinlendirip servis edin.

Çilekli Salata


Bu salata için tarif vermeye gerek yok sanırım; çileği sadece roka, göbek marul, taze naneye ilave edebileceğiniz gibi yaptığınız herhangi bir salataya da ilave edebilirsiniz. Özellikle nar ekşili salataları seviyorsanız çilekli salatalar da tam size göre. Salata sosu için buraya bakabilirsiniz. Afiyet olsun...

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Gül Reçeli


Biraz zahmetli ama "gül reçeli sevenler" için zahmetine değecek bir lezzet. Tarif benim için şaşmaz kaynaklardan "Mutfak Rehberi" dergilerime ait. Elime iyi kalitede reçellik kokulu güller geçince hemen tarif aramaya başladım; aslında gül reçelinin yapımı en uğraştırıcı reçellerden olduğunu öğrendim.
Sonuç olarak bence emeğime değdi; fazla açıklama yapmaya gerek yok sanırım, resimler herşeyi anlatıyor...



Malzemeler:

100 gr kokulu gül yaprağı
1,5 kg toz şeker
1 kahve fincanı taze sıkılmış limon suyu

Hazırlanması:

-Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkarıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin ve yaprakları bol suyla yıkayıp süzün ( ben aroması gitmesin diye önce yaprakları yıkayıp sonra uçlarını tek tek elimle kopardım).
-Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyuyla iyice ovarak yumuşatın.
-Daha sonra toz şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin.


-Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun.



*** Ben gül yapraklarının yoğunluğunu sevdiğim için bu ölçülere göre 150 gr yaprak kullanarak yaptım.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

Çikolatalı Muslu Pasta


Çikolata, fıstık ve portakal; gerçekten birbirini tamamlayan lezzetler. Bu üç lezzeti de adım adım hissedeceğiniz hafif ve pratik bir pasta. Pandispanya için buradaki tarifimi kullandım; sadece içerisine 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi ilave ettim. Kolaylık olsun diye pandispanyayı 1 gün önceden hazırlayabilirsiniz. Pasta tamamlandıktan sonra servis edilmeden önce en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmeli.



Malzemeler:

1 adet pandispanya(24 cm'lik)
1/2 su bardağı çikolata kaplı fıstık
1,5 su bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket toz krem şanti
1 paket çiğ krema
80 gr bitter çikolata
60 gr sütlü çikolata
1 yumurta sarısı
Süslemek için çekilmiş fıstık ve çilek

Hazırlanması:

-Pandispanyanızı enine ikiye bölün; 1/2 su bardağı süte toz şekeri ilave edip karıştırın.
-1 su bardağı soğuk sütü toz kremşanti ile iyice çırpın, dolaba kaldırın.
-Kremayı sos tencerenize alın ve yüksek ateşte kaynama noktasına gelmesini sağlayın.
-Kremayı ocaktan alın; sütlü ve bitter çikolatanızı parçalayarak kremaya ilave edin ve karıştırarak homojen bir görünüm almasını sağlayın.
-İçerisine yumurta sarısını da ilave edip mikserle hızlıca karıştırın.
-Hazırladığınız krema tamamen soğuyunca(buzdolabı ısısına düşmeli) mikserle hızlıca çırparak yoğunlaşmasını sağlayın.
-Pandispanyanızın alttaki parçasını hazırladığınız sütün yarısıyla ıslatın ve üzerine çikolatalı fıstıklarla karıştırdığınız krem şantiyi sürün.
-İkinci pandispanyayı da kalan sütle ıslatın ve krem şantinin üzerine kapatın.
-Krema ile hazırladığınız musu en üste sürün; fıstık ve çilekle süsleyin.

Afiyet olsun...

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Parça Çikolatalı Kurabiye

Tarifin aslında damla çikolatası kullanılıyor ama ben bitter yada sütlü çikolatayı buzlukta 5-10 dakika bekletip bıçakla küçük parçalara ayırıyorum ve damla çikolata yerine kullanıyorum. Damla çikolatayı seviyorsanız hiç bu zahmete girmeden oldukça pratik olan bu kurabiyeyi deneyebilirsiniz. Tarifi 2-3 yıl önce bir televizyon programından almıştım, bir çok kez denedim hatta fındıklı yada portakallısını da yaptım.

Malzemeler:

1 yumurta
125 gr tereyağı yada margarin(eritilip soğutulacak)
40 gram bitter yada sütlü çikolata(1/4 su bardağı damla çikolata da olur)
2 su bardağı un
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tutam tuz

Hazırlanması:

-Tereyağını, şekeri ve yumurtayı karıştırma kabına alın ve mikserle krema görünümü alana kadar çırpın.
-Çikolata dışındaki diğer malzemeleri de ilave edin ve elinizle yavaş yavaş yoğurun.
-Son olarak çikolatayı ilave edin ve hafifçe yoğurun.
-Fırınınızı 190 dereceye getirin.
-Hamurdan birer tatlı kaşığı alın ve ikinci bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin(dağınık görünümdeki kurabiyeler pişince şekillenecektir).
-Kurabiyelerinizi ısıtılmış fırında 10- 15 dakika hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
-Kapalı bir kutuda 10 güne kadar saklayabilirsiniz.