Ana içeriğe atla

Üzümlü ve Cevizli Ekmek


Bu tatlı tuzlu ekmeği yaparken klasik ekmek tarifimi uyguladım. Üzüm miktarının baskın olmaması için ben 1 çorba kaşığı kuş üzümü kullandım, siz bol üzümlü ekmek isterseniz miktarı 2 çorba kaşığına çıkarabilirsiniz.


Özellikle hafta sonu kahvaltılarında farklı ekmek tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin lütfen.
Daha önce de belirttiğim gibi benim favori ekmeğim sütlü ekmek, ama siz gönül rahatlığıyla yayınladığım tüm ekmek tariflerini uygulayabilirsiniz; hemen hemen her gün ekmeğimi kendim yaptığım için tarifleri pek çok kez denedim.
Eğer makinada ekmek yapıyorsanız ve ekmekleriniz çöküyorsa ekmeğin çökmemesi için hamurunuzun cıvık olmaması gerektiğini unutmayın. Makina ekmeğinin hamurunu normal ekmek hamuru gibi yaparsanız ekmeğiniz oldukça kabardıktan sonra ortası çökecektir. Hamur yoğrulurken makinanın ortasında toparlanacak yoğunlukta olmalıdır.
Malzemeler:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
7 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Su, zeytinyağı, 6 kaşık toz şeker ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın tatlı ekmek menüsünü seçin.
-Üzümleri ayıklayın ve 5 dakika(daha fazla bekletirseniz üzümleriniz ekmeğin içinde kaybolacaktır) ılık suda bekletip iyice kurulayın.
-İrice kıyılmış cevizi ve üzümleri makinanın ilave malzeme alarmı çalınca hamura ilave edin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Makinanın son mayalanmaya girdiği esnada elinizi hafifçe ıslatın; hamurun üzerini bastırarak düzeltin ve üstüne kalan toz şekeri serpin.
-Bu malzemelerle yaklaşık 1000 gr'lık bir ekmek elde ediyorsunuz.

Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Kek gibi ekmek.Ekmek makinan hangi marka? Memnun musun?

    YanıtlaSil
  3. öykücü; ekmek makinam moulinex xxl, oldukça memnunum yaklaşık 2,5 yıldır aktif olarak kullanıyorum. Baget ve pide yapan modeli de çıkmış almayı düşünürsen onu tavsiye ederim, benim makinamın bir üst modeli.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…