4 Aralık 2008 Perşembe
Kümbet Pasta
Bu pasta da yine eski yemek dergilerden(Yemek Zevki) alınan bir tarifin tarafımdan biraz değişikliğe uğratılmış hali.Dr. Oetker'in köstebek pastasına benzediği için ben de köstebek pasta dedim. (dergide kümbet pasta diye geçiyor) Ama kekin içinden çıkardığım parçaları (orjinal tarifte böyle bir işlem yok ama kekin çok kalın olmasını istemedim) üstüne koymadım çünkü soslu hali çok daha güzeldi. Bu sosuda keklerinizin üstünü ıslatmak için kullanabilirsiniz; hem hazırlaması kolay hem de tadı ve görüntüsü çok iyi.
Bu sıralar çok fazla tatlı tarifinden gidiyorum ama ana yemeklerin fotoğraf çekimleri akşam saatlerine rastladığı için istediğim kalitede fotoğraflar yakalayamıyorum; kısa sürede bu işe de bir çözüm bulmayı umuyorum.
Malzemeler:
Kek için;
4 yumurta
4 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu
Krema için;
4 su bardağı süt
125 gr tereyağı yada margarin
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı damla çikolata
Sos için;
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı kakao
Ayrıca 1 muz ve 2 çorba kaşığı kırık ceviz
Hazırlanması:
-Kek için;fırınınızı 180 dereceye getirin daha sonra yumurta ve şekeri iyice çırpın.
-Ardından kalan malzemeleri ilave edin ve mikserle karıştırın.
-Karışımı 22-25 cm çapında yağlanmış ve unlanmış tercihen kelepçeli kalıba dökün.
-Kekiniz yaklaşık 38-40 dk pişmeli.Kekiniz bombeli bir şekilde kabarmalı.
-Bu arada krema için süt, elenmiş un ve nişastayı sürekli karıştırarak pişirin.
-Kaynamaya başlayınca şeker ve tereyağını ilave edin.
-1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın vanilyayı ilave edin ve mikserle 3-5 dakika hızlıca karıştırın.
-Sosunuzu soğuması için kenara alın ve ara sıra kaymak tutmaması için karıştırın.
-Fırından aldığınız keki kalıptan alın ve 5 dk dinlendirdikten sonra enine 2 parçaya kesin.
-Bombeli kısmı altta kalacak şekilde kekin üst parçasını çukur bir kaseye yerleştirin.
-Bir kaşık yardımıyla yada elinizle kaseye koyduğunuz bu parçanın içini hafifçe oyun.
-Ilınan kremanıza damla çikolataları ilave edip karıştırın ve kekin içine taşırmadan boşaltın.(krema artarsa küçük kaselere bölüştürüp tüketebilirsiniz)
-Kremanın üstüne incecik dilimlediğiniz muzları yerleştirin.(muzlu pasta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
-Kekin alt parçasını kabuklu kısmı dışa bakacak şekilde kremanın üstüne kapatın.
-Pastanız artık hazır sayılır; bu şekilde buzdolabında en az 4 saat ama pastadan en iyi sonucu alabilmek için tam olarak 1 gece dinlendirin.
-Pasta dinlendikten sonra sos malzemelerini küçük bir soslukta karıştırarak pişirin ve ılınması için kenara alın.
-Pastanızı koyduğunuz kasenin üstüne düz bir servis tabağı kapatın ve ters çevirin.
-Ilınan sosu pastanın üzerine kaşık yardımıyla yavaşça dökün ve üzerini ceviz kırıklarıyla süsleyin.
-Evet artık pastanız servise hazır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
Gülmira sizin evde misafir olası geliyor insanın :) eline sağlık çok güzl görünüyor
YanıtlaSilAysel; seni ağırlamak beni de çok mutlu ederdi.
YanıtlaSil