Kurutulmuş Domatesli, Fesleğenli Ekmek


Ekmek makinasıyla yeni tarifler denemek istiyorsanız ve farklı aromaları seviyorsanız bu ekmeği mutlaka yapmalısınız; kurutulmuş domatesiniz yoksa dilimlenmiş zeytin yada ceviz de kullanabilirsiniz.
Ayrıca küçük kanepeler hazırlarken farklı bir lezzet ararsanız bu ekmeği denemenizi önerebilirim.


Ekmek makinanız yoksa instant maya kullanmalı(bence en garantili sonucu alırsınız) ve daha yumuşak bir hamur yapmalısınız.Hamuru en 15-20 dakika yoğurarak içindeki gluteni harekete geçirmeniz gerekiyor.Hamuru 40 dakika ılık bir ortamda üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakın ve daha sonra ekmeğinizi unlanmış bir kalıpta(dikdörtgen kek kalıbı kullanabilirsiniz) fırında 10 dakika daha mayalandırın. İçine 1 kase su konulmuş ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Gerekirse 10. dakikadan sonra ısıyı 190-200 dereceye düşürün.Sonuç olarak en pratiği ekmek yapma makinası kullanmak kabul ediyorum, sanırım bu kadar anlatımdan sonra aşağıdaki kısa tarifi okuyunca sizde benim gibi düşüneceksiniz, ne dersiniz?

Malzemeler:

30 gr kurutulmuş domates(yaklaşık 1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı mor fesleğen(reyhan)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
Gerekirse tuz(domatesinizin tuz oranına bağlı)
2 su bardağı su
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Domates kurularını sıcak suda 10 dakika bekletin; suyunu süzüp küçük küçük doğrayın,tamamen kurulayın.
-Su, zeytinyağı, toz şekeri ve gerekliyse tuzu(ben 1 tatlı kaşığı koydum) ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın 2 numaralı menüsünü seçin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanızın ilave malzeme alarmı çalınca domatesleri ve fesleğeni ilave edin.
-Son mayalanmadan sonra elinizi hafifçe ıslatıp ekmeğin üzerini düzeltin ve çörek otu serpin.

Yorumlar

  1. şimdi tam geçip giderken,
    bir öpücük vermemek, olmazdı bu güzelliğe ...

    YanıtlaSil
  2. bir dut masalı; ilginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bedia hanım, ekmek makinanızın markası nedir acaba ?

    YanıtlaSil
  4. Aysel; Moulinex xxl yaklaşık 2,5 yıldır kullanıyorum, yeni bir modeli çıkmış pide ve baget ekmek de yapabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Profiterol

Sodalı Kek