Ana içeriğe atla

Baklava Yufkasıyla Kıymalı Börek


Böreklerde baklava yufkası kullanmak oldukça keyifli ve pratik bir yöntem. Milföy hamurlu börekleri seviyorsanız baklava yufkasını da milföye alternatif olarak kullanabilirsiniz. Hem kat kat, çıtır çıtır ; hem de milföy hamuruna göre daha az yağlı üstelik sıvı yağlı börekleriniz olacak.

Baklava yufkasını farklı iç malzemeleriyle denediğimde bu böreğe en çok kıymalı-mantarlı , en az da peynirli harcın yakıştığına karar verdim. Aşağıda verdiğim kıymalı harç tarifini farklı böreklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca böreklerin çıtırlığını kaybetmemesi için mutlaka en fazla bir saat içinde servis etmelisiniz.Aşağıdaki malzemelerle büyük boy bir fırın tepsisini tam olarak doldurabilirsiniz. Tarifi detaylı anlatmaya çalıştım uzunluğu gözünüzü korkutmasın oldukça kolay bir börek.

Malzemeler:

21 adet baklava yufkası
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 yumurta sarısı
Susam ve çörek otu

Kıymalı harç için;
300 gr yağsız kıyma(çiğ köftelik)
1 tane büyük boy soğan(küçük küçük doğranmış)
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber(mümkünse değirmende taze çekilmiş)
1 tane defne yaprağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz( sapları ayıklanmış, incecik kıyılmış)
5-6 tane orta boy mantar(temizlenmiş ve doğranmış)

Hazırlanması:

-1 çorba kaşığı sıvı yağı geniş bir tavaya alıp kızdırın ve içerisine mantarları atıp harlı ateşte 3 dakika soteleyin.
-Mantarları tavadan alıp tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edin, ocağı orta ateşe getirin.
-Tavaya soğan ve sarmısağı alıp soteleyin; üzerine kıymayı, tuzu ve sirkeyi ilave edip kavurun.
-Kıyma suyunu salmaya başlayınca ocağı kısın ve tavaya defne yaprağını ilave edip kapağını kapatın.
-Harcınız suyunu çekince üzerine mantarları, maydanozu ve karabiberi ilave edip karıştırın.
-Harcınız iyice soğuyana kadar böreği sarmaya başlamayın.
-Yarım su bardağı suyu ve yağı karıştırıp kenara alın.
-Baklava yufkasından bir tanesini tezgaha alın ve üzerine silikon yumurta fırçası ile hazırladığınız su-yağ karışımından hafifçe sürün, üzerine ikinci yufkayı kapatıp tekrar su-yağ karışımını sürün.
-Üçüncü yufkayı da diğer yufkaların üstüne kapatın ama su-yağ karışımını sürmeyin.
-Hazırladığınız harçtan 3 çorba kaşığı alıp yufkanın uzun kenarına yayın ve yufkayı rulo yapıp 4 parmak genişliğinde parçalara kesin.
-Bu parçaları pişerken kıymalı harcın kurumaması için resimdeki gibi sıkı sıkı tepsiye dizin.
-Bütün yufkalarda aynı işlemi uygulayın ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin.
-Vaktiniz varsa yaklaşık yarım saat dinlendirdiğiniz börekleri önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Yorumlar

  1. ellerinize saglık bugun denemek istiyorum mantarıda cok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sonucu paylaşırsanız memnun olurum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…