Ana içeriğe atla

Çıtır Simit



Büyük şehirlerde yaşayanlar için simit özlemini gidermek pek de zor değildir sanırım. Ama yurt dışında yaşayanlar ve simit kültürünün çok da gelişmediği şehirlerde yaşayanlar için, simit özlem duyulan yiyecekler arasında sıranın başlarında yer alabilir sanırım.
Aslında simit yapımı çok da zor değildir; temel maddesi un, su ve susam olan simidi evde nasıl yapabilirim diye az uğraşmamışımdır. Sonunda sokak simidi diye adlandırabileceğiniz; gevrek ve çıtır simit tarifini netleştirebildim. Sizde evinizin hijyenik ortamında gevrek sokak simidi yapmak istiyorsanız bu tarifi gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken kısım yani işin püf noktası; verilen ölçülere tamamen sadık kalmak ve mutlaka simitlik susam kullanmak. Bu malzemelerle normal boyutta yaklaşık 10 tane gevrek, simitçi simidi elde edebilirsiniz.

Malzemeler:

500 gr un
1 çay kaşığı kuru maya yada yarım çay kaşığı instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su(yaklaşık 1,5 su bardağı)

Üzeri için;
1 çay bardağı kavrulmuş susam
1 su bardağı üzüm pekmezi
1 su bardağı su

Hazırlanması:

-1 su bardağından biraz fazla ılık suyu, toz şekeri ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına alın; üzerine unu ve mayayı ilave edin.
-Makinanızı mayalı hamurlar menüsünde çalıştırın, hamurunuza biraz sert olması gerektiğini unutmadan göz kararı biraz daha su ilave edebilirsiniz.
-Ekmek makinanız yoksa ve hamuru elle yoğuracaksanız yaklaşık 15 dakika yoğurmanız gerekiyor.
-Üzüm pekmezi ve suyu geniş bir kasede karıştırın, düz bir tabağada susamınızı dökün.
-Mayalanan hamuru hafifçe toparlayıp 10 eşit parçaya bölün ve her bir parçaya simit şekli verip pekmezli suda 2 dakika bekletin.
-Pekmezli sudan aldığınız simitleri susama bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin.
-Önceden 220 derece ısıttığınız fırında 10-12 dakika pişirin.(benem fırınımda 12 dakika pişen simitler tamamen gevrek ve çıtır oluyor.

*Simitleri fırına yerleştirdiğiniz 1 kase suyla yani buharlı ortamda pişirmelisiniz.

Yorumlar

  1. Beyaz penir bir de yanina domates olacak. Oh degme keyfime. Bir de guzel demlenmis cay tabiki:) Ellrinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. düşbahçesi; aynen söylediğiniz gibi tükettik bizde, o kadar keyifliydiki o kombinasyonu resimlemeye bile üşendim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, tariflerinizin çoğunu zevkle okudum.
    Börekler, poğaçalar, pastalar... her yaptığınız harika.
    Bloglar arası gezerken size rastladım. Hoşuma gitti ve sizi izlemeye aldım.
    Benim de bir bilogum var ziyarete gelir misiniz? Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  4. bu güzel simitlerini caliyorum arkadasim, Ama yine sayfandan tarif almaya gelebilirim seni haberdar ederek:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…