Midye Poğaça


Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama ben yapımını ve lezzetini katmer poğaçaya benzettiğim için poğaça kategorisine aldım.Katmer poğaça benzeri tarif arıyorsanız ve oklavayla ince yufka açma kabiliyetiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Benim oklava kullanma pratiğim olmadığından(aslında oklavamda yok)ve vaktim kısıtlı olduğu için poğaçaların hamurunun açılması aşamasında yardım aldım.


Ben poğaça hamurlarımı da ekmek makinamda hazırladığm için tarifi bu şekilde veriyorum, ekmek makinanız yoksa (en kısa sürede almanızı öneririm, benim kullandığım ve tavsiye edeceğim ekmek makinası moulinex xxl) hamuru instant maya ile yaparsanız daha kolay olur.

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı yaş maya(2 tatlı kaşığı kuru maya yada 1 pk instant maya)
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin(yarım paketten biraz fazla kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker(tarifte yoktu)
çörekotu/susam
100 gr beyaz peynir
Dilimlenmiş salam(benim ilavem)

Hazırlanması:

-Ekmek yapma makinanızın tankına 1 yumurta sarısı,yoğurt, su, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave edin.
-Üzerlerine 4 su bardağı un ve kullanacağınız mayayı ilave edip mayalı hamurlar menüsünde yoğrulmasını sağlayın; kulak memesi kıvamını yakalamak için gerekirse un ilave edin.
-Bu arada margarini eritin.
-Hamur mayalanmadan 4 eşit parçaya bölün ve parçaları beze yapın.
-İlk parçayı unlanmış bir zeminde hazır yufka inceliğinde açın üzerine eritilmiş margarinden sürün.
-İkinci yufkayı da açıp ilk yufkanın üzerine kapatın; bu yufkayı da tekrar yağlayın ve ikisini birden rulo yaparak sarın.
-İçindeki yağın donması için ruloyu buzlukta 5 dakika bekletin.
-Diğer iki bezeye de aynı işlemleri uyulayın.
-Buzluktan çıkardığınız ruloyu 2 parmak aralıklarla(tarifte 3 parmak deniliyor) kesin ve kestiğiniz parçaların bir tarafını elinizle büzüp kesilen kısım üstte kalacak şekilde her bir parçayı merdaneyle yarım parmak kalınlığında inceltin.
-İçine peynir ve 1 dilim salam koyarak fazla bastırmadan kapatın.
-Üzerlerine erimiş margarin ve yumurta sarısı karışımı sürün ve susam/ çörekotu serpin.
-Poğaçaları önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Hımm hazır poğaça gibi duruyor.Çok uzun süredir yemediğim bir şey:)

    YanıtlaSil
  2. öykücü; sanırım ben de uzun süre yiyemem artık, dediğim gibi bana göre yapımı biraz zahmetli...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba canım benim;
    Ahhh oklova açma kabiliyeti bendede yok malesef :)
    Ama kesinlikle müthiş duruyorlar ellerin dert görmesin..
    Ekmek makinesi konusunda hemfikirimiz, bende tefalınkini kullanıyorum, ne rahat bir şey değilmi şu makineler :)
    Bende herkeze tavsiye ediyorum..
    Seni kocaman öpüyorum

    YanıtlaSil
  4. Sayrem(Sevde); ufaklıktan zaman ayırıp ziyaret ettiğin için teşekkür ederim, sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Profiterol

Pastane Poğaçası(sıvı yağlı)

Güveçte Yoğurt