Ana içeriğe atla

Midye Poğaça


Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama ben yapımını ve lezzetini katmer poğaçaya benzettiğim için poğaça kategorisine aldım.Katmer poğaça benzeri tarif arıyorsanız ve oklavayla ince yufka açma kabiliyetiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Benim oklava kullanma pratiğim olmadığından(aslında oklavamda yok)ve vaktim kısıtlı olduğu için poğaçaların hamurunun açılması aşamasında yardım aldım.


Ben poğaça hamurlarımı da ekmek makinamda hazırladığm için tarifi bu şekilde veriyorum, ekmek makinanız yoksa (en kısa sürede almanızı öneririm, benim kullandığım ve tavsiye edeceğim ekmek makinası moulinex xxl) hamuru instant maya ile yaparsanız daha kolay olur.

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı yaş maya(2 tatlı kaşığı kuru maya yada 1 pk instant maya)
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin(yarım paketten biraz fazla kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker(tarifte yoktu)
çörekotu/susam
100 gr beyaz peynir
Dilimlenmiş salam(benim ilavem)

Hazırlanması:

-Ekmek yapma makinanızın tankına 1 yumurta sarısı,yoğurt, su, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave edin.
-Üzerlerine 4 su bardağı un ve kullanacağınız mayayı ilave edip mayalı hamurlar menüsünde yoğrulmasını sağlayın; kulak memesi kıvamını yakalamak için gerekirse un ilave edin.
-Bu arada margarini eritin.
-Hamur mayalanmadan 4 eşit parçaya bölün ve parçaları beze yapın.
-İlk parçayı unlanmış bir zeminde hazır yufka inceliğinde açın üzerine eritilmiş margarinden sürün.
-İkinci yufkayı da açıp ilk yufkanın üzerine kapatın; bu yufkayı da tekrar yağlayın ve ikisini birden rulo yaparak sarın.
-İçindeki yağın donması için ruloyu buzlukta 5 dakika bekletin.
-Diğer iki bezeye de aynı işlemleri uyulayın.
-Buzluktan çıkardığınız ruloyu 2 parmak aralıklarla(tarifte 3 parmak deniliyor) kesin ve kestiğiniz parçaların bir tarafını elinizle büzüp kesilen kısım üstte kalacak şekilde her bir parçayı merdaneyle yarım parmak kalınlığında inceltin.
-İçine peynir ve 1 dilim salam koyarak fazla bastırmadan kapatın.
-Üzerlerine erimiş margarin ve yumurta sarısı karışımı sürün ve susam/ çörekotu serpin.
-Poğaçaları önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Hımm hazır poğaça gibi duruyor.Çok uzun süredir yemediğim bir şey:)

    YanıtlaSil
  2. öykücü; sanırım ben de uzun süre yiyemem artık, dediğim gibi bana göre yapımı biraz zahmetli...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba canım benim;
    Ahhh oklova açma kabiliyeti bendede yok malesef :)
    Ama kesinlikle müthiş duruyorlar ellerin dert görmesin..
    Ekmek makinesi konusunda hemfikirimiz, bende tefalınkini kullanıyorum, ne rahat bir şey değilmi şu makineler :)
    Bende herkeze tavsiye ediyorum..
    Seni kocaman öpüyorum

    YanıtlaSil
  4. Sayrem(Sevde); ufaklıktan zaman ayırıp ziyaret ettiğin için teşekkür ederim, sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…