Ana içeriğe atla

Pamuk Poğaça


Daha önce tarifini verdiğim ama sadece kalan son poğaçayı fotoğraflayabildiğim puf puf pamuk poğaçaları güncellemek istedim. Benim favori poğaçalarımdan, aynı zamanda püsküllü poğaça yapımında ve sandviç yapımında da bu poğaçaları kullanıyorum.


Yumuşak, farklı ve zengin malzemeli poğaça tarifi arıyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı(ben mısırözü kullandım)
1 yumurta(sarısı üzeri için)
1/2 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 bardak)
2 çay kaşığı aktif maya
Susam veya çörekotu

Hazırlanması:

-Yağ, süt, yoğurt, su, yumurta akı, şeker ve tuzu ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine 4 su bardağı unu ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olduğuna emin olana kadar gerekiyorsa un ilave edin.
-Mayalanma sonunda fırın ısınızı 175 dereceye getirin.
-Poğaçalarınıza şekil verip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve yumurta sarısı sürüp susam serpin.
-Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.

***Ekmek makinası olmayanlar; öncelikle sıvı malzemeleri karıştırıp en üste unu ve instant mayayı ilave edin ve hamur homojen bir doku alana kadar yoğurun. Hamurunuzu üstü kapalı olarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın ve yukarıdaki açıklamalara göre poğaçalarınızı pişirin.(yumuşak bir hamurunuz olmalı fazla un ilave etmemeye dikkat edin, şekil verirken zorlanırsanız elinizi suyla hafifçe nemlendirin yada ellerinizi yağlayın.)

Yorumlar

  1. elinize sağlık.diğer tarifleriniz gibi buda çok güzel.poğaça helede mayalı olursa dahada güzel oluyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Aleyna; güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Elllerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım benim çok teşekkür ediyorum güzel yorumun için. Evet söylediklerin çok doğru ne kadar yorum bırakırsan okadar yorum geliyor.Ne yapalım benim amacım paylaşmak tabiki yorum gelince çok mutlu oluyorum. Bizde 3-5 yorumla idare ederiz. Zaman buldukçada yorum bırakıyorum. Bu arada tariflerinde çok güzel Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Bedia,
    Senin pamuk poğaçalar için fena projelerim var, aralarına peynir ve domates koyup tost haline getirsem onları olmaz mı?

    YanıtlaSil
  6. Tijen Hanım; mutlaka projenizi tatbik etmeliyim.sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…