Ana içeriğe atla

İnegöl Köfte (Ev Yapımı)



İnegöl köfte mutlaka İnegöl'de mi yenir? Belki de bu soruya evet diyecekler çok fazladır. Ama İnegöl köfteyi evde yapmak çok güzel olmaz mı? İnternette araştırıp, evde de 3-5 defa denedikten sonra; kendime göre bir inegöl köfte tarifi geliştirebildim sonunda. İnegöl köftenin tam tarifi budur diyecek cesareti göstermem mümkün değil ama gerçekten lezzetli ve inegöl köfte tadında oldu diyebilirim. Şimdilik evde fırının ızgarasında pişirdiğim köfteleri ilk pikniğimizde mangalda pişirme hayalleri kurmaya başladım. Kokusu burnumda tütüyor derler ya, aklıma geldikçe tam da bunu yaşıyorum.



Gerçekten kolay köfte tarifi sınıfına girecek bu köfteler için alacağınız kıyma çeşidi çok önemli. Ben şimdilik sadece süt dana antrikottan çektirdiğim kıyma ile yaptım. 1 ölçü kuzu eti, biraz kuyruk ve 2 ölçü dana etini ayrı ayrı çektirip daha sonra hepsini karıştırıp tekrar çektirdikten sonra inegöl köftenizde kullanırsanız daha lezzetli olacağı rivayet ediliyor. Henüz denemedim ama nisan ayından sonra kasapta kuzu eti bulmayı umuyorum;o zaman denemeyi düşünüyorum.
Siz isterseniz orta yağlı dana kıyma ile de deneyebilirsiniz. Bu kadar uzun anlatıma göre oldukça basit bir tarifi var. İşin püf noktası; yumuşak köfteleriniz olması için karbonatla kıymayı yeterince yoğurmalı ve dinlendirmelisiniz, ayrıca köftenizin karbonat kokmaması için karbonatı belirtilen miktardan fazla koymamalı ve mutlaka limon suyu ile köpürtmelisiniz.

Malzemeler:

700 gr 2 kere çekilmiş süt dana antrikot kıyma
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı(tepeleme) karbonat
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir kaseye aldığınız karbonatın üzerine limon suyunu sıkıp karıştırın.Köpüren karbonatı tuzla birlikte kıymaya ilave edip geniş bir kasede yaklaşık 10-15 dakika iyice yoğurun.
-Kasenin üzerini kapatıp buzdolabında yaklaşık 12 saat dinlendirin.
-Dinlendirdiğiniz kıymayı dolaptan alın ve rendelediğiniz soğanı ilave edip homojen bir görünüm alıncaya kadar tekrar yoğurun.
-Yoğurduğunuz kıymayı tekrar dolapta dinlenmeye bırakın( yaklaşık 2 saat).
-Son dinlenmeside biten harcınızı dolaptan alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfte şekli verin.(Bazı kaynaklar şekil verilen köftelerin de buzdolabında 1 gece daha dinlendirilmesini öneriyor.)
-Şekillendirdiğiniz köfteleri tercihen mangalda yada fırın ızgarasında pişirin.
-Ben denemedim ama yağsız teflon tavada köfte pişirmişliğiniz varsa bu köfteleride tavada pişirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…