Ana içeriğe atla

Kümbet Pasta


Bu pasta da yine eski yemek dergilerden(Yemek Zevki) alınan bir tarifin tarafımdan biraz değişikliğe uğratılmış hali.Dr. Oetker'in köstebek pastasına benzediği için ben de köstebek pasta dedim. (dergide kümbet pasta diye geçiyor) Ama kekin içinden çıkardığım parçaları (orjinal tarifte böyle bir işlem yok ama kekin çok kalın olmasını istemedim) üstüne koymadım çünkü soslu hali çok daha güzeldi. Bu sosuda keklerinizin üstünü ıslatmak için kullanabilirsiniz; hem hazırlaması kolay hem de tadı ve görüntüsü çok iyi.
Bu sıralar çok fazla tatlı tarifinden gidiyorum ama ana yemeklerin fotoğraf çekimleri akşam saatlerine rastladığı için istediğim kalitede fotoğraflar yakalayamıyorum; kısa sürede bu işe de bir çözüm bulmayı umuyorum.

Malzemeler:

Kek için;
4 yumurta
4 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu

Krema için;
4 su bardağı süt
125 gr tereyağı yada margarin
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı damla çikolata

Sos için;
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı kakao

Ayrıca 1 muz ve 2 çorba kaşığı kırık ceviz

Hazırlanması:

-Kek için;fırınınızı 180 dereceye getirin daha sonra yumurta ve şekeri iyice çırpın.
-Ardından kalan malzemeleri ilave edin ve mikserle karıştırın.
-Karışımı 22-25 cm çapında yağlanmış ve unlanmış tercihen kelepçeli kalıba dökün.
-Kekiniz yaklaşık 38-40 dk pişmeli.Kekiniz bombeli bir şekilde kabarmalı.
-Bu arada krema için süt, elenmiş un ve nişastayı sürekli karıştırarak pişirin.
-Kaynamaya başlayınca şeker ve tereyağını ilave edin.
-1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın vanilyayı ilave edin ve mikserle 3-5 dakika hızlıca karıştırın.
-Sosunuzu soğuması için kenara alın ve ara sıra kaymak tutmaması için karıştırın.
-Fırından aldığınız keki kalıptan alın ve 5 dk dinlendirdikten sonra enine 2 parçaya kesin.
-Bombeli kısmı altta kalacak şekilde kekin üst parçasını çukur bir kaseye yerleştirin.
-Bir kaşık yardımıyla yada elinizle kaseye koyduğunuz bu parçanın içini hafifçe oyun.
-Ilınan kremanıza damla çikolataları ilave edip karıştırın ve kekin içine taşırmadan boşaltın.(krema artarsa küçük kaselere bölüştürüp tüketebilirsiniz)
-Kremanın üstüne incecik dilimlediğiniz muzları yerleştirin.(muzlu pasta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
-Kekin alt parçasını kabuklu kısmı dışa bakacak şekilde kremanın üstüne kapatın.
-Pastanız artık hazır sayılır; bu şekilde buzdolabında en az 4 saat ama pastadan en iyi sonucu alabilmek için tam olarak 1 gece dinlendirin.
-Pasta dinlendikten sonra sos malzemelerini küçük bir soslukta karıştırarak pişirin ve ılınması için kenara alın.
-Pastanızı koyduğunuz kasenin üstüne düz bir servis tabağı kapatın ve ters çevirin.
-Ilınan sosu pastanın üzerine kaşık yardımıyla yavaşça dökün ve üzerini ceviz kırıklarıyla süsleyin.
-Evet artık pastanız servise hazır.

Yorumlar

  1. Gülmira sizin evde misafir olası geliyor insanın :) eline sağlık çok güzl görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Aysel; seni ağırlamak beni de çok mutlu ederdi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…