Baklava Yufkasıyla Kıymalı Börek


Böreklerde baklava yufkası kullanmak oldukça keyifli ve pratik bir yöntem. Milföy hamurlu börekleri seviyorsanız baklava yufkasını da milföye alternatif olarak kullanabilirsiniz. Hem kat kat, çıtır çıtır ; hem de milföy hamuruna göre daha az yağlı üstelik sıvı yağlı börekleriniz olacak.

Baklava yufkasını farklı iç malzemeleriyle denediğimde bu böreğe en çok kıymalı-mantarlı , en az da peynirli harcın yakıştığına karar verdim. Aşağıda verdiğim kıymalı harç tarifini farklı böreklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca böreklerin çıtırlığını kaybetmemesi için mutlaka en fazla bir saat içinde servis etmelisiniz.Aşağıdaki malzemelerle büyük boy bir fırın tepsisini tam olarak doldurabilirsiniz. Tarifi detaylı anlatmaya çalıştım uzunluğu gözünüzü korkutmasın oldukça kolay bir börek.

Malzemeler:

21 adet baklava yufkası
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 yumurta sarısı
Susam ve çörek otu

Kıymalı harç için;
300 gr yağsız kıyma(çiğ köftelik)
1 tane büyük boy soğan(küçük küçük doğranmış)
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber(mümkünse değirmende taze çekilmiş)
1 tane defne yaprağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz( sapları ayıklanmış, incecik kıyılmış)
5-6 tane orta boy mantar(temizlenmiş ve doğranmış)

Hazırlanması:

-1 çorba kaşığı sıvı yağı geniş bir tavaya alıp kızdırın ve içerisine mantarları atıp harlı ateşte 3 dakika soteleyin.
-Mantarları tavadan alıp tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edin, ocağı orta ateşe getirin.
-Tavaya soğan ve sarmısağı alıp soteleyin; üzerine kıymayı, tuzu ve sirkeyi ilave edip kavurun.
-Kıyma suyunu salmaya başlayınca ocağı kısın ve tavaya defne yaprağını ilave edip kapağını kapatın.
-Harcınız suyunu çekince üzerine mantarları, maydanozu ve karabiberi ilave edip karıştırın.
-Harcınız iyice soğuyana kadar böreği sarmaya başlamayın.
-Yarım su bardağı suyu ve yağı karıştırıp kenara alın.
-Baklava yufkasından bir tanesini tezgaha alın ve üzerine silikon yumurta fırçası ile hazırladığınız su-yağ karışımından hafifçe sürün, üzerine ikinci yufkayı kapatıp tekrar su-yağ karışımını sürün.
-Üçüncü yufkayı da diğer yufkaların üstüne kapatın ama su-yağ karışımını sürmeyin.
-Hazırladığınız harçtan 3 çorba kaşığı alıp yufkanın uzun kenarına yayın ve yufkayı rulo yapıp 4 parmak genişliğinde parçalara kesin.
-Bu parçaları pişerken kıymalı harcın kurumaması için resimdeki gibi sıkı sıkı tepsiye dizin.
-Bütün yufkalarda aynı işlemi uygulayın ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin.
-Vaktiniz varsa yaklaşık yarım saat dinlendirdiğiniz börekleri önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Yorumlar

  1. ellerinize saglık bugun denemek istiyorum mantarıda cok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sonucu paylaşırsanız memnun olurum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Profiterol

Pastane Poğaçası(sıvı yağlı)

Güveçte Yoğurt