Ana içeriğe atla

Reçelli Kurabiye


Aslında piştikten sonra üzerine marmelat konularak yapılan bu kurabiyeleri (dolapta kalan karışık kırmızı meyvalı reçelimi değerlendirmek adına) pişirmeden önce ortasına vişne/çilek taneleri koyarak pişirdim.
Doğal olarak ilk denemedeki bu cesaret küçük bir soruna neden oldu; reçel tanelerini biraz sulu olarak yerleştirince reçelin suyu kurabiyelerin üst kısmını biraz boyadı. Kötü mü oldu derseniz bence tadını etkilemedi ve kötü bir görüntüde olmadı aslında ama marmelatlı kurabiyede olmaması gereken bir görüntü oluştu, zaten bende adını reçelli kurabiye olarak değiştirdim.


Sonuç olarak gerçekten kolay/pratik reçelli kurabiye tarifi arıyorsanız denemekten çekinmeyin, mutfakta acemi bile olsanız sorunsuz yapabileceğiniz lezzetli kurabiyeleriniz olacak.

Malzemeler:

150 gr tereyağı/margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 limon
2 su bardağı un
1 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı taneli reçel( vişne/çilek/böğürtlen)

Hazırlanması:

-Oda ısısındaki margarini pudra şekeri ile yoğurup; yumurta sarısı,rendelenmiş limon kabuğu, un, vanilya ve kabartma tozu ilave edip homojen bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve ortasını parmağınızla bastırıp çukurlaştırın.
-Kurabiyeleri önce yumurta akına sonrada toz şekeri bulayın.
-Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize tüm kurabiyeleri yerleştirdikten sonra ortalarındaki çukura reçelinizden iyice süzerek aldığınız taneleri yerleştirin.
-Önceden 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pembeleşinceye kadar pişirdiğiniz kurabiyeleri soğumaya bırakıp servis edin.

Yorumlar

  1. Günaydın canım,
    Hiç marmelatlı ya da reçelli kurabiye yapmadım. Nedenini bilmiyorum :)))) Ama yapımı kolay lezzeti garanti diyorsan tarifini sabırsızlıkla bekliyorum....

    YanıtlaSil
  2. Daha önce bende denemiştim. Bu şekilde olmuştu. Olsun ama tadları nefis oluyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Sibel; tarif gördüğün gibi çok kolay, tarifin orjinalinde kurabiyeler pişirildikten sonra ortalarındaki çukurlara reçel konuluyordu, istersen öylede deneyebilirsin.

    YanıtlaSil
  4. Arzu; sanırım sonraki denememde taneleri iyice süzdürmeliyim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…