Ana içeriğe atla

Çikolatalı Mus


Kaç anne kızının çeyizine yemek kitabı koyar bilmem. Benim annem mutfak konusunda ne kadar yetersiz olduğumu bildiği için çeyizime onlarca kitap ve dergi koydu.Annemin çeyizime koyduğu eski bir yemek ansiklopedisinden denediğim bu mus tarifi çikolata krizimi epey çözdü. Aslında çikolatalı tatlılardan pek hoşlanmayan eşim bile son 10 gündür 3 defa hazırladığım bu tatlıyı her seferinde severek yedi.
Bu malzemelerle 6 küçük kup elde ediyorsunuz. Sakın gözünüze az gibi gözüküp büyük porsiyonlar hazırlamayın çünkü hafif köpüğümsü dokusuna rağmen epey doyurucu bir tatlı, eminim yediğiniz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. Ayrıca basit ama dikkat gerektiren bir tarif işlem basamaklarına dikkat edin lütfen.

Malzemeler:

4 yumurta
250 gr. bitter çikolata
1 tatlı k. nescafe
3 çorba k.(45 gr) tereyağı
2 çorba k. konyak(ben nar suyu kullandım)

Hazırlanması:

-Nescafeyi(gold) 3 çorba kaşığı sıcak suda eritin.
-Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.Beyazlarına kesinlikle sarısı karışmamalı.
-Çikolatayı(ben ülker kullandım) küçük parçalara bölün ve nescafeyle cam bir kaseye alın.
-Yayvan bir tencereye sıcak su koyup cam kaseyi bu tencereye oturtun ve ocağa alın.
-Kısık ateşte çikolatayı tahta kaşıkla karıştırarak eritin ve içine tereyağını ekleyerek karıştırmaya devam edin.
-Karışım pürtüksüz bir hal alınca 4 yumurtanın sarısını katıp, mikserle orta derecede 5 dk karıştırın.Karışımı kaynatmamaya dikkat edin.
-Daha sonra kaseyi tencereden alın ve 30 dk kadar soğumaya bırakın.
-Bu sırada temiz bir cam kasede(yağ kalıntısı olmamalı) yumurta aklarını beyaz tepecikler oluşana kadar mikserle çırpın.
-Madeni bir kaşıkla kar haline gelen yumurta aklarını çikolatalı karışıma yavaşça ekleyiniz.
-Çİkolatalı musu kaşıkla 6 kaseye boşaltıp, en az 4 saat yada bir gece buzdolabında soğuttuktan sonra servis ediniz.

Yorumlar

  1. sitede e-mail adresinizi bulamadım.
    Buraya yazmak durumunda kaldım.
    Tecrübeli bir anne olarak çoçuk gelişimi ve çocuk psikolojisi hakkında faydalandığınız kitapları benimle paylaşır mısınız?
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. pelin; öncelikle fikrimi alma inceliği gösterdiğiniz için teşekkür ederim; size bana en çok faydası olan 2 kitabı önerebilirim:prof.dr. haluk yavuzer'e ait "çocuğunuzun ilk altı yılı" ve "çocuk psikolojisi" kitapları benim başucu kitaplarım diyebilirim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bitter yerine sütlü çikolata ile denesem sizce nasıl olur bu tarif?

    YanıtlaSil
  4. ben hiç denemedim ama sanırım bitter çikolata daha kolay eriyor ve homojen bir karışım oluşuyor. bitter çikolatanın acılığını sevmediğin için sütlü denemek istiyorsan o acılık bu tatlıda tamamen kayboluyor.

    YanıtlaSil
  5. yumurtaları, karışım sıcakken koyduğumuzda pişiyor ama:(( bunu nasıl önleriz

    YanıtlaSil
  6. aslında yumurtaları koyduğunuz karışım sıcak değil ılık oluyor, benmari usulünün kullanılması da bu yüzden. Ama siz garantiye almak istiyorsanız kaseyi sıcak sudan çıkarma aşamasını yumurtaları koymadan önce yapın ve mikserle hızlıca karıştırarak sarıları ekleyin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…