Ana içeriğe atla

Tahinli Kurabiye


Süt alerjisi olanların rahatlıkla tüketebileceği besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi. Maalesef bizim ufaklığın öğütülmüş susam ve ceviz alerjisi de olduğu için bu kurabiyeyi yiyemedi.
Tarif Ganne'den alındı ve evde yaklaşık 2-3 aydır beklemekten katılaşmaya başlayan (humus yapmayada fırsat bulunamadığı için)tahinde mükemmel bir lezzete hizmet etmiş oldu.
Sadece tarifte belirtilen un miktarı bana fazla geldi; 4 bardağın tamamını malzemeler üstüne boşaltıp yoğurunca artık çok geç olmuştu. Siz 3,5 bardakla yoğurmaya başlayın derim.
Özellikle tahinli çörek sevenlerin beğeneceği bir kurabiye. Aynı zamanda çocuklar için oldukça besleyici ve farklı kurabiye tarifleri arıyorsanız listeye rahatlıkla alabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ( fındık yağı kullandım)
1 su bardağı tahin
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı pudra şekeri
3,5-4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Hazırlanması:

-Sıvı yağ, pudra şekeri ve tahini karıştırın üzerine 3,5 su bardağı elenmiş un,kabartma tozu, vanilya ilave edin.
-Hamur elinize yapışmıyorsa un miktarı yeterli gelmiş demektir. Son olarak cevizi de ilave edip yoğurun ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
- Yağlanmış kağıt serdiğiniz tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri 180 derece ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
-Kurabiyeler tamamen soğuduktan sonra tepsiden alırsanız dağılmazlar.

Yorumlar

  1. merhaba.poğaçanızın tarıfını yapmıs ve cok mennun kalmıstım.şimde sıra bunda.sanırım süt alerjisi olanın susam ve cevize de alerjisi oluyor bızde aynı dertten muzderıbız susam ve cevız de yıyemıyoruz.sıze bır sorum olucak baska nelere alerjısı cıktı oglunuzun susam ve cevıze alerjısını pişik yapınca anladım belkı bu sefer tedbırlı olurum tavsıyelerınızle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevaplardaki gecikme için üzgünüm, bazı uğraşlardan dolayı yoğun bir dönemimdeyim. Benim oğlum çok alerjik bir çocuktu; fındık, badem, dut, karpuz,portakal, yumurta akı.... Sanırım en çok bunlara allerjisi vardı. Ama şimdi oldukça iyi hatta geçen hafta ilk kez yarım bardak kakaolu süt içti.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…