Ana içeriğe atla

Kurutulmuş Domatesli, Fesleğenli Ekmek


Ekmek makinasıyla yeni tarifler denemek istiyorsanız ve farklı aromaları seviyorsanız bu ekmeği mutlaka yapmalısınız; kurutulmuş domatesiniz yoksa dilimlenmiş zeytin yada ceviz de kullanabilirsiniz.
Ayrıca küçük kanepeler hazırlarken farklı bir lezzet ararsanız bu ekmeği denemenizi önerebilirim.


Ekmek makinanız yoksa instant maya kullanmalı(bence en garantili sonucu alırsınız) ve daha yumuşak bir hamur yapmalısınız.Hamuru en 15-20 dakika yoğurarak içindeki gluteni harekete geçirmeniz gerekiyor.Hamuru 40 dakika ılık bir ortamda üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakın ve daha sonra ekmeğinizi unlanmış bir kalıpta(dikdörtgen kek kalıbı kullanabilirsiniz) fırında 10 dakika daha mayalandırın. İçine 1 kase su konulmuş ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Gerekirse 10. dakikadan sonra ısıyı 190-200 dereceye düşürün.Sonuç olarak en pratiği ekmek yapma makinası kullanmak kabul ediyorum, sanırım bu kadar anlatımdan sonra aşağıdaki kısa tarifi okuyunca sizde benim gibi düşüneceksiniz, ne dersiniz?

Malzemeler:

30 gr kurutulmuş domates(yaklaşık 1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı mor fesleğen(reyhan)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
Gerekirse tuz(domatesinizin tuz oranına bağlı)
2 su bardağı su
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Domates kurularını sıcak suda 10 dakika bekletin; suyunu süzüp küçük küçük doğrayın,tamamen kurulayın.
-Su, zeytinyağı, toz şekeri ve gerekliyse tuzu(ben 1 tatlı kaşığı koydum) ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın 2 numaralı menüsünü seçin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanızın ilave malzeme alarmı çalınca domatesleri ve fesleğeni ilave edin.
-Son mayalanmadan sonra elinizi hafifçe ıslatıp ekmeğin üzerini düzeltin ve çörek otu serpin.

Yorumlar

  1. şimdi tam geçip giderken,
    bir öpücük vermemek, olmazdı bu güzelliğe ...

    YanıtlaSil
  2. bir dut masalı; ilginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bedia hanım, ekmek makinanızın markası nedir acaba ?

    YanıtlaSil
  4. Aysel; Moulinex xxl yaklaşık 2,5 yıldır kullanıyorum, yeni bir modeli çıkmış pide ve baget ekmek de yapabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…